Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΒΟΛΟΣ: Πετούν στο δρόμο 200 οικογένειες στο Βόλο !!!!

Θεσσαλία Πετούν στο δρόμο 200 οικογένειες στο Βόλο !
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου  

Σε μια εποχή που η εξαθλίωση έχει γίνει καθημερινή εικόνα, που τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν σε μαζικές σχεδόν αυτοκτονίες και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες τους η πολιτεία πετά στο δρόμο με το έτσι θέλω 200 οικογένειες!

Πρόκειται για την υπόθεση που έφερε στο φως οΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και αφορά στις τρεις μεγάλες πολυκατοικίες στο Μαλάκι οι οποίες και κρίθηκαν παράνομες επειδή το 2005 η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας «θυμήθηκε» να χαρακτηρίσει την περιοχή παλιό αιγιαλό, δηλαδή δημόσιο κτήμα μετατρέποντας τους ιδιοκτήτες, από το 1973 ακόμα, καταπατητές ζητώντας τους τίτλους ιδιοκτησίας από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας για να αποδείξουν απλά ότι… δεν είναι ελέφαντες!

Οι περισσότεροι εκ των ιδιοκτητών έχουν ακολουθήσει τη νομική οδό, ωστόσο υπάρχει ακόμα μια μερίδα αυτών που αρνούνται να μπουν στη συγκεκριμένη διαδικασία δηλώνοντας πως «δεν πληρώνουν δραχμή για κάτι για το οποίο δεν φταίνε».

Ειδικότερα η υπόθεση ήρθε στο φως το 2005 όταν ιδιώτης προσήλθε στην Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας σχετικά με τη χάραξη αιγιαλού ως ενδιαφερόμενος να ανεγείρει κτίσμα στην περιοχή. Η αίτηση του ιδιώτη άνοιξε στην ουσία τη διαδικασία ελέγχου στην περιοχή.

Έτσι εκείνη την χρονιά το ελληνικό δημόσιο προέβη για πρώτη φορά στην χάραξη παλιού αιγιαλού στο Μαλάκι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και μάλιστα μετεγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Νηλείας στις 22 Δεκεμβρίου του 2005 ως δημόσιο κτήμα δηλαδή σαν ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

Αποτέλεσμα; Οι 200 οικογένειες που διαμένουν στις παραπάνω πολυκατοικίες, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και με οικονομικά προβλήματα, να χαρακτηρίζονται ξαφνικά καταπατητές και να καλούνται μάλιστα να πληρώσουν και πρόστιμο πέρα από το γεγονός ότι κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους!!!

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος μερικών εκ των ιδιοκτητών Παναγιώτης Αλεξόπουλος χαρακτηρίζει «αβάσιμο και ανεπιτυχή» τον παραπάνω καθορισμό και προσθέτει πως «συμπεριλαμβάνει τα συγκροτήματα των πολυκατοικιών με το οικόπεδο τους και τα διαμερίσματα στο Μαλάκι μέσα στον παλιό αιγιαλό παρά το γεγονός ότι τα συγκροτήματα αυτά κτίστηκαν κατόπιν έκδοσης απολύτως νομίμων οικοδομικών αδειών και τα οικόπεδα τους μεταβιβάστηκαν νόμιμα με συμβόλαια που μετεγράφηκαν στο Υποθηκοφυλακείο Νηλείας».

Ο ίδιος με το τοπογραφικό διάγραμμα στα χέρια του όπου και παρουσιάζεται ο υποτιθέμενος παλιός αιγιαλός δεν μπορεί να συγκρατήσει τα γέλια του χαρακτηρίζοντας τον «χαζό». Σύμφωνα με το διάγραμμα για να χαρακτηρίσουν την περιοχή από την Κτηματική παλιό αιγιαλό ουσιαστικά έχουν «περάσει» την θάλασσα πάνω από τον κεντρικό δρόμο και αυτό με την δικαιολογία πως στο σημείο που είναι οι πολυκατοικίες παλιότερα φαίνεται ότι μαζεύονταν νερά, κάτι που είναι φυσικό καθώς στο σημείο καταλήγουν νερά από το βουνό!

«Όπως και να έχει από την Κτηματική αποφάσισαν ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι παράνομοι, καταπατητές, με λίγα λόγια και τους έστειλαν κλήσεις ώστε να προβάλλουν τους ισχυρισμούς τους σχετικά με την νομιμότητα των ιδιοκτησιών τους, ενώ μετά και τις κλήσεις είναι πιθανό, αν όχι απολύτως βέβαιο, πως η Κτηματική θα στραφεί εναντίον κάθε ιδιοκτήτη διαμερίσματος εκδίδοντας πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, πρωτόκολλο καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, ενώ θα ζητήσει και από την εισαγγελέα την ποινική τους δίωξη» δηλώνει ο κ. Αλεξόπουλος.

Τίτλοι από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας!

Εν τω μεταξύ από την Κτηματική αλλά και από τους ιδιοκτήτες αναζητούνται τίτλοι ιδιοκτησίας από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από το 1881 δηλαδή ώστε να καταφέρουν οι άνθρωποι αυτοί να αποδείξουν το δίκιο τους!

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο βρέθηκαν τίτλοι από το 1917 στους οποίους αναφερόταν πως το κομμάτι είχε πωληθεί προ 30ετίας, ωστόσο φυσικά και αυτό δεν φτάνει στο Δημόσιο!

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Τραχανατζή αναφορικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας δήλωνε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως «ως υπηρεσία ζητάμε να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας από το 1881 και την αλληλουχία αυτών των τίτλων, δηλαδή έγγραφα που να δείχνουν ότι από τότε μέχρι και σήμερα υπήρχαν ιδιοκτησίες σταδιακά από ιδιώτες, ώστε να καταδεικνύεται ότι ήταν ιδιωτικά τα συγκεκριμένα κομμάτια γης».

Τονίζεται ότι αρχικά από την υπηρεσία κλήθηκε ο οικοπεδούχος και μηχανικός, ωστόσο επειδή πρόκειται για ξεχωριστές ιδιοκτησίες έπρεπε να ζητηθούν στοιχεία από το κάθε ένα ιδιοκτήτη ξεχωριστά, καθώς ο καθένας θα πρέπει να προσφεύγει ως ξεχωριστή υπόθεση στο γνωμοδοτικό συμβούλιο.

«Όλα είναι παιχνίδια της Πολιτείας γιατί η Τρόικα τους ζήτησε να αξιοποιήσουν τα δημόσια κτήματα και τα βγάλανε όλα από το ράφι. Έτσι έγινε και στο Μαλάκι και έτσι ενδεχομένως θα γίνει και σε άλλες περιοχές όχι μόνο της Μαγνησίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα», τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος και προσθέτει πως «είναι πράγματι τρελό αν το σκεφτείς. Ακόμα και η περιοχή είναι εντός ορίου οικισμού με απόφαση της ΝΑΜ από το ‘86»!

Στις δικαστικές αίθουσες

Αυτή την στιγμή οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προβούν σε ανακοπή της έκδοσης σε βάρος τους από την Κτηματική πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής ενώπιον του Ειρηνοδικείου διαφορετικά θα σημαίνει ότι συνομολογούν στην κυριότητα του δημοσίου στις ιδιοκτησίες τους και την αποβολή τους από αυτές. Όπως σημειώνει ο κ. Αλεξόπουλος η ανακοπή δεν αναστέλλει την εκτέλεση της αποβολής όμως μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο το να προβαίνει η κτηματική υπηρεσία σε εκτέλεση πρωτοκόλλων ενώ εκκρεμεί ανακοπή.

Παράλληλα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προβούν και σε ανακοπή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου της έκδοσης σε βάρος τους πρωτοκόλλου καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης (κάτι σαν ενοίκιο δηλαδή για τα τελευταία πέντε χρόνια!) διαφορετικά το συγκεκριμένο χρέος θα βεβαιωθεί στην Εφορία.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες πως θα ζητηθεί από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου η ποινική τους δίωξη για κατάληψη δημόσιου κτήματος και η παραπομπή τους στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου!

Ερωτηθείς ο κ. Αλεξόπουλος πόσο μπορεί να τραβήξει δικαστικά η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκαθάρισε πως συνήθως όταν το δημόσιο βάλλεται από ιδιώτες εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι ιδιοκτήτες να φτάσουν μέχρι και τον Άρειο Πάγο!

Υπέρογκα τα δικαστικά έξοδα

Εκτός από το γεγονός ότι ξαφνικά 200 οικογένειες πετιούνται στο δρόμο και διώκονται σαν να είναι εγκληματίες υπέρογκα είναι τα δικαστικά έξοδα που καλούνται να πληρώσουν. Μάλιστα επειδή είναι ξεχωριστές ιδιοκτησίες δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες να προβούν σε μία, μαζική ανακοπή και ο κάθε ένας πρέπει να κινήσει διαφορετική διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για σπίτια στα οποία μένουν για περισσότερα από 30 χρόνια και προσπαθώντας να αποδείξουν στην πολιτεία τα αυτονόητα!

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα


πηγη   http://www.perifereianews.com

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου