Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Στα σκαριά τεράστια αναβάθμιση του CERN.


Ο μεγάλος επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ετοιμάζεται για μια τεράστια αναβάθμιση των υποδομών του, η οποία θα δεκαπλασιάσει τις δυνατότητες του. Η « ανακαίνιση » αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020.
cernΣτην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο και ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς από την Ευρώπη, τις Η.Π.Α και την Ιαπωνία.
Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τον επιταχυντή να αναπτύξει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες σύγκρουσης, ώστε να δώσει λύσεις στα μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος. Όπως δήλωσε ο διευθυντής ερευνών Σέρτζιο Μπερτολούτσι : « Οι πρόσθετες δυνατότητες θα αυξήσουν κατά πολύ τις ικανότητές μας να κάνουμε μετρήσεις ακριβείας και να ανακαλύψουμε καινούρια πράγματα ».
Ο επιταχυντής βρίσκεται σε ένα κυκλικό υπόγειο τούνελ μήκους 27 χιλιομέτρων κάτω από τα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας. Η λειτουργία του ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010 και ήδη έχει να επιδείξει πλήθος επιτευγμάτων.
Οι βελτιώσεις στις δυνατότητες του αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την καθιερωμένη χειμερινή συντήρησή του το Δεκέμβριο του 2012, οπότε και θα διακοπεί η λειτουργία του επιταχυντή για ένα χρόνο. Όταν, όμως, ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισής του, τότε η επιστήμη θα έχει στα χέρια της ένα πολύ ισχυρό « όπλο » στον αγώνα για την εξιχνίαση άλυτων μυστηρίων της Φύσης, όπως είναι η ύπαρξη παράλληλων συμπάντων.
Πηγή: ΑΜΠΕ
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου