Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ριζότο με κολοκυθάκια και γραβιέρα..... καλη μας ΟΡΕΞΗ


ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)
 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 3 κουτ. σούπας βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
► 5 φλιτζάνια κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους ή ξυσμένα στον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
 3 ½ φλιτζάνια ρύζι Arborio ή ελληνικό, τύπου Καρολίνα
 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
 5 φλιτζάνια πολύ ζεστό ζωμό κότας ή λαχανικών (ή περισσότερο)
 3 φύλλα δάφνη
 2 φλιτζάνια χοντροξυσμένη πικάντικη γραβιέρα
 φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλη απλωτή κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρετε το σκόρδο με τα κολοκυθάκια, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Βάλτε και το ρύζι στην κατσαρόλα και ανακατώστε μερικές φορές να γυαλίσουν οι κόκκοι.

Περιχύστε με το κρασί και με 3 φλιτζάνια ζωμό, προσθέστε τη δάφνη και μόλις το ρύζι αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά, ανακατώστε, μισοσκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε μέχρι να απορροφήσει το ζωμό. Προσθέστε κι άλλο ζωμό, λίγο λίγο, ανακατεύοντας συχνά, για συνολικά 15-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο, αλλά να μασιέται (al dente). Αν χρειαστεί, προσθέστε κι άλλο νερό, ζωμό ή κρασί.

Κατεβάστε από τη φωτιά και ανακατέψτε το τυρί στο ρύζι. Δοκιμάστε και βάλτε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως.
(Μαγειρεύουν, φωτογραφίζουν και γράφουν η Αγλαΐα Κρεμέζη και ο Κώστας Μωραΐτης, Gourmet 1.5.2011)
 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου