Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ποιά είναι η ασφαλιστική EVIMA που έκλεισε -Στον αέρα 250.000 ασφαλισμένοι

Ποιά είναι η ασφαλιστική EVIMA που έκλεισε -Στον αέρα 250.000 ασφαλισμένοι
Κλειστή μέχρι και τις 11 το πρωί σήμερα παρέμεινε η Σταδίου λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της ασφαλιστικής εταιρείας Evima Ασφαλιστική, η οποία έβαλε λουκέτο προκαλώντας ανησυχία σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.
Η Evima Ασφαλιστική, που αποτελεί μετεξέλιξη της Πρώτης Ασφαλιστικής έχασε οριστικά την άδεια λειτουργίας της και τίθεται σε ασφαλιστική εκκαθάριση, καθώς δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκές περιθώριο φερεγγυότητας (δηλαδή εποπτικά κεφάλαια), ενώ δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει έλλειμμα στην εταιρεία και πως μέχρι και την Παρασκευή η EVINA κατέβαλε κανονικά αποζημιώσεις, αλλά και τη μισθοδοσία.
Η E.I.G. Evima Insurance Group A.A.E., είναι εταιρεία γενικών ασφαλίσεων που ιδρύθηκε το 1974. Έχει δραστηριότητα κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης των αυτοκινήτων και είναι μετεξέλιξη της εταιρίας ΠΡΩΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ του ομίλου Λαυρεντιάδη.
Τι πρέπει να κάνουν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι της EVIMA

Μετά την παρέλευση των 30 ημερών και πριν την καταληκτική ημερομηνία ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του σε νέα εταιρεία.

Εάν κάποιος ανανέωσε το ασφαλιστήριο του πριν μία εβδομάδα ή ένα μήνα και έχει πληρώσει για ένα εξάμηνο ή ένα έτος, τότε για να διεκδικήσει τα χρήματά του ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλλει γραπτή αίτηση προς τον εκκαθαριστή της εταιρείας όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της. Στη περίπτωση που τα χρήματα που θα προκύψουν από την εκκαθάριση δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των απαιτήσεων, τότε ο κάθε ασφαλισμένος θα λάβει μέρος των χρημάτων που διεκδικεί" είπε τέλος ο κύριος Κονταξής.
Tι λέει η εταιρεία

H ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει:
«Αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση έκλεισε η ασφαλιστική εταιρία EVIMA με μια απόφαση νομικά διάτρητη και ηθικά απαράδεκτη, που αποτελεί την κατάληξη μιας παράνομης μεθόδευσης ενεργειών, όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στην βιαστική και εσπευσμένη απόφαση της Eπιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εταιρεία απασχολεί 200 εργαζόμενους και 500 συνεργαζόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, 1.300 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και καλύπτει 270.000 ασφαλισμένους.
Σάλος στην επαρχία για την EVIMA
Η είδηση ότι η ασφαλιστική εταιρία EVIMA έβαλε λουκέτο θορύβησε 10.000 Πατρινούς που είχαν επιλέξει να επενδύσουν την ασφάλεια των οχημάτων τους, στη γνωστή εταιρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πελοπόννησος η EVIMA διατηρούσε ένα υποκατάστημα για την εξυπηρέτηση των πελατών της και απασχολούσε 25 πράκτορες.
Οι υπεύθυνοι του δικτύου της Πάτρας, παραπέμπουν στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, συστήνοντας να μην επικρατήσει πανικός στους ασφλισμένους.
Όπως εξηγούν αρχικά, τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους ισχύουν για τριάντα ημέρες από την ημερομηνία ανάκλησης της αδείας της εταιρίας. Σύμφωνα με το γραφείο της Πάτρας, οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της εταιρείας www.evima.gr
Μετά το λουκέτο στην EVIMA-H (ασφαλιστική εταιρεία) , από την Τράπεζα της Ελλάδος και επειδή η είδηση αυτή έσκασε ως βόμβα στην Ασφαλιστική Αγορά με τους καταναλωτές ασφαλισμένους, να νοιώθουν αγχωμένοι, και η ΄Ενωση Προσταίας Καταναλωτών Κρήτης θέτει άμεσα στην διάθεση κάθε ασφαλισμένου το δωρεάν Νομικό της Τμήμα, για ψυχολογική στήριξη , ενημέρωση ,αλλά και καθοδήγηση επί των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για όλο τον ασφαλιστικό κύκλο που είχαν στην εν λόγω Ασφαλιστική Εταιρεία , ιδιαίτερα δε για τον κλάδο του αυτοκινήτου καθώς σε αυτόν λόγω προσφορών φημολογείται ότι το τελευταίο διάστημα είχε αυξήσει σημαντικά την παρουσία της.
Βασική πληροφόρηση για τους καταναλωτές-ασφαλισμένους στην προκείμενη περίπτωση
1) Η Εταιρεία, δεν υποχρεούται για καταβολή ασφαλισμάτων ή άλλων πληρωτέων παροχών, από πό την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της.
2) Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και κάθε άλλου δικαιούχου ασφαλίσματος. Για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών διορίστηκε επόπτης ασφαλιστικής εκκαθάρισης ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Γερμανός, ο οποίος με τη σειρά του θα καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτημα περί διορισμού εκκαθαριστή.
3)Ασφαλιστήρια λοιπών κλάδων ζημιών: Τριάντα ημέρες μετά την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας θεωρούνται αυτοδίκαια λυμένες όλες οι ασφαλιστικές συμβάσεις της. Οι έχοντες απαιτήσεις από τους λοιπούς κλάδους ζημιών, όπως και από τα καταβληθέντα - μη δεδουλευμένα – ασφάλιστρα, θα ικανοποιηθούν κατόπιν αναγγελίας της απαίτησής τους στον εκκαθαριστή.
Ουσιαστική πληροφόρηση:
α)Αστική Ευθύνη από την κυκλοφορία οχημάτων (υλική ζημία και σωματική βλάβη τρίτου, μόνο): Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου ισχύουν για 30 ημέρες από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας της εταιρείας (N 400/70 αρ.3 παρ.6 σε συνδυασμό με ΠΔ 237/86 αρ.25 παρ.4).
β)Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού οι ιδιοκτήτες οχημάτων οφείλουν να ασφαλιστούν σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία.
γ)Σε περίπτωση που προκαλέσουν ατύχημα εντός του διαστήματος των 30 ημερών, ο παθών θα αποζημιωθεί από το «Επικουρικό Κεφάλαιο Αστικής Ευθύνης εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων» (ΝΠΙΔ).
δ)Το μέρος των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης έως την λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου (μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα) επιστρέφεται στους ασφαλισμένους (αρ. 3 παρ. 6 Ν.Δ. 400/1970) από τον εκκαθαριστή. Εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Πηγή:     http://www.iefimerida.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου