Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Οι αλλεργίες της Ανοιξης.


Oι αλλεργίες δεν είναι τίποτα παραπάνω από παθολογικές καταστάσεις που εκδηλώνονται λόγω υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που λέγονται αλλεργιογόνα. Στην Ελλάδα λόγω αυξημένης γύρης στην ατμόσφαιρα την άνοιξη είναι ιδιαίτερα συχνές. Οι κύριες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η κνίδωση, το άσθμα, η επιπεφυκίτιδα και η αναφυλαξία.
Αλλεργική ρινίτιδα
Εμφανίζει φτέρνισμα, μπούκωμα, έκκριμα από τη μύτη, κνησμός, δακρύρροια και οφείλεται στο αλλεργιογόνα της γύρης. Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται ανεξαρτήτως της εποχής και έχει άλλες αίτιες π.χ. ακάρεα σκόνης, τρίχωμα ζώων, σπάνια τροφές. Πολλές φόρες, μάλιστα, επιπλέκεται με μικροβιακές λοιμώξεις.
Μπορεί να θεραπευτεί με  αντισταμινικά κορτιζόνης, spray, ακόμη και ειδικά εμβόλια σε σοβαρές περιπτώσεις.
Αλλεργικό βρογχικό άσθμα
Εκδηλώνεται με δύσπνοια, βήχα, συριγμό, πτύελα βλεννώδη. Σχετίζεται με ατομικό και οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Μπορεί να εμφανισθεί και σε άλλες εποχές και όχι μόνο την Ανοιξη. Η διάγνωση γίνεται με διαδερμικά τεστ έγχυσης αεροδιαλυτών αντιγόνων π.χ. ( σκόνης ,μυκήτων, ελιάς, γύρης, ακάρεων κ.λ.π.) Αντιμετωπίζεται με χορήγηση βρογχοδιασταλτικών spray, αντισταμινικών, ακόμη και κορτιζόνης αν χρειαστεί.
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Εμφανίζεται με πρήξιμο, φαγούρα, ερυθρότητα στο μάτι. Για την ίασή της ορηγούνται ειδικά κολλύρια και ατιισταμινικά
Αλλεργική κνίδωση και αγγειοοίδημα
Είναι δερματικές καταστάσεις όπου εμφανίζονται πόμφοι στο δέρμα με οίδημα και κνησμό. Παρόμοιες εικόνες μπορεί να εμφανιστούν και στους βλεννογόνους των ανώτερων αναπνευστικών ωδών (μύτη ,λάρυγγας, τραχεία).
Πιο συχνές είναι οι αλλεργίες από κατανάλωση τροφίμων όπως νωπών φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σοκολάτας, θαλασσινών και φάρμακων.
Αν τα συμτωματα μιας αλλεργικής αντίδρασης είναι άμεσα (π.χ. μετά από το τσίμπημα μιας μέλισσας) με βήχα, δύσπνοια, ναυτία ,κοιλιακό άλγος και οίδημα λάρυγγα τότε πρόκειται για αναφυλαξία, μια επείγουσα, δηλαδή και επικίνδυνη κατάσταση που χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.
Προφύλαξη
Απλά μέτρα πρόληψης είναι η αποφυγή χώρων με τσιγάρο, σκόνες, χρώματα. Συστήνεται να αποφεύγονται οι τροφές που έχετε διαπιστώσει ότι σας προκαλούν αλλεργίες και να χορηγούνται αντιισταμινικά, ενώ σε σοβαρές αλλεργίες και ιδιαίτερα κατά τους εαρινούς μήνες, ακόμη και κορτιζόνη. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουν οι αλλεργικοί, τις δραστηπιοτητες με γυμνά χέρια.
Τα ευαίσθητα άτομα καλό είναι να έχουν μαζί τους ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης στις ειδικές συσκευασίες που κυκλοφορούν

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου