Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Φωτοβολταϊκά: Αβεβαιότητα και μειωμένες εγγυημένες τιμές καταστροφή για τον κλάδο


Απρόβλεπτες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή τον κλάδο που πλήττεται ήδη από την ύφεση και την οικονομική κρίση.
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (European Photovoltaic Industry Association-ΕΡΙΑ) στην ιστοσελίδα EurActiv.
Η οικονομική επιβράδυνση σε συνδυασμό με τον διεθνή ανταγωνισμό -κυρίως από την Κίνα- έχει συντελέσει στην απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν τις εταιρείες φωτοβολταϊκών.
Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με τις μελλοντικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (feed-in-tarrifs) τότε μιλάμε για θεομηνία, δηλώνει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΕΡΙΑ, Reinhold Buttgereit.
Προσθέτει δε πως “χρειαζόμαστε ένα σταθερό σχέδιο υποστήριξης, όχι κάποιο που μεταβάλλεται κάθε τέσσερις με οκτώ εβδομάδες” και πως μια χαμηλή αλλά σταθερή εγγυημένη τιμή θα ήταν καθησυχαστική για τους επενδυτές.
Σημείωσε επίσης πως αν οι συζητήσεις περί άμεσης κατάργησης ή μείωσης των εγγυημένων τιμών στη Γερμανία κατά 50% γίνουν πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πραγματική καταστροφή για τον κλάδο.
Το προηγούμενο έτος η ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη γνώρισε πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως σε Γερμανία και Ιταλία. Όμως η μείωση στις τιμές του εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά παρέσυρε σε πτώση τις εγγυημένες τιμές σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.
Ενδεικτικά στη Γερμανία οι εγγυημένες τιμές μειώθηκαν 30% από 1η Απριλίου.Λίγες μέρες αργότερα η γερμανική εταιρεία Q-Cells κατέθεσε αίτηση για χρεωκοπία.

πηγή : econews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου