Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

OLYMPIA ELECTRONICS: Τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Λονδίνου

Τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Λονδίνου έχουν σχεδιαστεί και παραχθεί στην Olympia Electronics. Πρόκειται για την πρώτη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στη χώρα και μία από τις δέκα μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Λακασάς, μοιράζεται την ιστορία της.

Καινοτομία και εξαγωγές πηγαίνουν χέρι-χέρι στην Olympia Electronics, η οποία παράγει στη Μεθώνη Πιερίας και εξάγει σε 72 χώρες, προϊόντα τεχνολογίας αιχμής. Στις σκανδιναβικές χώρες, μάλιστα, καταλαμβάνει το 22% της αγοράς, ενώ σημαντικά μερίδια έχει στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αυστραλία. Ετσι, η ανάληψη των έργων για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου δεν προέκυψαν ξαφνικά.
Επικεφαλής. Ο πρόεδρος της Olympia Electronics A.E., Δ. Λακασάς.
Επικεφαλής.
Ο πρόεδρος της Olympia Electronics A.E., Δ. Λακασάς.
«Είχαμε αναπτύξει τεχνογνωσία πάνω σε παρόμοια έργα με τη δική μας Ολυμπιάδα και έχουμε μεγάλη εξειδίκευση στους φωτισμούς και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Το έργο που κόστισε μισό εκατομμύριο ευρώ, το αναλάβαμε σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία "Ringtail". Το ξεκινήσαμε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2011, και ουσιαστικά έχουμε εγκαταστήσει τα συστήματα φωτισμού που θα οδηγήσουν το κοινό σε μια έξοδο διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. φωτιά ή πτώση δικτύου ρεύματος. Η φιλοσοφία μας γενικά είναι να παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα κορυφαίας τεχνολογίας και καινοτομίας σε ανταγωνιστικές τιμές. Ο προσανατολισμός μας είναι διαχρονικά ανθρωποκεντρικός», εξηγεί ο κ. Λακασάς.
Ο ίδιος επανεξελέγη φέτος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) ενώ δεν σταματά να ετοιμάζει νέα projects. Η εταιρεία του έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα πυρανίχνευσης και φωτισμού εντός και εκτός συνόρων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος ασφάλειας στη Βουλή των Ελλήνων, σε πολλά Ολυμπιακά έργα της Αθήνας το 2004 (Κτίριο Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, Ολυμπιακό Κέντρο Σλάλομ, Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά, Σπίτι Αρσης Βαρών κ.ά.), στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αττική Οδό, στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, στο ξενοδοχείο Hilton, στο μετρό Schwerin της Γερμανίας, στο Νομαρχιακό Μέγαρο της Βιέννης...
Οικογενειακή υπόθεση
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1979 από το Νίκο Λακασά, πατέρα του Δημήτρη, και τον Παναγιώτη Αρβανιτίδη. Το 1981 μπήκε στη παραγωγική διαδικασία εφεδρικού φωτισμού και πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε η παραγωγική μονάδα και για συστήματα πυρανίχνευσης. Το 1986 έγινε κυρίαρχη στην Ελλάδα στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και στις αρχές του '90 ανέπτυξε την εξαγωγική της δραστηριότητα.
Τεχνολογία.  Καθετοποιημένη  παραγωγή ηλεκτρονικών τυπωμένων κυκλώματων.
Τεχνολογία.
Καθετοποιημένη παραγωγή ηλεκτρονικών τυπωμένων κυκλώματων.
Ολα ξεκίνησαν στο υπόγειο της οικίας της οικογένειας Λακασά, στον Κολινδρό Πιερίας, όπου οι πρωτότυπες ιδέες έβρισκαν πρόσφορο έδαφος. «Είμαστε πολύτεκνη οικογένεια κι εγώ είμαι ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα αδέρφια. Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μεγάλωσα μέσα στα ηλεκτρονικά και στα καλώδια. Μέσα στο υπόγειο του σπιτιού μας, όπου ο πατέρας μου είχε ένα μικρό εργαστήρι, έπαιζα τα καλοκαίρια. Από μικρός ήθελα να γίνω επιχειρηματίας. Εκεί μέσα είχα κάνει όλες τις δουλειές. Επισκεύαζα, κουβαλούσα υλικό, ασχολήθηκα με τις πωλήσεις, έκανα διανομές, δούλεψα ως αποθηκάριος, πέρασα απ' όλα τα πόστα. Είχα την περιέργεια να δω τα πράγματα από κάθε σκοπιά, να νιώσω τι γίνεται. Το καθένα είχε τη γοητεία του. Ο πατέρας μου έφτιαχνε ηλεκτρονικούς ενισχυτές ήχου και ηλεκτρονικά συστήματα τηλεοράσεων της εποχής, απ' όπου κάποια στιγμή μεταπήδησε στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Ετσι, το 1982, μαζί με την άνοδο της επιχείρησης, άλλαξε χώρο και το εργαστήριο. Μεταφέρθηκε στη Μεθώνη Πιερίας, όπου βρίσκεται σήμερα. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας καλύπτουν έκταση 7.000 τ.μ., ενώ διαθέτουμε μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα συστημάτων ασφαλείας που απασχολεί 132 άτομα», μας πληροφορεί.
Μονάδα. Αυτόματης μικροσυγκόλησης εξαρτημάτων.
Μονάδα.
Αυτόματης μικροσυγκόλησης εξαρτημάτων.
Ο κ. Λακασάς, παρά την επιθυμία του πατέρα του, που επιθυμούσε ο γιος του να ασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά και να κάνει σπουδές πάνω στο κλάδο, ακολούθησε τον τομέα των Οικονομικών και του Μάρκετινγκ και έκανε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ασχολείται, όμως και με τα κοινά από το 2001 και σε ηλικία μόλις 26 ετών είχε εκλεγεί μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ενώ το 2006 εξελέγη αντιπρόεδρος του (ΣΕΒΕ) και το 2010 πρόεδρος. Ως εκ τούτου, οι απόψεις του για την ελληνική βιομηχανία έχουν βαρύτητα: «Επιτέλους, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να κατακτήσουμε τις απαιτητικές αγορές. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχεις ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, ποιότητα, καινοτομία και τεχνολογία αιχμής. Να μπαίνεις στο μυαλό του καταναλωτή στον οποίο στοχεύεις, να βλέπεις τις ανάγκες του και να γυρίζεις πίσω να παράγεις. Οι εξαγωγές της Ελλάδας το 2011 αποτέλεσαν ένα μικρό οικονομικό θαύμα με αύξηση της τάξεως του 37%. Οι -εξωστρεφείς- επιχειρηματικές δραστηριότητες ως ποσοστό στον πλούτο που παράγει η χώρα έχει φτάσει το 10% και ο εθνικός στόχος μας είναι μέχρι το 2015 να φτάσει το 16%, ώστε να φύγουμε από την προτελευταία θέση που είμαστε σήμερα στην Ευρώπη και να ανέβουμε ένα επίπεδο παραπάνω», καταλήγει.
Bάσω Mιχοπούλου
vmihop@yahoo.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΕΡΗ
nikolerix@yahoo.com

 πηγη   http://www.ethnos.gr

 http://www.olympia-electronics.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου