Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ: Συγκρίσεις... που πικραίνουν

Συγκρίσεις... που πικραίνουν                                                        

Μαθήματα αθλητικού πολιτισμού από Ιταλούς, Ισπανούς αλλά και Τούρκους

Μια εβδομάδα ντροπής ολοκληρώθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο για το ελληνικό μπάσκετ. Την πικρία, απογοήτευση, αηδία… όπως θέλετε πείτε τη, που ένιωσαν όλοι βλέποντας όσα έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του τελικού Κυπέλλου, ήρθαν να ενισχύσουν οι εικόνες από όσα συνέβαιναν την ίδια ώρα στο εξωτερικό. Εκεί που βασιλεύει ο πολιτικός αθλητισμός κι όχι ο νόμος της ζούγκλας.

Την ώρα που στα μέρη μας δεν έγινε εφικτό να διεξαχθεί ούτε ένας τελικός με 900 οπαδούς εκατέρωθεν, στην Ισπανία, την Ιταλία, ακόμη και την (απολίτιστη για πολλούς… Έλληνες) Τουρκία, εκεί διεξάγονταν Final 8, με οπαδούς οκτώ διαφορετικών ομάδων να συνυπάρχουν ειρηνικά για αρκετές ημέρες στην ίδια πόλη και να παρακολουθούν δίπλα-δίπλα τους αγώνες στο ίδιο γήπεδο.

Στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» της Βιτόρια, τον τελικό μεταξύ Μπαρτσελόνα και Βαλένθια παρακολούθησαν 14.120 θεατές. Η προσέλευση ήταν ανάλογη από τους προημιτελικούς: 14.500 είδαν το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, ισάριθμοι το Κάχα Λαμποράλ-Σαραγόσα, 14.200 το Βαλένθια-Εστουντιάντες και 13.600 το Γκραν Κανάρια-Μπιλμπάο.

Ομοίως και στα ημιτελικά: 14.200 είδαν το Βαλένθια-Γκραν Κανάρια και 15.085 το Κάχα Λαμποράλ-Μπαρτσελόνα, δίχως να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο παρά τον αποκλεισμό των οικοδεσποτών του Final 8.

Μαδριλένοι, Καταλανοί, Βάσκοι… άνθρωποι δηλαδή με πολλές διαφορές, παρακολούθησαν ευλαβικά το άθλημα που τους προσφέρει χαρά ξεχνώντας όσα μπορούν να τους χωρίζουν. Συνολικά, είδαν το Final 8 από κοντά 100.205 θεατές, κάτι που αποτελεί ρεκόρ καταρρίπτοντας τους 97.276 θεατές από το 2010 στο Μπιλμπάο.

Ίδια κατάσταση και στο Final 8 της Ιταλίας. Τι κι αν η γηπεδούχος Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Βαρέζε. Οι οπαδοί των δύο ομάδων, μαζί με αυτούς των Καντού, Ρόμα, Ρέτζιο Εμίλια, Σάσαρι, Μπρίντιζι και Σιένα συμβίωσαν δίχως προβλήματα και το γήπεδο-χωρητικότητας 10.200 θεατών-ήταν σχεδόν σε κάθε ματς γεμάτο.

Στην Τουρκία, που φαίνεται πως έχει κάνει άλματα προόδου σε θέματα αντιμετώπισης βίας, το Final 8 φιλοξενήθηκε στο Εσκισεχίρ και μαζί του και οπαδοί όλων των μεγάλων ομάδων της χώρας Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Γαλατάσαραϊ, Μπεσίκτας και Αναντολού Εφές αλλά και των μικρότερων Μπάνβιτ, Καρσίγιακα, Κολεϊλιλέρ και Χατσετέπε. Κατάμεστα γήπεδα, πολιτισμένη ατμόσφαιρα, διακριτική παρουσία αστυνομικών…

Μόνο η Ελλάδα και η Σερβία αποτέλεσαν εξαίρεση. Μόνο εδώ και στους γείτονες μία γιορτή μετατράπηκε σε εφιάλτη και παραλίγο σε τραγωδία.


Πηγή: sport-fm.gr
 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου