ΣE εξοικονόμηση αρχικά 200 εκατ. ευρώ έως το 2015 στοχεύει η κυβέρνηση μέσω της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, υπό την πίεση της τρόικας. Το «ψαλίδισμα» στις επικουρικές συντάξεις, κατά μέσο όρο, αναμένεται να φτάσει το 6,5%, ενώ η περικοπή στις υψηλές συντάξεις ενδέχεται να αγγίξει και το 50%.
Σύμφωνα με όσα προαναγγέλλονται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, υπό την πίεση πάντα της τρόικας, είναι απαραίτητη η σύνταξη νόμου για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η εφαρμογή του από 1/1/2012. Το «ψαλίδισμα» στις επικουρικές συντάξεις κατά μέσο όρο θα αγγίξει το 6,5%, όπως προβλέπει το σενάριο που επεξεργάζεται το Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δεν αποκλείεται σε ειδικές περιπτώσεις να αγγίξει και το 50%, καθώς το ποσοστό της περικοπής θα εξαρτηθεί από τα ελλείμματα του κάθε Tαμείου.
Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να ξεκινήσει, αμέσως μετά το Πάσχα, η παρουσίαση όλων των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ταυτόχρονα ένας νέος «γολγοθάς» ανησυχίας για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους για το πόσο τελικά θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις τους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έως το τέλος Απριλίου αναμένεται να παρουσιαστούν οι αναλογιστικές μελέτες για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, αλλά και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ενώ τις πρώτες μέρες του Mαΐου θα δοθεί στη δημοσιότητα η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).
Το πόρισμα της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε για το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, βρίσκεται ήδη στα χέρια της ηγεσίας του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στο επικουρικό του ΙΚΑ οι δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων θα αυξηθούν κατά 0,7% του ΑΕΠ στην περίοδο μέχρι το 2060 αν δεν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις.
Η διαδικασία εκπόνησης και δημοσίευσης των 40 αναλογιστικών μελετών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου, γι'Α αυτό και η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας αναμένεται να παρουσιάζει περίπου 6 μελέτες ανά μήνα προκειμένου να είναι εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η τρόικα.
Το μνημόνιο επιτάσσει ότι οι δαπάνες όλων των Tαμείων (κύριας, επικουρικής ασφάλισης αλλά και πρόνοιας) δεν πρέπει να αυξηθούν πάνω από 2,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μέχρι και το 2060. Σε περίπτωση που οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εφικτός, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των εφάπαξ αποζημιώσεων.
Ανάλογα λοιπόν με τα ευρήματα των αναλογιστικών μελετών, η κυβέρνηση αναμένεται να καταλήξει στο τελικό ύψος των περικοπών. Μέσα στους επόμενους μήνες θα αποφασιστεί και το εάν οι περικοπές θα αγγίξουν και τους ήδη συνταξιούχους ή όχι, ενώ είναι βέβαιο ότι θα περικοπούν οι υψηλές επικουρικές συντάξεις σημερινών συνταξιούχων, καθώς η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας αναμένεται να θέσει συγκεκριμένο όριο.
Στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού. Στο «κόκκινο» βρίσκονται ιδιαίτερα τα επικουρικά ταμεία τραπεζών, ΔΕΚΟ, καθώς και πρώην Ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΜ. Πάντως, οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις. Εξετάζεται μάλιστα να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος από 3 έως και 10 χρόνια, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα.
πηγη express.gr
Αργυρώ Μαυρούλη
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου