Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Sunlight: Μια βιομηχανία παγκόσμιας αιχμής - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

sunlight
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το να φύγουμε από την Ελλάδα, όχι απλά δεν εξετάζεται ως προοπτική αλλά θα σήμαινε για εμάς οικονομική καταστροφή. Με τα λόγια αυτά ο Βασίλης Μπίλλης διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας Sunlight, της εταιρείας η οποία εξάγει το 95% της παραγωγής της και θεωρείται ως ηγετική δύναμη στις τρεις αγορές μπαταριών όπου δραστηριοποιείται, δίνει το στίγμα μιας διαφορετικής επιχειρηματικής προσέγγισης, εν καιρώ κρίσης. Πράγματι στην τετραετία 2009 – 2013, δηλαδή στην καρδιά της κρίσης, η εταιρεία επένδυσε περίπου 58 εκατ. ευρώ, για την αύξηση της παραγωγικής δύναμης και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, την έρευνα και ανάπτυξη, την αναδιοργάνωση και την κατασκευή του νέου εργοστασίου ανακύκλωσης το οποίο βρίσκεται στα τελευταία στάδια υλοποίησης και πιθανόν το καλοκαίρι θα εγκαινιαστεί. Στο νέο εργοστάσιο μάλιστα θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προστεθούν στους 600 συνολικά εργαζόμενους της Sunlight. 

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Sunlight έχει επιλέξει να δημιουργήσει clusters Ελλήνων κατασκευαστών και προμηθευτών, οι οποίοι προμηθεύουν πχ πλαστικές συσκευασίες για μπαταρίες ή άλλα εξειδικευμένα προϊόντα, τα οποία παλαιότερα αγοράζονταν από το εξωτερικό. Σήμερα οι αγορές πρώτων υλών από έλληνες προμηθευτές αντιπροσωπεύει το 28% αντί του 12% προ κρίσης. Οι εταιρείες αυτές μάλιστα, καθώς εξειδικεύονται αποκτούν πρόσβαση και σε άλλους πελάτες συνεργάτες της Sunlight στο εξωτερικό. 

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι ελληνικές εταιρείες (χρηματοδότηση, LC’s για προμήθεια πρώτων υλών, αρνητική εικόνα της Ελλάδας) και τα οποία ήρθαν να προστεθούν σε δομικά προβλήματα όπως η εξάρτηση από την εγχώρια κατανάλωση ή η έλλειψη clusters που θα υποστηρίξουν μεγάλες βιομηχανικές παραγωγές, η Sunlight όχι μόνο επιβίωσε αλλά κατάφερε και να αυξήσει σημαντικά τα μεγέθη της ενισχύοντας τη θέση της στην παγκόσμια αγορά:

Η παραγωγή προϊόντων από τζίρο 47 εκ. ευρώ προ κρίσης έφτασε σήμερα τα 86 εκατ. ευρώ ενώ σε απόλυτους αριθμούς προ κρίσης παράγονταν 231 χιλιάδες στοιχεία τα οποία σήμερα έχουν γίνει 830 χιλιάδες.

Η Sunlight κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως στον τομέα των βιομηχανικών συσσωρευτών έλξης στην Ευρώπη (πχ μπαταρίες περονοφόρων), που αντιπροσωπεύει το 69% του τζίρου, την πρώτη θέση στους συσσωρευτές προηγμένης τεχνολογίας (τορπίλες, υποβρύχια κλπ) που αντιπροσωπεύουν το 14% του τζίρου ενώ είναι ο μεγαλύτερος διανομέας μπαταριών Toshiba στον κόσμο (8% τζίρος). Τέλος ένα 5% του τζίρου προέρχεται από τις ενεργειακές λύσεις, με την εταιρεία να έχει προμηθεύσει τις μπαταρίες που καθιστούν αυτόνομο σύστημα ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μαλαισία. Αντίστοιχο project προβλέπεται να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα στον Άγιο Ευστράτιο.

Για το 2014 η εταιρεία εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών θα φτάσει τα 114 εκατ. ευρώ με λειτουργικά κέρδη EBITDA 10 εκατ. ευρώ. Η Sunlightδίνει ιδιαίτερη έμφαση το επόμενο διάστημα στη διαχείριση των χρηματοροών και την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της. Καθοριστική, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλη ήταν η συνεισφορά το τελευταίο διάστημα του μοναδικού μετόχου της εταιρείας Π. Γερμανού, ο οποίος στήριξε την εταιρεία μέσα στην κρίση με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικά 21 εκατ. ευρώ. 

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η εταιρεία επενδύει κάθε χρόνο το 5% του τζίρου της σε έρευνα και τεχνολογία.



Πηγή:www.capital.gr


ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT A.B.E.E.

Κεντρικά γραφεία (ισχύει από 25/02/2013)
Ερμού 2 & Νίκης, Πλατεία Συντάγματος
105 63 Αθήνα, Αττική
Τ 210 6245400
F 210 6245409
E info@sunlight.gr  
Βιομηχανική μονάδα
67 200 Nέο Όλβιο, Ξάνθη
Τ 25410 48100
F 25410 95446
Τμήμα Υπηρεσιών
Τατοϊου 366, 136 73 Αχαρνές, Αττική
Τ 210 6245600
F 210 6245619


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου