Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΡΙ-ΚΡΙ.

Το μικρό ζαχαροπλαστείο του Γεώργιου Τσινάβου το '50, στις Σέρρες, έμελλε να είναι η αφετηρία για τη δημιουργία μιας γαλακτοβιομηχανίας που έφτασε σήμερα να εξάγει παγωτό και γιαούρτι σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μεγάλο μερίδιο της εξέλιξης ανήκει στον γιο του, Παναγιώτη Τσιναβο. Ο τίτλος του «Δυναμικά Αναπτυσσόμενου Επιχειρηματία 2011» ήταν η επιβράβευση της προσπάθειάς του.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Κρι-Κρι αγωνίζεται και επιλέγει τον τόπο καταγωγής του, τις Σέρρες, για να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου. Τι κι αν κάποτε σκεφτόταν να γίνει καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, χημικός όντας, τελικά, η οικογενειακή επιχείρηση τον κέρδισε, του άνοιξε και της άνοιξε δρόμους και τα κατάφερε με το παραπάνω.
Επικεφαλής. Ο Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτο-βιομηχανίας Κρι-Κρι.
Επικεφαλής. Ο Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτο-βιομηχανίας Κρι-Κρι.
«Αυτήν τη στιγμή, η εταιρεία μας παράγει 15.000 τόνους γιαουρτιού ημερησίως και 3.500 τόνους γάλακτος. Διαθέτει 17.000 σημεία πώλησης παγωτού και 5.500 πώλησης γιαουρτιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας μας στο Ιράκ. Περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου μας προέρχεται από το παγωτό, ενώ το υπόλοιπο 50% από το γιαούρτι», εξηγεί ο ίδιος. Οπως μας ενημερώνει, το εργοστάσιο παγωτού είναι εξοπλισμένο με τις πιο εξελιγμένες και σύγχρονες γραμμές παραγωγής, οι οποίες επιτρέπουν ετήσια δυνατότητα 9.500 τόνων, για τους οκτώ μήνες που διαρκεί η σεζόν του παγωτού.
Αυτή η αρχικά τοπικού χαρακτήρα γαλακτοβιομηχανία κατόρθωσε να διεισδύσει νωρίς στη βαλκανική αγορά, μέσω ίδρυσης παραγωγικής θυγατρικής στα Σκόπια και εμπορικής θυγατρικής στη Βουλγαρία, ενώ έχει έντονη παρουσία στη Ρουμανία και στην Αλβανία. Σε ανοδική πορεία βρίσκονται επίσης και οι εξαγωγές στη Γερμανία (η εταιρεία διαθέτει 2.000 σημεία πώλησης εκεί), στην Ιταλία, στη Δανία και στη Μέση Ανατολή.
Το σύγχρονο εργοστάσιο της Κρι-Κρι βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο των Σερρών, σε ένα οικόπεδο 48.800 τ.μ., όπου οι κτιριακές εγκαταστάσεις 16.400 τ.μ. απαρτίζονται από δύο διαφορετικά εργοστάσια: Το εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών και το εργοστάσιο παγωτών, που πλαισιώνονται από ψυκτικούς θαλάμους 33.800 κυβικών μέτρων και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό νέας, οικολογικής τεχνολογίας.
Γιαούρτι. Το ελληνικό γιαούρτι της Κρι-Κρι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών στο εξωτερικό.
Γιαούρτι. Το ελληνικό γιαούρτι της Κρι-Κρι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών στο εξωτερικό.
Η ιδέα του ονόματος
Η επιχειρηματική πορεία της οικογένειας Τσινάβου ξεκίνησε γύρω στο 1954, στις Σέρρες, όταν ο Γεώργιος Τσινάβος, με καταγωγή από την Αρίστη της Ηπείρου, πατέρας του σημερινού προέδρου, «έστησε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της πόλης, παραμένοντας έτσι στον τόπο του και αντιδρώντας στη τάση των νέων της εποχής που ξενιτεύονταν προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Σε αυτό το ζαχαροπλαστείο έμαθε καλά την τέχνη του γάλακτος και φυσικά και του παγωτού, που εκείνη την εποχή ήταν ένα είδος πολυτελείας το οποίο διαρκώς αποκτούσε οπαδούς» λέει ο κ. Τσινάβος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, στη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Αΐζενχάουερ στην Αθήνα, μεταξύ των άλλων δώρων που του προσφέρθηκαν ήταν και τα περίφημα αγριοκάτσικα κρι-κρι των Λευκών Ορεων.
Σοκολάτα. Η τελική γευστική πινελιά βρίσκεται στην επικάλυψη του παγωτού με σοκολάτα.
Σοκολάτα. Η τελική γευστική πινελιά βρίσκεται στην επικάλυψη του παγωτού με σοκολάτα.
Το θέμα, με τις ανάλογες φωτογραφίες, πήρε διαστάσεις στον Τύπο της εποχής. Τότε, γεννήθηκε στον επιχειρηματία η ιδέα να «βαφτίσει» τα παγωτά του «Κρι-Κρι» ακολουθώντας τη μόδα της εποχής, που ήθελε οι εμπορικές επωνυμίες να μπορούν να απομνημονευτούν εύκολα και να είναι εύηχες. Το παγωτό Κρι-Κρι, λοιπόν, ανέβηκε στις προτιμήσεις του κόσμου και ο δαιμόνιος Γιώργιος Τσινάβος δεν σταμάτησε να πειραματίζεται με τις γεύσεις. Κάπως έτσι στα μέσα της δεκαετίας του '60 παρήγαγε το παγωτό κασάτο, από πρόβειο γάλα με αποκλειστικά δική του πατέντα. Με αυτό το προϊόν κατάφερε να αποκτήσει πελάτες και εκτός Σερρών, και άρχισε να αναπτύσσεται.
Ομως ο ίδιος στάθηκε άτυχος, έχασε τη ζωή του μόλις 35 ετών, το 1963. Τότε ο σημερινός πρόεδρος ήταν έξι ετών. Επειτα από αυτό το τραγικό για την οικογένεια γεγονός, η εταιρεία πέρασε στα χέρια της συζύγου του και του αδερφού του. Παρά τις αναποδιές, η Κρι-Κρι εξελίχθηκε σε βιομηχανία τοπικού χαρακτήρα και το 1971 απέκτησε την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας νέας εποχής, καθώς έως τότε η παραγωγή γινόταν με το χέρι. Οι δεκαετίες '80 και '90 έβαλαν τις βάσεις για το μέλλον, αφενός με την κατασκευή του νέου εργοστασίου (1987), αφετέρου με την παραγωγή γιαουρτιού.
Ξυλάκι. Αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού που δίνει 18.000 τεμάχια ανά ώρα.
Ξυλάκι. Αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού που δίνει 18.000 τεμάχια ανά ώρα.
Κάπου εκεί ο κ. Τσινάβος ανέλαβε τα ηνία, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Χημικό του ΑΠΘ κι έκανε το μεταπτυχιακό του στη γαλακτοκομία στην Ιταλία. Ανέλαβε το τιμόνι κάνοντας παράλληλα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Με τη συμβολή του η εταιρεία μεγάλωσε, επεκτάθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σήμερα ο ίδιος απολαμβάνει την τιμή να είναι ο επιχειρηματίας της χρονιάς, χωρίς φυσικά να σταματά να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα: Οπως, π.χ., τη διάθεση του γάλακτος και εκτός του Νομού Σερρών...
  • Η εταιρεία μας διαθέτει 17.000 σημεία πώλησης παγωτού και 5.500 πώλησης γιαουρτιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας μας στο Ιράκ».
Bάσω Mιχοπούλου
vmihop@yahoo.gr

Διαδικασία. Στάδιο παραγωγής πυραύλων.
Διαδικασία. Στάδιο παραγωγής πυραύλων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΕΡΗ
nikolerix@yahoo.com

ΠΗΓΗ   http://www.ethnos.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου