Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ο καφές εσπρέσο (caffè espresso).


Ο Caffè espresso, ή απλά εσπρέσο είναι ένας συμπυκνωμένος καφές που παράγεται αναγκάζοντας ζεστό νερό να περάσει υπό πίεση μέσα από ψιλοαλεσμένο καφέ. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους παρασκευής καφέ, ο εσπρέσο είναι πιο παχύρρευστος με κρεμώδη υφή.
Ως αποτέλεσμα της πίεσης στη διαδικασία παρασκευής, όλες οι γεύσεις και οι ουσίες σε ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένες. Για το λόγο αυτό, ο εσπρέσο είναι η βάση γι άλλους καφέδες, όπως latte καπουτσίνο, macchiato, mochas και αμερικάνικο.
Η προετοιμασία του καφέ απαιτεί μια μηχανή espresso. Οι πρώτες μηχανές espresso κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, με το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας να κατατίθεται από τον Luigi Bezzera στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1901. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1940, η μηχανή εσπρέσο με το μοχλό - έμβολο, λειτουργούσε αποκλειστικά και μόνο με πίεση ατμού.

Παλαιοτέρα η παρασκευή του καφέ στη μηχανή του espresso γινόταν "τραβώντας" μια λαβή που συνδέεται με ένα ελατήριο και ένα έμβολο, αναγκάζοντας το ζεστό νερό να περάσει μέσα από τον καφέ σε υψηλή πίεση. Σήμερα ωστόσο, περισσότερο συνηθισμένες είναι οι μηχανές που παράγουν ατμό από αντλία.
Εκτός από το ιταλικό στιλ του καφέ, συνήθως τα καφέ προσφέρουν πολλές παραλλαγές, προσθέτοντας σιρόπια, σαντιγί, εκχυλίσματα γεύσεων, γάλα σόγιας, και διάφορα μπαχαρικά.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου