Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΡΩΣΙΑ: Ο αεριαγωγός «Nord Stream» τίθεται σε λειτουργία.



Photo: RIA Novosti
 Εκτυπώστε το άρθροΕνημερώστε το φίλο σας για το Email Προσθέστε στο μπλογκ

Η κατασκευή της πρώτης διακλάδωσης του αεριαγωγού "Βόρειο ρεύμα" από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έχει ολοκληρωθεί.

Τις παραμονές της  διοχέτευσης   των πρώτων ποσοτήτων του ρωσικού φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές ο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" πήρε συνέντευξη από την  επικεφαλής του Κέντρου Τύπου του «Nord Stream» στη Σουηδία Τούρα Λέιφστραντ-Χόλμστρεμ (Tora Leifstrand- Holmström), η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία του σχεδίου και στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα σ΄αυτό τον τομέα.
- «Τη δοσμένη στιγμή ολοκληρώνονται όλες οι εργασίες στην πρώτη διακλάδωση του αεριαγωγού. Συνολικά θα κατασκευαστούν δύο διακλαδώσεις.  Μετά την  έναρξη της λειτουργίας του πρώτου  σωλήνα, στην Ευρώπη θα αρχίσουν να μεταγγίζονται 27,5 δισεκ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Η επίσημη τελετή έναρξης της λειτουργίας του αγωγού θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου στην γερμανική ακτή της Βαλτικής, όπου ο αεριαγωγός βγαίνει στην ξηρά.
«Χρόνος ζωής» του  Nord Stream  προς το παρόν προβλέται  για 50 χρόνια. ΄Ετσι, λοιπόν, στις ευρωπαϊκές οικογένειας θα είναι εγγυημένη για μισό αιώνα η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στα σπίτια τους. Το γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία πρώτ’ απ’ όλα στο φόντο των σχεδόν πλήρως εξαντλημένων αποθεμάτων στη Βόρεια θάλασσα. Πλεονέκτημα αυτού του καυσίμου συνίσταται στο ότι είναι ασύγκριτα πιο οικολογικό, από το πετρέλαιο τόσο απέναντι στον άνθρωπο, όσο και απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.
Όταν εμφανίστηκε η ιδέα της κατασκευής του αεριαγωγού στο βυθό της Βαλτικής,  άρχισαν να εκφράζονται πάρα πολλές ανησυχίες σχετικά  με την οικολογικότητα αυτού του σχεδίου. Χρειάστηκε να συντονιστεί το σχέδιο με 5 εθνικές νομοθεσίες, γιατί η διαδρομή του «Nord Stream» περνά μέσα από τα χωρικά ύδατα 5 κρατών της Βαλτικής. Μετά απαιτήθηκαν τεράστιες προσπάθειες για τη διόρθωση του δρομολογίου για να μην προξενηθεί ζημιά στη θάλασσα και στους κατοίκους της. Η εταιρεία μας δαπάνησε για τις ερευνητικές εργασίες σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ.
Τα αποτελέσματα αυτών των μεγάλων ερευνών μπορούν να σταθούν χρήσιμα και στο μέλλον. Τα παραδώσαμε στην Τράπεζα Πληροφοριών, τις υπηρεσίες της οποίας χρησιμοποιεί η Διεθνής Οργάνωση της Βαλτικής HELCOM. Όλες οι πληροφορίες θα είναι προσιτές στους επιστήμονες. Εκτός απ’ αυτό τις κάναμε προσιτές και στα κρατικά όργανα όλων των χωρών της περιοχής της Βαλτικής θάλασσας.
Εν τω μεταξύ, το οικολογικό μας πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. Θα εκπληρώνεται ως το 2016. Προβλέπεται να γίνουν μεγάλες μετρήσεις και λήψεις δειγμάτων που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Θα θέλαμε να πάρουμε επιβεβαιώσεις ότι οι προκαταρτικοί υπολογισμοί μας ήταν σωστοί και ότι οι σωλήνες του  αεριαγωγού κατά την εκμετάλλευσή τους δεν ασκούν αρνητική επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τελευταία παρουσιάσουμε την πρώτη μας ετήσια έκθεση με τα δεδομένα όλων των οικολογικών μας μετρήσεων και ερευνών, που επιβεβαιώνουν ότι οι προκαταρτικοί υπολογισμοί μας έχουν δικαιωθεί. Μάλιστα, ως προς μερικές παραμέντρους η επίδραση του αεριαγωγού στο φυσικό περιβάλλον αποδείχτηκε ακόμα μικρότερη απ’ ό,τι  αναμενόταν.
Στη σύνταξη της έκθεσης πήραν μέρος πάνω από 20 ειδικές εταιρείες, μαζί και οι Luode Consulting OY, SYKE Marine Research Centre (Φινλανδία), Marin Matteknik AB, Marine Monitoring AB (Σουηδία), DHI Water Environment Health (Δανία), AquaVision (Ολλανδία), Freie Universitat Berlin (Γερμανία) και η Eco-ASFALIA (Ρωσία).
Η έκθεση αυτή στάλθηκε σε όλες τις χώρες γύρω από την Βαλτική θάλασσα. Μάλιστα, το κάναμε αυτό με τη δική μας πρωτοβουλία γιατί θα θέλαμε να μετριάσουμε όλα τα πάθη και όλες τις ανησυχίες που σχετίζονται με το σχέδιο «Nord Stream»,- παρατήρησε,  συμπεραίνοντας η επικεφαλής του Κέντρου Τύπου της εταιρείας «Nord Stream» στη Σουηδία Τούρα Λέιφστραντ-Χόλμστρεμ.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου