Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Πάτμος: Αποκάλυψη στο Αιγαίο!!!!


Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να λάμπουν εκτυφλωτικά πάνω στο νησί της Αποκάλυψης λόγω θρησκευτικού τουρισμού, όμως η ψυχή της Πάτμου παραμένει ακόμη σεμνή και ανοιχτόκαρδη, όπως πρέπει σε μια αυθεντική νησιώτισσα

Πανοραμική άποψη της Σκάλας από τη Χώρα.
Πανοραμική άποψη της Σκάλας από τη Χώρα.
Η σκάλα, η χώρα και το επιβλητικό καστρομονάστηρο
Το πλοίο μάς αποβιβάζει στον κλειστό και εξαιρετικά πολύκοσμο όρμο της Σκάλας. Στη μεγάλη σε μήκος προκυμαία όπου είναι παραταγμένα όλα τα εστιατόρια και τα cafe ξεχωρίζει το ιταλικής αρχιτεκτονικής Επαρχείο. Πιο πίσω αναπτύσσεται ο παλιός οικισμός με τα σοκάκια και τα παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια του.
Εδώ βρίσκονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα ταξιδιωτικά και τουριστικά πρακτορεία, τα μαγαζιά με είδη δώρων και τα σούπερ μάρκετ αλλά και το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Ακόμη από τη Σκάλα αναχωρούν καθημερινά εκδρομικά σκάφη για τα κοντινά νησάκια της μεθορίου, όπως οι Αρκοί, το Μαράθι, οι Λειψοί.
Ενας ασφάλτινος πολυσύχναστος και με αρκετές στροφές δρόμος συνδέει τη Σκάλα με τη Χώρα, αλλά και με όλες τις παραλίες του νησιού. Φτάνοντας στη Χώρα θ' αφήσετε το όχημά σας στο στενάχωρο πάρκινγκ και θα συνεχίσετε αναγκαστικά την περιπλάνηση με τα πόδια. Ανηφορίζοντας το κεντρικό καλντερίμι θα καταλήξετε στο διάσημο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.
Το καστρομονάστηρο ορθώνεται στην κορυφή του λόφου στεφανώνοντας με τα στιβαρά του γκρίζα τείχη την κατάλευκη χώρα. Ορατό από μακριά, πραγματικά υποβάλλει με την παρουσία του και μαγνητίζει το βλέμμα, καθώς ανάλογα με το φως του ήλιου αλλάζει χρώματα και αποχρώσεις.
Το Μοναστήρι της Πάτμου ορθώνεται αλώβητο κι αγέρωχο στην κορφή του λόφου και στεφανώνει με τα συμπαγή τείχη του την κατάλευκη Χώρα.
Το Μοναστήρι της Πάτμου ορθώνεται αλώβητο κι αγέρωχο στην κορφή του λόφου και στεφανώνει με τα συμπαγή τείχη του την κατάλευκη Χώρα.
Η μονή, βασιλική σταυροπηγιακή αφιερώθηκε στο Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, ο οποίος εμπνεύσθηκε την πολυσυζητημένη "Αποκάλυψη" όταν, εξόριστος, εγκαταστάθηκε στην Πάτμο. Θα περιηγηθείτε -μαζί με δεκάδες ακόμη επισκέπτες- στους χώρους του μοναστηριού και θα καταλήξετε στο εκκλησιαστικό μουσείο με τα σπάνια εκθέματα, ένα από τα σημαντικότερα του είδους στην Ελλάδα.
Η πλούσια βιβλιοθήκη της μονής θεωρείται από τις καλύτερες της Ανατολής και περιλαμβάνει περίπου 4.000 χειρόγραφα και έντυπα εκκλησιαστικού και θεολογικού περιεχομένου, τα περισσότερα γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, από τον 6ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα η μονή κατά την αρχαιότητα υπήρξε λαμπρός ναός αφιερωμένος στη Σκυθία Αρτεμη.
Στη Μονή του Αγίου Ιωάννη θα περιηγηθείτε -μαζί με πολλούς ακόμη επισκέπτες- στους χώρους του και τελικά θα καταλήξετε στο εκκλησιαστικό μουσείο.
Στη Μονή του Αγίου Ιωάννη θα περιηγηθείτε -μαζί με πολλούς ακόμη επισκέπτες- στους χώρους του και τελικά θα καταλήξετε στο εκκλησιαστικό μουσείο.
Ιδρυτής του μοναστηριού ήταν ο μοναχός Χριστόδουλος, που τον 11ο αιώνα έρχεται στην Πάτμο έχοντας στα χέρια του χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' για παραχώρηση του νησιού σε αυτόν. Οι παροχές προνομίων συνεχίστηκαν -εξαίρεση από τους φόρους, απαλλαγή των κατοίκων από την υποχρέωση στράτευσης κ.ά.- όμως καθώς ο τόπος ήταν ξερός και άγονος και τα καλύτερα κτήματα ήταν μοναστηριακά, οι κάτοικοι σύντομα στράφηκαν στη θάλασσα. Σιγά σιγά γύρω από το κραταιό μοναστήρι άρχισε να στήνεται ολόκληρη πολιτεία.
Το περιηγητικό ενδιαφέρον στην πανέμορφη Χώρα δεν τελειώνει εδώ, αφού παρόλη την τουριστική αξιοποίηση των τελευταίων χρόνων, ευτυχώς διατηρεί ατόφιο το νησιωτικό χρώμα της. Κάθε γωνιά είναι μια πραγματική έκπληξη. Ολάνθιστοι κήποι, παλιά φρεσκοβαμμένα πορτοπαράθυρα και δίπλα, πανταχού παρούσα, η απλόχερη θέα στον όρμο της Σκάλας και στο πέλαγος.
Το νησάκι της Αγίας Θέκλας.
Το νησάκι της Αγίας Θέκλας.
Παραλίες για όλα τα γούστα
Πολυσχιδείς ακτές, με πολλά μικρονήσια να πλέουν ολόγυρα, δίνουν στην Πάτμο μια γοητευτική μορφολογία, η οποία, λόγω του μικρού μεγέθους της, είναι εμφανής σχεδόν από όποιο ύψωμα κι αν βρεθείς. Το βόρειο τμήμα του νησιού έχει τις ωραιότερες παραλίες, όπως η Βάγια, το Λιβάδι Γερανού και η Λάμπη και τις πιο οργανωμένες, όπως Κάμπος και Αγριολίβαδο.
Κοντά στη Σκάλα προσβάσιμες ακόμη και με τα πόδια είναι οι ακρογιαλιές Μελόι, Ασπρη και Μέρικας. Νότια της Χώρας προσεγγίζονται με ασφάλτινο δρόμο οι πολύκοσμες και οργανωμένες παραλίες Γροίκος, Καλικατσού και Πέτρα. Νοτιότερα ακόμα, στον κόλπο του Σταυρού, θα συναντήσετε τις παραλίες Κουβάρι, Αλυκές και Διακόφτι.
Λεπτομέρεια από τις νοικοκυρεμένες γειτονιές της Χώρας.
Λεπτομέρεια από τις νοικοκυρεμένες γειτονιές της Χώρας.
Από το Διακόφτι θα περπατήσετε το μονοπάτι (περίπου 45 λεπτά) για την ομορφότερη ίσως παραλία του νησιού, την Ψιλή Αμμο, όπου υπάρχει και μια ταβέρνα. Επιλέξτε μια μέρα που δεν φυσούν μελτέμια και απολαύστε το μπάνιο σας σε αυτά τα απίθανα νερά! Περισσότερη ησυχία θα βρείτε στις βορειοδυτικές και απόκρημνες ακτές, όπου ξεχωρίζουν οι παραλίες Λεύκες και Μερσίνη, ανοιχτές στο μελτέμι.
Η πιο ευχάριστη διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί με όχημα 4Χ4 είναι αυτή που οδηγεί από την παραλία Βάγια στο Λιβάδι Γερανού και στο μοναστήρι της Παναγιάς Γερανού.
Στην πορεία σας θα δείτε την απόμερη παραλία Λαγγίνα και θα συνεχίσετε για την ακτή Λιβάδι Γερανού με τα θεόρατα αρμυρίκια, για να καταλήξετε στην απόμερη εκκλησιά της Παναγιάς Γερανού.
Ενα από τα δωμάτια του Αρχοντικού Σημαντήρι.
Ενα από τα δωμάτια του Αρχοντικού Σημαντήρι.
Fast Info
Σπήλαιο Αποκάλυψης
Βρίσκεται στο μέσο της απόστασης Σκάλας-Χώρας και φιλοξένησε τον Απόστολο Ιωάννη στα χρόνια της απομόνωσής του. Στη μνήμη του κτίστηκε μέσα στη σπηλιά μικρή εκκλησία με εξέχουσες αγιογραφίες του 12ου αιώνα και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1600. Το καλοκαίρι η κίνηση είναι ασταμάτητη. Χριστιανοί όλων των δογμάτων από κάθε άκρη της γης σχηματίζουν κυριολεκτικά ουρές έξω από τον μικροσκοπικό σπηλαιώδη ναό.
Αρχοντικό Σημαντήρη
Θα το βρείτε στη Χώρα. Είναι ένα σπουδαίο νεοκλασικό οίκημα 160 χρόνων, εξοπλισμένο με όλα τα έπιπλα και σκεύη της εποχής, που λειτουργεί ως μουσείο. Η οικοδέσποινα θα σας ξεναγήσει σε όλους τους χώρους και θα σας διηγηθεί την ιστορία της οικογένειας.
Λεπτομέρεια από το επισκέψιμο Αρχοντικό Νικολαΐδη.
Λεπτομέρεια από το επισκέψιμο Αρχοντικό Νικολαΐδη.
Αρχοντικό Νικολαΐδη
Αναπαλαιωμένο από το υπουργείο Πολιτισμού, το πατινιώτικο αρχοντόσπιτο είναι ένα αστικό κτίσμα που αναπτύσσεται σε δύο ορόφους, οικοδομημένο τμηματικά κατά τον 17ο-18ο αιώνα και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Χώρας Πάτμου.
Παγκόσμιο Μνημείο
Το 1999 η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης και ο μεσαιωνικός οικισμός της Χώρας συμπεριελήφθησαν επισήμως στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η παραλία Αγριολίβαδο είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς του νησιού.
Η παραλία Αγριολίβαδο είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς του νησιού.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στη Σκάλα. Ακόμη υπάρχουν αξιόλογα καταλύματα στον Γροίκο και στον Κάμπο. Πληροφορίες για τη διαμονή σας θα σας δώσει το γραφείο τουρισμού του δήμου στο τηλέφωνο 22470-31666.
Σκάλα
"Porto Scoutari Romantic Hotel" (22470 33123, www.portoscoutari.com). Εχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 100 πιο ρομαντικά ξενοδοχεία παγκοσμίως.
Στον παραλιακό δρόμο προς Γροίκο τα studios "The balcon" (22470 32713,www.lebalcon.gr) με θέα στη θάλασσα.
Η πανέμορφη παραλία της Πέτρας.
Η πανέμορφη παραλία της Πέτρας.
"Blue Bay Hotel" προς Γροίκο (22470 31165, www.bluebay-patmos.gr).
"Αρχοντικά Ειρήνη" (22470 32826, www.traditional.gr/). Παραδοσιακά σπίτια.
"Dorisa bay" (22470 33141, www.dorizabay.com). Δωμάτια και μεζονέτες πάνω από την παραλία Χόχλακας.
"Kalderimi studios" (22470 33008, www.kalderimi-studios.com). Με όμορφα δωμάτια (3 κλειδιά), στον δρόμο για Χώρα.
Χώρα
"Αρχονταρίκι" (22470 29368, www.archontariki-patmos.gr). Σε παλιό αρχοντικό με θέα.
Κάμπος
"Patmos Paradise" στην παραλία Κάμπος (22470 32624, www.patmos?paradise.gr).
Πέτρα
"Petra Hotel & Suites" (22470 34020, www.petra?hotel-patmos.com). Πέτρινα κομψά κτίρια με θέα στη θάλασσα.
ΦΑΓΗΤΟ
Σκάλα
Στο "Τζιβαέρι" (22470 31170) δίπλα στο κύμα θα δοκιμάσετε αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις και κρητικές συνταγές.
Στο "Βεγγέρα" (22470 32998), γνωστό για τα θαλασσινά και γενικά τις μεσογειακές του γεύσεις.
Χώρα
Στην ταβέρνα "Βαγγέλης" (22470 31967) στην κεντρική πλατεία και στο "Μπαλκόνι του Τζίμη" (22470 32115).
Διακόφτι
Ταβέρνα "Κατερίνα" με τραπεζάκια εκεί που σπάει το κύμα.
Ασπρη
Παραδοσιακή ταβέρνα "Το κύμα" (22470 31192) σε καταπληκτική θέση πάνω στα βράχια.
Λάμπη
"Λάμπη" (22470 31490) Για φρέσκο ψάρι μετά τις βουτιές.
Ζερμαίν Αλεξάκη
Φωτογραφίες: www.viewsofgreece.gr

πηγη    http://www.ethnos.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου