Στην ψηφιακή εποχή μπαίνουν σε λίγες ημέρες οι Αθηναίοι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τηλεόραση με άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου. Απαιτείται επανασυντονισμός των καναλιών και αποκωδικοποιητής
Μόλις 13 ημέρες απομένουν μέχρι να πάψουν οι Αθηναίοι να παρακολουθούν αναλογικά τηλεόραση? Τουλάχιστον όσοι λαμβάνουν σήμα από το κέντρο εκπομπής Υμηττού, γιατί όσοι «πιάνουν» από Πάρνηθα μπορούν να συνεχίσουν έως τον Ιούνιο του 2013, ενώ όσοι έχουν στραμμένη την κεραία τους προς την Αίγινα, κυρίως στα νότια προάστια, βλέπουν ήδη ψηφιακά από τον Ιούνιο του 2010.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός. Η ψηφιακή μετάβαση είναι επιβεβλημένη από την ΕΕ, ενώ σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 26337/ 6757.6.2012, στις 20 Ιουλίου 2012 τα δημόσια κανάλια εθνικής εμβέλειας (ΡΙΚ, Βουλή TV) εκτός ΕΡΤ, καθώς και τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα κλείσουν το αναλογικό τους σήμα από τον Υμηττό και θα εκπέμπουν, πλέον, μόνο ψηφιακά.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 θα διακόψουν την αναλογική εκπομπή με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων στις 17 Αυγούστου.
Υπολογίζεται ότι από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού, χωρίς δυνατότητα εναλλακτικής λήψης αναλογικού τηλεοπτικού σήματος, εξυπηρετούνται περίπου 120.000 με 150.000 νοικοκυριά.
Αναλυτικά, οι περιοχές απεικονίζονται σε σχετικούς χάρτες που θα διανεμηθούν από το υπ. Υποδομών και με τη βοήθεια των ΕΛΤΑ τις προσεχείς ημέρες.
Από την επικείμενη διακοπή του αναλογικού σήματος από το κέντρο εκπομπής Υμηττού επηρεάζονται το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι δυτικές ακτές των Κυκλάδων και οι νότιες ακτές της Εύβοιας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι τηλεθεατές
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι τηλεθεατές
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής TV για τον τηλεθεατή;
Το ποιοτικό σήμα, η άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου χωρίς διακοπές, χιόνια και είδωλα και διαδραστικές υπηρεσίες, όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος.
Τι πρέπει να κάνουν οι τηλεθεατές;
Εφόσον διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4, θα πρέπει να βεβαιωθούν πως η κεραία τους είναι στραμμένη προς τον Υμηττό και να επανασυντονίσουν τα κανάλια στις συχνότητες 46 (674 MHz) για ALPHA, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και 47 (682 ΜΗz) για MEGA, ΣΚΑΙ, STAR.
Χρειάζεται να καταβάλει ο τηλεθεατής κάποια συνδρομή;
Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται συνδρομή.
Ποια είναι η Digea και ποιος ο ρόλος της στη μετάβαση;
Η Digea είναι η εταιρεία που έχει συσταθεί από τα κανάλια Mega, Alpha, ANT1, Alter (που έκλεισε), Μακεδονία TV, ΣΚΑΪ και Star και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των σταθμών αυτών, καθώς και όποιων επιλέξουν τις υπηρεσίες της. Η Digea δεν έχει εμπορικό σκοπό.
Πόσα σημεία έχουν έως τώρα καλυφθεί;
Με την έναρξη της ψηφιακής τον Σεπτέμβριο του 2009, έως και σήμερα, έχουν καλυφθεί οι περιοχές: Κορινθιακού, Θεσσαλονίκης, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης, Ρόδου, Θεσσαλίας και Δ. Ελλάδας.
Τι ισχύει για την Αττική και τι αλλάζει στις 20 Ιουλίου;
Η Αττική καλύπτεται από 3 κέντρα εκπομπής: την Αίγινα, την Πάρνηθα και τον Υμηττό. Ηδη από το 2010 εκπέμπεται ψηφιακό σήμα από τα κέντρα Υμηττού και Αίγινας. Στον Υμηττό μέχρι τώρα υπήρχε παράλληλη εκπομπή ψηφιακού και αναλογικού σήματος.
Στις 20/7 θα διακοπεί η εκπομπή αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια από το κέντρο Υμηττού.
Γιατί πραγματοποιείται η διακοπή του αναλογικού σήματος σε δύο φάσεις;
Η μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η αιτία που η ΕΡΤ θα διακόψει την εκπομπή του αναλογικού σήματος στις 17/8. Οι υπόλοιποι σταθμοί που εκπέμπονται από την ΕΡΤ (ΒΟΥΛΗ, ΡΙΚ κ.ά.) θα διακόψουν κι αυτοί την αναλογική τους εκπομπή στις 20 Ιουλίου.
Γιατί δεν θα εκπέμψει ψηφιακά και το Κέντρο Εκπομπής της Πάρνηθας;
Σύμφωνα με όσα ορίζει η ΚΥΑ 21161/2008, η οποία ορίζει την μετάβαση, το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν μετέχει, στη φάση αυτή, στην ψηφιακή μετάβαση.
Θα εκπέμψουν και τα περιφερειακά κανάλια ψηφιακά στις 20 Ιουλίου;
Εχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με στόχο να εκπέμψουν άμεσα ψηφιακό σήμα και μέσω του Υμηττού.
Τι πρέπει να κάνω με την κεραία της τηλεόρασης;
Για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν απαιτείται αλλαγή ή αγορά νέας «ψηφιακής» κεραίας.
Αντίθετα μπορεί να χρησιμοποιήσει το υφιστάμενο κεραιοσύστημα, είτε είναι η κεντρική κεραία που υπάρχει στην κατοικία / πολυκατοικία, είτε η εσωτερική κεραία του σπιτιού του.
ΣΥΝΔΕΣH
Πότε απαιτείται νέος αποκω- δικοποιητής
Πότε απαιτείται νέος αποκω- δικοποιητής
Στην περίπτωση που λαμβάνετε σήμα από Υμηττό και η τηλεόρασή σας δεν υποστηρίζει MPEG4, πρέπει να προμηθευτείτε MPEG4 και να τον συνδέσετε ή να προμηθευτείτε τηλεόραση. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τα κανάλια στις ψηφιακές συχνότητες.
Εάν διαθέτετε κλασική αναλογική τηλεόραση ή επίπεδη (LCD/ Πλάσμα) MPEG2, το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσετε αποκωδικοποιητή MPEG4.
Eάν επιθυμείτε να αγοράσετε συσκευή με ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή, φροντίστε να γράφει την ένδειξη MPEG4 και να έχει κατασκευαστεί μετά το 2009. Ενας απλός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν η τηλεόραση διαθέτει MPEG2 είναι όταν τη ρυθμίζει στη λήψη ψηφιακού σήματος, θα μπορεί να ακούει, αλλά όχι να βλέπει πρόγραμμα.
Αυτήν τη στιγμή στην αγορά παρατηρείται έλλειψη αποκωδικοποιητών οι οποίοι κυκλοφορούν σε φθηνή εκδοχή (29 ευρώ), μεσαίου κόστους (45 ευρώ) και υψηλή (85 ευρώ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την ανατροφοδότηση των αλυσίδων ηλεκτρικών ειδών, ωστόσο ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει τις made in China «μαϊμού»?συσκευές.
Τα βασικά είδη των αποκωδικοποιητών είναι οι SD και οι HD. Στην περίπτωση που ο τηλεθεατής διαθέτει κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία ή επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA (3 χρώματα-κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).
Εάν διαθέτει LCD/Πλάσμα χωρίς ενσωματωμένο MPEG4 αλλά με θύρα HDMI, τότε συνίσταται ένας αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI.
ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου