Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ.

Μπορεί να έχει μπει στην καθημερινότητα μας εδώ και αρκετό καιρό λόγω ΔΝΤ αλλά λίγα ίσως πράγματα γνωρίζουμε για τον βίο και την πολιτεία του Στρος Καν.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής στο ΔΝΤ το 2007, απέκτησε βαριά πολιτική 
υπόσταση όταν επιτυχημένα κατάφερε να οδηγήσει τη Γαλλία στην Ευρωζώνη.

Γεννημένος στις 25 Απριλίου 1949 σε προάστιο του Παρισιού από εβραϊκή οικογένεια, ο Στρος Καν πέρασε ένα μέρος των παιδικών του χρόνων στο Μαρόκο, έκανε τις σπουδές του στη Γαλλία και πήρε πτυχία στα οικονομικά και τη Νομική στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών σε διάφορα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το «ελιτίστικο» Σχολείο Δημόσιας Διοίκησης το οποίο παράγει τη μεγάλη πλειοψηφία της οικονομικής και πολιτικής ηγεσίας της Γαλλίας.

Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα το 1986 όταν πρωτοεκλέχτηκε στο κοινοβούλιο με τους σοσιαλιστές και από την πρώτη στιγμή έδειξε τις δεινές ικανότητες του στα οικονομικά.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν τον έκανε υφυπουργό Βιομηχανίας και Ξένου Εμπορίου το 1991, ενώ έξι χρόνια μετά το κόμμα των Σοσιαλιστών κέρδισε τις εκλογές και ο Ζακ Σιράκ τον έκανε υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν.

Από αυτή τη θέση, ο Στρος Καν κατάφερε να βάλει τη Γαλλία στην Ευρωζώνη  καταφέρνοντας να φέρει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%. Παραιτήθηκε από τη θέση του το 1999 λόγω ενόςσκανδάλου με παραποιημένα έγγραφα αλλά το 2001 απαλλάχθηκε των κατηγοριών από το δικαστήριο και επανήλθε στο κοινοβούλιο λίγους μήνες μετά.

Το 2006 έχασε τη μάχη για την ηγεσία των Σοσιαλιστών από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία στη συνέχεια έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο Στρος Καν έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2012 στη χώρα του.

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Αν Σινκλαίρ και έχει 4 παιδιά από προηγούμενους γάμους.

πηγη  star.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου