Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ντοκουμέντο: Η είσοδος του Κεμάλ στη Σμύρνη, μετά την πυρπόλησή της

smyrni-fotia

Βίντεο -ντοκουμέντο, το οποίο έρχεται στο φως για πρώτη φορά από τουρκική ιστοσελίδα, δείχνει εικόνες από την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη, επικεφαλής των τουρκικών στρατευμάτων, το 1922.
Η ανταποκρίτρια του Αντένα στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, έστειλε τις εικόνες που ήταν πράγματι εντυπωσιακές.
Όπως εξήγησε, είναι τραβηγμένες την επόμενη μέρα της πυρπόλησης της Σμύρνης! «Ο τουρκικός λαός υποδέχεται με σημαίες και τραγούδια τον απελευθερωτικό στρατό που ήρθε να σώσει την πόλη από τους Έλληνες.
Υποδέχεται τον νικηφόρο στρατηγό Κεμάλ, ο οποίος έριξε τους Έλληνες στη θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό σάιτ!
«Η μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης είναι το όνομα που δίνεται συνήθως με τη φωτιά που ρήμαξαν Σμύρνη / Σμύρνη 13-17 Σεπτεμβρίου 1922. Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαψαν συστηματικά την πόλη και σκότωσαν Ελλήνων και Αρμενίων κατοίκων.
Αυτό βασίζεται στην εκτενή στοιχεία αυτοπτών μαρτύρων από δυτικά στρατεύματα έστειλε στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, ξένοι διπλωμάτες / εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα βασίζεται στη Σμύρνη και την τουρκική πηγές. "
Ο παππούς Robert Davidian, George Μεγαρέων, γεννημένος το 1895, σπούδασε στο Αμερικανικό Κολλέγιο στο Ικόνιο, την Τουρκία και, αργότερα, διευθυντής του Ικονίου ΧΑΝΘ, γυρίστηκε Σμύρνη, Τουρκία, αμέσως μετά την καταστροφή γενοκτονίας του.
Το αποτέλεσμα 35 χιλιοστά επεξεργασία φιλμ με νιτρικά άλατα κρύφτηκε στο διαμέρισμα της γιαγιάς μου στη Νέα Υόρκη για 60 χρόνια.
Ήμουν τυχερός για να το μεταφέρει στην ψηφιακή πριν αυτή διαλύεται εντελώς. -Robert Davidian 5 Μάρτη 2008
Πριν από τρία χρόνια, συναντήθηκα με Fulbrighter, σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού, στην Ουάσινγκτον για να αποκαταστήσει την ταινία και να μεταφέρει σε βίντεο HD σε Colorlab.
Αυτή ήταν μια πρωτοβουλία Ηλιού & ΠΡΩΤΕΑΣ, που χρηματοδοτείται από ΠΡΩΤΕΑΣ, μια ελληνική εταιρεία όχι για κέρδος, που έχει την εξοικονόμηση αρχειακό υλικό για ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 3 χρόνια.
Τους έδωσα την άδεια να συμπεριλάβει αυτό το υλικό σε δύο έργα τους, τη Σμύρνη και την ανταλλαγή, που θα ανοίξει στο Μουσείο Μπενάκη στην 15η Δεκεμβρίου, 2011 (Σμύρνη) και 12 του Φλεβάρη του 2012 (Exchange) μια πρώτη παρουσίαση των εικόνων αυτών στην Ελλάδα πρέπει να γίνει από τη συμφωνία μου.
Είναι Μαρία Ηλιού ενός και ΠΡΩΤΕΑΣ πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου, ΑΡΓΥΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑ, ΜΠΟΥΡΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ο Τζιμ Χάνος, Roy & DIANE VAGELOS ΙΔΡΥΜΑ. - Ο Robert Davidian 19 του Απρίλη, 2011
http://wwwaimos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_08.html

ΠΗΓΗ   http://makeleio.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου