Ξεκινάμε για ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή γεμάτο θαλασσινές εικόνες σε
παραδοσιακά χρώματα. Παίρνουμε το αυτοκίνητο και ταξιδεύουμε περί τα 200
χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας με την πυξίδα στραμμένη πάντα προς το
ελκυστικό υδάτινο στοιχείο: Ανακαλύπτουμε ένα προς ένα τα
ψαροχώρια της βόρειας όχθης του Κορινθιακού Κόλπου, αυτά που γεωγραφικά
ανήκουν στην Στερεά Ελλάδα, και συγκεκριμένα μεταξύ του ρομαντικού
Γαλαξιδίου και της «ζωηρής» Ναυπάκτου –έχουμε μιλήσει στο παρελθόν και για τις δύο αυτές κωμοπόλεις, δείτε στα Σχετικά Άρθρα. Εικόνες
από καταπράσινες βουνοπλαγιές εναλλάσσονται με το βαθύ μπλε της
θάλασσας και ένα καινούργιο μικρό χωριουδάκι ξεπροβάλλει μετά από κάθε
φιδίσια στροφή. Το κάθε ένα με την δική του χάρη. Είστε έτοιμοι να τα
εξερευνήσουμε;
ΠΗΓΗ http://www.in2life.gr/
dy/>
Η αφηγηματική διαδρομή μας ξεκινά από την Ερατεινή,
χωριό που ανήκει στον ευρύτερο Δήμο Τολοφώνα. Πρόκειται για το πρώτο
μεγάλο «χωριό» που συναντάμε μετά το Γαλαξίδι, από το οποίο
απέχει οδικώς δεκαπέντε λεπτά. Με περί τους επτακόσιους πενήντα μόνιμους
κατοίκους και προνομιακή, αμφιθεατρική θέση πάνω στην θάλασσα, η
Ερατεινή, πέρα από επίνειο του Παρνασσού, αποτελεί το εμπορικό κέντρο
της περιοχής, καθώς και ένα εξαιρετικό θέρετρο. Στην μία πλευρά του
κόλπου της, στο γραφικό λιμανάκι, θα δει κανείς ψαροκάικα να λικνίζονται
ήσυχα αναμένοντας την βραδινή τους βάρδια, και ενώ ο παραλιακός δρόμος
συνεχίζει ο επισκέπτης συναντά καφετέριες και ψαροταβέρνες που τον
καλούν για φρέσκα εδέσματα με θέα θάλασσα. Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσουμε
κάποια από αυτές.
Διαμονή
Αυτό που σίγουρα, όμως, ξεχωρίζει είναι το ξενοδοχείο Delphi Beach, το οποίο βρίσκεται στην μία άκρη της παραλίας της Ερατεινής. Είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει το χωριό για την διανυκτέρευσή σας και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές (50 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2010 -αν επιλέξετε το πακέτο ημιδιατροφής οι τιμές αυξάνονται. Τον Αύγουστο οι τιμές θα φτάσουν τα 88 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό). Ωστόσο, μετά το Πάσχα το ξενοδοχείο θα κλείσει και θα ανοίξει πάλι από τις 15 Απριλίου.
Επόμενη στάση… Αγ. Νικόλαος. Ένα από τα γραφικότερα χωριά που θα συναντήσουμε, με μία υπέροχη παραλία -ίσως η μόνη με πολύ λεπτό βότσαλο στην περιοχή- και ένα beach bar, ακριβώς από πάνω της, στο οποίο το καλοκαίρι συγκεντρώνεται ο περισσότερος νεαρόκοσμος. Πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα του μέρους είναι το γεγονός ότι στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου «δένει» κάθε τέσσερις περίπου ώρες το ferry boat της γραμμής από το Αίγιο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι (δείτε τα δρομολόγια εδώ.) Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι κατά τις τουριστικές περιόδους στο λιμάνι γίνεται ένας μικρός χαμός.
Προτείνουμε να κάνετε στάση για φαγητό στον Αγ. Νικόλαο, και συγκεκριμένα στην ψαροταβέρνα «Δελφίνι», όπου θα δοκιμάσετε το περίφημο φρέσκο ψάρι του Κορινθιακού με θέα το καταπράσινο μικρό νησάκι με το ομώνυμο εκκλησάκι, λίγα μόνο μέτρα από την ακτή. Εναλλακτικά, συνεχίστε στο επόμενο χωριό.
Άγιος Σπυρίδωνας. Σχεδόν αθέατο από τον εθνικό δρόμο που περνά από πάνω του, αυτό το ακόμα μικρότερο ψαροχώρι φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια του καθώς αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι εκδρομείς που γνωρίζουν, και σταματούν εκεί για να αγοράσουν είτε ψάρια είτε ψαρικά που μόλις βγήκαν από το νερό. Το αρχιτεκτονικό χρώμα εδώ αποκτά έναν πιο παραδοσιακό τόνο, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές και τις λευκές βαρκούλες να ενισχύουν την χαλαρωτική αρμονία του τοπίου. Η θάλασσα βάφεται πράσινη από τις αντανακλάσεις του ορεινού όγκου που δεσπόζει στο χωριό και μία βόλτα στον παραλιακό δρόμο κρίνεται απαραίτητη.
Εξίσου απαραίτητο κρίνεται να καθίσετε για φαγητό στον Αγ. Σπυρίδωνα, και συγκεκριμένα στην ταβέρνα του «Κουτρούκη», όπου θα δοκιμάσετε την περίφημη σπεσιαλιτέ της Ρούμελης: Κοντοσούβλι στα κάρβουνα.
Κουραστήκατε; Η… Σπηλιά σας περιμένει. Μεγαλύτερο ψαροχώρι από τα προηγούμενα, με περισσότερες επιλογές διαμονής -αλλά όχι φαγητού-, και με τρεις-τέσσερις κόλπους, ιδανικούς για κολύμπι –για όσους αντέχουν την πολύ κρύα θάλασσα τουλάχιστον. Το μεγάλο παραλιακό πεζοδρόμιο προσφέρεται για περπάτημα από τη μία άκρη του χωριού, με την μεγάλη καστανοκόκκινη παραλία, έως… όσο αντέξετε, καθώς συνδέει την Σπηλιά με τα επόμενα χωριά. Το ψαροχώρι αυτό επιλέγεται από πολλούς ως ορμητήριο για εκδρομές στις πολύ ενδιαφέρουσες γύρω τοποθεσίες -Δελφοί, Γαλαξίδι, Ορεινή Ναυπακτία- καθώς και για την ασύγκριτη ησυχία του, η οποία μόνο από τον παφλασμό της θάλασσας μπορεί να διακοπεί.
Σταθείτε στην παραλία, κάτω από το ξενοδοχείο Le Due Sorelle, πάρτε βαθιά ανάσα όλο θάλασσα, και κοιτάξτε: Μπροστά σας το μικρό, ακατοίκητο αλλά καταπράσινο νησάκι του Αϊ Γιάννη. Στα δεξιά τα Τροιζόνια, το πανέμορφο και μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού (δείτε στα Σχετικά Άρθρα). Και πίσω σας ο επιβλητικός ορεινός όγκος από τους πρόποδες των Βαρδουσίων, ο οποίος φροντίζει, χάρη στο δροσερό του αεράκι, να διώχνει κάθε πιθανή υγρασία που θα περίμενε κανείς σε ένα τόσο παραθαλάσσιο χωριό. Αν πεινάσατε προτείνουμε την ομώνυμη ταβέρνα «Σπηλιά», στην οποία πέρα από φρέσκο ψάρι -που είναι και η σπεσιαλιτέ της- θα δοκιμάσετε και εξαιρετική σπιτική κουζίνα με μαγειρευτά και κρέατα.
Διαμονή
Στο Le Due Sorelle, ένα σύμπλεγμα πλήρως εξοπλισμένων ενοικιαζόμενων δωματίων με ασύγκριτη θέα στην θάλασσα και εξαιρετικές -συγκριτικά με τα υπόλοιπα καταλύματα της περιοχής τουλάχιστον- παροχές. Οι τιμές τους αυτήν την εποχή ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο, 70 ευρώ για το τρίκλινο και 80 ευρώ για το τετράκλινο, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού. Για την high season (από 16 Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου 2010) το δίκλινο θα κοστίζει 75 ευρώ, το τρίκλινο 80 ευρώ και το τετράκλινο 85 ευρώ.
Αμέσως μετά την Σπηλιά, με κατεύθυνση πάντα προς Ναύπακτο και πάντα παραλιακά, συναντάμε το πολύ μικρό χωριό Χάνια, από το οποίο μπορεί κανείς να πάρει το καραβάκι που θα τον μεταφέρει στα Τριζόνια, την Γλυφάδα (ή Γλύφα για τους ντόπιους - φωτο), με την μεγάλη εκκλησία της Παναγίας στην κεντρική πλατεία της και μία ψησταριά ακριβώς δίπλα -αν θέλετε μία πιο… παραδοσιακή ταβέρνα στην περιοχή προτείνουμε την «Υδρόμελη»- και την Σεργούλα, ένα ακόμα παραλιακό χωριό με μία πολύ μεγάλη παραλία με βότσαλα. Η Σεργούλα, μικρή αλλά χαριτωμένη, προσφέρεται για φαγητό και καφέ σε κάποια από τα παραλιακά της καταστήματα, στα οποία τους θερινούς μήνες συγκεντρώνεται πλήθος παραθεριστών. Για φαγητό εκεί προτείνουμε την ταβέρνα του «Θωμά» με προσεγμένη σπιτική κουζίνα. Αν έχετε όρεξη για ιστορική περιήγηση, αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι μέρος της Γλυφάδας, αμέσως πριν την Σεργούλα, είναι κτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου που αποτελούσε στην αρχαιότητα οχυρό, από το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα μέρος μιας σημαντικής ακρόπολης.
Περπατήστε κάτω από τις λεύκες, κάντε βόλτα στα στενά δρομάκια των δύο τελευταίων χωριών όπου θα ανακαλύψετε κάποιες κατοικίες εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και… επιστρέψτε στο αυτοκίνητο, καθώς ο παραλιακός δρόμος εδώ τελειώνει και πρέπει να «ανέβουμε» πάλι στην εθνική οδό για να επισκεφθούμε το επόμενο χωριό: Τον Μαραθιά, ο οποίος δεν ανήκει στον Δήμο Τολοφώνα, όπως τα προηγούμενα χωριά, αλλά στον Δήμο Ευπαλίου. Είναι το μεγαλύτερο ψαροχώρι από τα προηγούμενα, χτισμένο πάνω στα θαλάσσια ρεύματα που διασταυρώνονται από τις δύο άκρες του, ενώ, λόγω του ότι το βλέμμα κοιτάζει μόνο θάλασσα στον ορίζοντα, δίνει την αίσθηση του νησιού.
Όταν, όμως, κοιτάξει κανείς προς την πεδιάδα, πίσω από τα παραλιακά σπίτια και τις ταβέρνες, θα δει την φύση να οργιάζει: οπωροφόρα δέντρα, πλούσια βλάστηση, και όλα αυτά χάρη στις πηγές που ρέουν από τα γύρω βουνά. Η περιοχή φημίζεται για τις ωραίες παραλίες, από την Φωκιότρυπα μέχρι το Σκάλωμα, καθώς και για τις εξαιρετικές ταβέρνες και τα καφέ της. Από αυτά επιλέξαμε την ταβέρνα του Γεωργούλα (26340 91220) με… γκουρμέ σπιτική κουζίνα και φρέσκα γλυκά, ενώ για καφέ και ποτό προτιμήστε τον δροσερό κήπο του «Θάνου».
Διαμονή
Η καλύτερη επιλογή διαμονής στον Μαραθιά είναι οι νεόδμητες, πολυτελείς ενοικιαζόμενες βίλες-διαμερίσματα Green and Blue, στο κάθε διαμέρισμα των οποίων θα βρείτε, πέρα από κουζίνα και μπάνιο, τζάκι, καλοριφέρ, DVD Player και internet. Η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο εκεί τον Ιούνιο ξεκινά από 60 ευρώ μαζί με το πρωινό. Για την high season οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ για ένα ενιαίο δίκλινο, 100 ευρώ για ένα δίχωρο δίκλινο και 120 ευρώ για ένα τετράκλινο με πρωινό.
Η εκδρομή μας στα παράλια του κορινθιακού ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στο Μοναστηράκι. Όσοι γνωρίζουν το ψαροχώρι αυτό θα πουν ότι αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος –δεν έχουν άδικο. Το αμφιθεατρικά κτισμένο χωριό είναι μακράν το ομορφότερο και ίσως το πιο αριστοκρατικό, με την έννοια ότι αποτελείται -ως επί το πλείστο- από υπέροχες μονοκατοικίες, όλες σχεδόν με θέα στην θάλασσα, και όλες κτισμένες με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική, η οποία απαιτεί κεραμίδι στις σκεπές και ομοιομορφία στο εξωτερικό χρώμα. Το χωριό πήρε το όνομά του από ένα μοναστήρι που βρισκόταν εκεί κατά τα τέλη της βυζαντινής περιόδου, ενώ την σημερινή φήμη του την οφείλει στο μικρό, γραφικό του λιμανάκι και στα μπαράκια και τις ταβέρνες του -είτε μέσα στο χωριό είτε αρκετά κοντά σε αυτό- τα οποία επιλέγουν για την βραδινή τους διασκέδαση ντόπιοι και παραθεριστές. Για φαγητό, πάντως, προτείνουμε ανεπιφύλακτα το «Πανσέλ… οινος». Οι τιμές του είναι λίγο τσιμπημένες, αλλά ανταποκρίνονται στα ολόφρεσκα και πρωτότυπα μαγειρεμένα ψαρικά μεζεδάκια.
Διαμονή
Από τις πολύ καλές προτάσεις για διαμονή στο Μοναστηράκι είναι τα Avra Studios, τα οποία απέχουν λίγα λεπτά από την παραλία και προσφέρουν εξαιρετική αμφιθεατρική άποψη στο χωριό. Οι τιμές για τα δωμάτια την low season ξεκινούν από 65 ευρώ για ένα απλό δίκλινο και από 75 ευρώ για ένα studio, με πλήρως εξοπλισμένο κουζινάκι. Υπολογίστε άλλα 7 ευρώ κατ’άτομο για το πρωινό.
Το Μοναστηράκι απέχει μόνο 10χλμ. από τη Ναύπακτο, οπότε μην αμελήσετε να σταματήσετε για καφέ στο υπέροχο ενετικό της λιμάνι, ενώ αν ο χρόνος σας το επιτρέπει η ορεινή Ναυπακτία με τα υπέροχα χωριά της, καθώς και το Χάνι Μπανιά, που προσφέρεται για rafting και άλλα extreme sports, βρίσκονται επίσης αρκετά κοντά (Δείτε στα Σχετικά Άρθρα).
Διαμονή
Αυτό που σίγουρα, όμως, ξεχωρίζει είναι το ξενοδοχείο Delphi Beach, το οποίο βρίσκεται στην μία άκρη της παραλίας της Ερατεινής. Είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει το χωριό για την διανυκτέρευσή σας και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές (50 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2010 -αν επιλέξετε το πακέτο ημιδιατροφής οι τιμές αυξάνονται. Τον Αύγουστο οι τιμές θα φτάσουν τα 88 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό). Ωστόσο, μετά το Πάσχα το ξενοδοχείο θα κλείσει και θα ανοίξει πάλι από τις 15 Απριλίου.
Επόμενη στάση… Αγ. Νικόλαος. Ένα από τα γραφικότερα χωριά που θα συναντήσουμε, με μία υπέροχη παραλία -ίσως η μόνη με πολύ λεπτό βότσαλο στην περιοχή- και ένα beach bar, ακριβώς από πάνω της, στο οποίο το καλοκαίρι συγκεντρώνεται ο περισσότερος νεαρόκοσμος. Πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα του μέρους είναι το γεγονός ότι στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου «δένει» κάθε τέσσερις περίπου ώρες το ferry boat της γραμμής από το Αίγιο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι (δείτε τα δρομολόγια εδώ.) Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι κατά τις τουριστικές περιόδους στο λιμάνι γίνεται ένας μικρός χαμός.
Προτείνουμε να κάνετε στάση για φαγητό στον Αγ. Νικόλαο, και συγκεκριμένα στην ψαροταβέρνα «Δελφίνι», όπου θα δοκιμάσετε το περίφημο φρέσκο ψάρι του Κορινθιακού με θέα το καταπράσινο μικρό νησάκι με το ομώνυμο εκκλησάκι, λίγα μόνο μέτρα από την ακτή. Εναλλακτικά, συνεχίστε στο επόμενο χωριό.
Άγιος Σπυρίδωνας. Σχεδόν αθέατο από τον εθνικό δρόμο που περνά από πάνω του, αυτό το ακόμα μικρότερο ψαροχώρι φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια του καθώς αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι εκδρομείς που γνωρίζουν, και σταματούν εκεί για να αγοράσουν είτε ψάρια είτε ψαρικά που μόλις βγήκαν από το νερό. Το αρχιτεκτονικό χρώμα εδώ αποκτά έναν πιο παραδοσιακό τόνο, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές και τις λευκές βαρκούλες να ενισχύουν την χαλαρωτική αρμονία του τοπίου. Η θάλασσα βάφεται πράσινη από τις αντανακλάσεις του ορεινού όγκου που δεσπόζει στο χωριό και μία βόλτα στον παραλιακό δρόμο κρίνεται απαραίτητη.
Εξίσου απαραίτητο κρίνεται να καθίσετε για φαγητό στον Αγ. Σπυρίδωνα, και συγκεκριμένα στην ταβέρνα του «Κουτρούκη», όπου θα δοκιμάσετε την περίφημη σπεσιαλιτέ της Ρούμελης: Κοντοσούβλι στα κάρβουνα.
Κουραστήκατε; Η… Σπηλιά σας περιμένει. Μεγαλύτερο ψαροχώρι από τα προηγούμενα, με περισσότερες επιλογές διαμονής -αλλά όχι φαγητού-, και με τρεις-τέσσερις κόλπους, ιδανικούς για κολύμπι –για όσους αντέχουν την πολύ κρύα θάλασσα τουλάχιστον. Το μεγάλο παραλιακό πεζοδρόμιο προσφέρεται για περπάτημα από τη μία άκρη του χωριού, με την μεγάλη καστανοκόκκινη παραλία, έως… όσο αντέξετε, καθώς συνδέει την Σπηλιά με τα επόμενα χωριά. Το ψαροχώρι αυτό επιλέγεται από πολλούς ως ορμητήριο για εκδρομές στις πολύ ενδιαφέρουσες γύρω τοποθεσίες -Δελφοί, Γαλαξίδι, Ορεινή Ναυπακτία- καθώς και για την ασύγκριτη ησυχία του, η οποία μόνο από τον παφλασμό της θάλασσας μπορεί να διακοπεί.
Σταθείτε στην παραλία, κάτω από το ξενοδοχείο Le Due Sorelle, πάρτε βαθιά ανάσα όλο θάλασσα, και κοιτάξτε: Μπροστά σας το μικρό, ακατοίκητο αλλά καταπράσινο νησάκι του Αϊ Γιάννη. Στα δεξιά τα Τροιζόνια, το πανέμορφο και μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού (δείτε στα Σχετικά Άρθρα). Και πίσω σας ο επιβλητικός ορεινός όγκος από τους πρόποδες των Βαρδουσίων, ο οποίος φροντίζει, χάρη στο δροσερό του αεράκι, να διώχνει κάθε πιθανή υγρασία που θα περίμενε κανείς σε ένα τόσο παραθαλάσσιο χωριό. Αν πεινάσατε προτείνουμε την ομώνυμη ταβέρνα «Σπηλιά», στην οποία πέρα από φρέσκο ψάρι -που είναι και η σπεσιαλιτέ της- θα δοκιμάσετε και εξαιρετική σπιτική κουζίνα με μαγειρευτά και κρέατα.
Διαμονή
Στο Le Due Sorelle, ένα σύμπλεγμα πλήρως εξοπλισμένων ενοικιαζόμενων δωματίων με ασύγκριτη θέα στην θάλασσα και εξαιρετικές -συγκριτικά με τα υπόλοιπα καταλύματα της περιοχής τουλάχιστον- παροχές. Οι τιμές τους αυτήν την εποχή ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο, 70 ευρώ για το τρίκλινο και 80 ευρώ για το τετράκλινο, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού. Για την high season (από 16 Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου 2010) το δίκλινο θα κοστίζει 75 ευρώ, το τρίκλινο 80 ευρώ και το τετράκλινο 85 ευρώ.
Αμέσως μετά την Σπηλιά, με κατεύθυνση πάντα προς Ναύπακτο και πάντα παραλιακά, συναντάμε το πολύ μικρό χωριό Χάνια, από το οποίο μπορεί κανείς να πάρει το καραβάκι που θα τον μεταφέρει στα Τριζόνια, την Γλυφάδα (ή Γλύφα για τους ντόπιους - φωτο), με την μεγάλη εκκλησία της Παναγίας στην κεντρική πλατεία της και μία ψησταριά ακριβώς δίπλα -αν θέλετε μία πιο… παραδοσιακή ταβέρνα στην περιοχή προτείνουμε την «Υδρόμελη»- και την Σεργούλα, ένα ακόμα παραλιακό χωριό με μία πολύ μεγάλη παραλία με βότσαλα. Η Σεργούλα, μικρή αλλά χαριτωμένη, προσφέρεται για φαγητό και καφέ σε κάποια από τα παραλιακά της καταστήματα, στα οποία τους θερινούς μήνες συγκεντρώνεται πλήθος παραθεριστών. Για φαγητό εκεί προτείνουμε την ταβέρνα του «Θωμά» με προσεγμένη σπιτική κουζίνα. Αν έχετε όρεξη για ιστορική περιήγηση, αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι μέρος της Γλυφάδας, αμέσως πριν την Σεργούλα, είναι κτισμένο στους πρόποδες ενός λόφου που αποτελούσε στην αρχαιότητα οχυρό, από το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα μέρος μιας σημαντικής ακρόπολης.
Περπατήστε κάτω από τις λεύκες, κάντε βόλτα στα στενά δρομάκια των δύο τελευταίων χωριών όπου θα ανακαλύψετε κάποιες κατοικίες εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και… επιστρέψτε στο αυτοκίνητο, καθώς ο παραλιακός δρόμος εδώ τελειώνει και πρέπει να «ανέβουμε» πάλι στην εθνική οδό για να επισκεφθούμε το επόμενο χωριό: Τον Μαραθιά, ο οποίος δεν ανήκει στον Δήμο Τολοφώνα, όπως τα προηγούμενα χωριά, αλλά στον Δήμο Ευπαλίου. Είναι το μεγαλύτερο ψαροχώρι από τα προηγούμενα, χτισμένο πάνω στα θαλάσσια ρεύματα που διασταυρώνονται από τις δύο άκρες του, ενώ, λόγω του ότι το βλέμμα κοιτάζει μόνο θάλασσα στον ορίζοντα, δίνει την αίσθηση του νησιού.
Όταν, όμως, κοιτάξει κανείς προς την πεδιάδα, πίσω από τα παραλιακά σπίτια και τις ταβέρνες, θα δει την φύση να οργιάζει: οπωροφόρα δέντρα, πλούσια βλάστηση, και όλα αυτά χάρη στις πηγές που ρέουν από τα γύρω βουνά. Η περιοχή φημίζεται για τις ωραίες παραλίες, από την Φωκιότρυπα μέχρι το Σκάλωμα, καθώς και για τις εξαιρετικές ταβέρνες και τα καφέ της. Από αυτά επιλέξαμε την ταβέρνα του Γεωργούλα (26340 91220) με… γκουρμέ σπιτική κουζίνα και φρέσκα γλυκά, ενώ για καφέ και ποτό προτιμήστε τον δροσερό κήπο του «Θάνου».
Διαμονή
Η καλύτερη επιλογή διαμονής στον Μαραθιά είναι οι νεόδμητες, πολυτελείς ενοικιαζόμενες βίλες-διαμερίσματα Green and Blue, στο κάθε διαμέρισμα των οποίων θα βρείτε, πέρα από κουζίνα και μπάνιο, τζάκι, καλοριφέρ, DVD Player και internet. Η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο εκεί τον Ιούνιο ξεκινά από 60 ευρώ μαζί με το πρωινό. Για την high season οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ για ένα ενιαίο δίκλινο, 100 ευρώ για ένα δίχωρο δίκλινο και 120 ευρώ για ένα τετράκλινο με πρωινό.
Η εκδρομή μας στα παράλια του κορινθιακού ολοκληρώνεται με την άφιξή μας στο Μοναστηράκι. Όσοι γνωρίζουν το ψαροχώρι αυτό θα πουν ότι αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος –δεν έχουν άδικο. Το αμφιθεατρικά κτισμένο χωριό είναι μακράν το ομορφότερο και ίσως το πιο αριστοκρατικό, με την έννοια ότι αποτελείται -ως επί το πλείστο- από υπέροχες μονοκατοικίες, όλες σχεδόν με θέα στην θάλασσα, και όλες κτισμένες με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική, η οποία απαιτεί κεραμίδι στις σκεπές και ομοιομορφία στο εξωτερικό χρώμα. Το χωριό πήρε το όνομά του από ένα μοναστήρι που βρισκόταν εκεί κατά τα τέλη της βυζαντινής περιόδου, ενώ την σημερινή φήμη του την οφείλει στο μικρό, γραφικό του λιμανάκι και στα μπαράκια και τις ταβέρνες του -είτε μέσα στο χωριό είτε αρκετά κοντά σε αυτό- τα οποία επιλέγουν για την βραδινή τους διασκέδαση ντόπιοι και παραθεριστές. Για φαγητό, πάντως, προτείνουμε ανεπιφύλακτα το «Πανσέλ… οινος». Οι τιμές του είναι λίγο τσιμπημένες, αλλά ανταποκρίνονται στα ολόφρεσκα και πρωτότυπα μαγειρεμένα ψαρικά μεζεδάκια.
Διαμονή
Από τις πολύ καλές προτάσεις για διαμονή στο Μοναστηράκι είναι τα Avra Studios, τα οποία απέχουν λίγα λεπτά από την παραλία και προσφέρουν εξαιρετική αμφιθεατρική άποψη στο χωριό. Οι τιμές για τα δωμάτια την low season ξεκινούν από 65 ευρώ για ένα απλό δίκλινο και από 75 ευρώ για ένα studio, με πλήρως εξοπλισμένο κουζινάκι. Υπολογίστε άλλα 7 ευρώ κατ’άτομο για το πρωινό.
Το Μοναστηράκι απέχει μόνο 10χλμ. από τη Ναύπακτο, οπότε μην αμελήσετε να σταματήσετε για καφέ στο υπέροχο ενετικό της λιμάνι, ενώ αν ο χρόνος σας το επιτρέπει η ορεινή Ναυπακτία με τα υπέροχα χωριά της, καθώς και το Χάνι Μπανιά, που προσφέρεται για rafting και άλλα extreme sports, βρίσκονται επίσης αρκετά κοντά (Δείτε στα Σχετικά Άρθρα).
ΠΗΓΗ http://www.in2life.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου