Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Πείραμα Cern - Εντοπίστηκε το «σωματίδιο του Θεού»

Ερευνητές του εργαστηρίου CERN στην Ελβετία, το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο επιταχυντή ατομικών σωματιδίων, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα σωματίδιο, το οποίο θα μπορούσε να είναι το πολυπόθητο «σωματιδίου του Θεού» που θα δώσει απαντήσεις για την δημιουργία του σύμπαντος.

"Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζoνίου Χιγκς", ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας.

Από την πλευρά του ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, 83 ετών, μετά την ανακάλυψη του νέου υποατομικού σωματιδίου «συμβατού» με το μποζόνιο που φέρει το όνομά του δήλωσε «Είμαι έκπληκτος από την απίστευτη ταχύτητα με την οποία υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα. Ποτέ δεν είχα διανοηθεί ότι θα παρακολουθούσα εν ζωή κάτι τέτοιο και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει τη σαμπάνια να παγώνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του η οποία εστάλη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου διδάσκει.

Το “σωματίδιο του Θεού” ή αλλιώς σωματίδιο Higgs αναζητείται για δεκαετίες από τους επιστήμονες χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιώσει την ύπαρξη του.

Μέσα από τη σημαντικότατη βάση δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει δυο ομάδες κορυφαίων φυσικών του CERN, εκτιμάται πως ίχνη του «σωματιδίου του Θεού», ή αλλιώς σωματίδιο Higgs, το οποίο στη θεωρία είναι εκείνο που δίνει μάζα στην ύλη.

Το ερευνητικό κέντρο διαθέτει έναν επιταχυντή αξίας 10 δισ. δολάρια, με τον οποίο επιχειρείται να δοθεί εξήγηση στις μαύρες τρύπες, την ύλη και την αντιύλη, καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας του σύμπαντος.

Σημειώνεται πως οι έρευνες για το “σωματίδιο του Θεού” κόστισαν μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία που έχει για την επιστήμη ο εντοπισμός του. 

Εν τω μεταξύ την Τρίτη διέρρευσε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ερευνών (CERN), το οποίο αποσύρθηκε μόλις άρχισαν τα τηλέφωνα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στο επίμαχο βίντεο, ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος Τύπου του πειράματος CMS, επιβεβαιώνει ότι οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα νέο σωματίδιο, χωρίς όμως να κατονομάζει συγκεκριμένα το Χιγκς.Ο κ. Ινκαντέλα μιλάει για «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στον τομέα μας τα τελευταία 30 με 40 χρόνια», από τα λεγόμενά του όμως δεν γίνεται σαφές αν το σωματίδιο που ανακάλυψαν οι ερευνητές του CERN μοιάζει με το μποζόνιο Χιγκς έτσι όπως υπαγορεύεται από το Καθιερωμένο Μοντέλο ή αν δεν ταιριάζει επακριβώς με αυτή την περιγραφή.

«Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε έχουμε κάτι πραγματικά σημαντικό εδώ» τονίζει χαρακτηριστικά. «Θα μπορούσε να είναι μια πύλη, αν θέλετε, προς την επόμενη φάση εξερεύνησης της βαθύτερης στόφας από την οποία είναι φτιαγμένο το Σύμπαν, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό αν το σκεφτείτε».

Δείτε το βίντεο από την εφημερίδα «The Telegraph»  ΕΔΩ 


Υπεύθυνοι του CERN επέμειναν ωστόσο ότι αυτό αποτελεί «ένα από τα πολλά» βίντεο που είχαν ετοιμαστεί για τις διάφορες πιθανές εκβάσεις των ερευνών, το επιχείρημα αυτό όμως δεν πείθει απόλυτα για την επιβεβαίωση ή διάψευση του σωματιδίου. 









πηγη    http://www.protothema.gr





dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου