Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Μια μαγευτική πόλη !!!!

kastoria
Η Καστοριά θεωρείται μία από τις πιο όμορφες, παραδοσιακές, μαγευτικές πόλεις της Ελλάδας, με πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.Πλούσια στοιχεία του Βυζαντινού πολιτισμού σώζονται μέχρι σήμερα. Βυζαντινά τείχη, πάνω από 75 βυζαντινές εκκλησίες και μοναδικά στην αρχιτεκτονική παραδοσιακά αρχοντικά δένονται άρρηκτα με τη σύγχρονη πόλη και σε συνδυασμό με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον όπου δεσπόζει η υπέροχη λίμνη της Καστοριάς, προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία.
Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς πρωταγωνιστεί με τις φυσικές ομορφιές της, προσφέροντας σε ντόπιους και επισκέπτες εικόνες γαλήνης και απόλυτης ηρεμίας. Απλώνεται γύρω από την πόλη, είναι από τις ομορφότερες λίμνες της χώρας μας, και έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ ο περίπατος στο παραλίμνιο δάσος της Καστοριάς αποτελεί μια σπάνια εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης. Σχηματίστηκε πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια και η σημερινή της μορφή αποτελεί κατάλοιπο μιας παλαιότερης λίμνης που έφτασε σε έκταση τα 164 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Καθρέφτης της φημισμένης πόλης των γουναράδων, η λίμνη της Καστοριάς φιλοξενεί μία σημαντική ορνιθοπανίδα, με περισσότερα από 200 είδη. Κύκνοι, αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, κορμοράνοι, αγριόπαπιες βρίσκουν καταφύγιο στα πυκνά παρόχθια δάση που με τα φυλλώματά τους χαρίζουν τον ίσκιο τους προστατεύοντας παράλληλα τους φτερωτούς κατοίκους της λίμνης.
Με το πρώτο φως της μέρας οι ντόπιοι ψαράδες αναζητούν τα λιμνίσια ψάρια που θα τέρψουν τον ουρανίσκο σας σε κάποια από τις παρόχθιες ταβέρνες της πόλης, ενώ με τη δύση του ήλιου πολλοί περιπατητές απολαμβάνουν μια ήρεμη βόλτα κάτω από τα γιγάντια πλατάνια στον παραλίμνιο δρόμο. Η λίμνη της Καστοριάς προσφέρεται για ναυταθλητικές δραστηριότητες γι' αυτό και θα δείτε να κάνουν κωπηλασία, ιστιοπλοΐα και θαλάσσιο σκι.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται οι παραδοσιακοί το Μουσείο Ενδυματολογίας και οι βυζαντινές εκκλησίες όπως η Παναγία η Κουμπελίδικη, η Παναγία η Μαυριώτισσα, οι Άγιοι Ανάργυροι και άλλες.
Ξεκινήστε τον περίπατό σας στην πόλη από τα ψαράδικα και απολαμβάνοντας την όμορφη διαδρομή με τους γεροπλάτανους, φτάστε στην προκυμαία και θαυμάστε τους όμορφους κατάλευκους κύκνους που λούζονται στα γαλήνια νερά της λίμνης. Στη συνέχεια περπατήστε στους παραδοσιακούς οικισμούς της πόλης, όπου θα θαυμάσετε τα υπέροχα αρχοντικά κτίσματα του 17ου και 18ου αιώνα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική τους, ενώ ξεχωρίζουν από την επιβλητικότητα και την μεγαλοπρέπεια της ιδιόρρυθμης κατασκευής τους.
Επισκεφθείτε, επίσης, τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού ο οποίος ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932. Τα ευρήματα των ανασκαφών παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής πριν από περίπου 7.000 χρόνια. Στο χώρο των ανασκαφών, με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, έχει διαμορφωθεί πάρκο με φυσική αναπαράσταση μέρους του προϊστορικού οικισμού.
Πριν φύγετε, δοκιμάστε την τοπική παραδοσιακή κουζίνα όπως σαρμάδες, σπιτικά χοιρινά λουκάνικα, αρμιόπιτες και το λιμνίσιο ψάρι.
Παραγωγή: Φωνή της Ελλάδας
Επιμέλεια: Νότα Χατζηαναστασίου
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου