Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ





Ο Μίμης Φωτόπουλος στη Μηχανή του Χρόνου.
Ο μεγάλος κωμικός , που σκόρπισε το γέλιο , αλλα η ζωή του είχε δοκιμασίες, πικρίες και έντονες συγκινήσεις.
Η έρευνα φωτίζει άγνωστες πλευρές από την πρώτη περίοδο της ζωής του, όπου ορφανός από πατέρα μεγάλωσε με τη μητέρα και τον αδερφό του στα Εξάρχεια. Εκεί, ο Φωτόπουλος έκανε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, στήνοντας με τους φίλους του μπερντέ στην αυλή του σπιτιού του και έπαιζε Καραγκιόζη.

Παρά τη φτώχεια της οικογένειας, ο Φωτόπουλος μαθαίνει γαλλικά και βιολί, ενώ ξοδεύει το χαρτζιλίκι του σε λογοτεχνικά βιβλία. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, ο Φωτόπουλος οργανώνεται στις τάξεις του ΕΑΜ. Στα Δεκεμβριανά το 1945, συλλαμβάνεται και εξορίζεται στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα στην Αφρική. Η επιστροφή στην πατρίδα τον φέρνει και πάλι στο θεατρικό σανίδι. Καθιερώνεται μέσα από μια ατάκα που γίνεται σλόγκαν. «Θα κάααθεσαι», είπε και το άστρο του έλαμψε. Τη δεκαετία του '50, είναι ένας από τους πιο δημοφιλής ηθοποιούς -- ο πρώτος που υπογράφει συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη Φίνος Φιλμ. Ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, γράφει ποίηση, θεατρικά έργα και πεζά, ενώ ζωγραφίζει με μια δική του τεχνική κολλάζ γραμματοσήμων.

Στην εκπομπή μιλούν οι κόρες του Άννα και Μαρία Φωτοπούλου, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, η Σούλη Σαμπάχ, ο δημοσιογράφος Σταμάτης Φιλιππούλης, ο κριτικός θεάτρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο ιστορικός κινηματογράφου Γιάννης Σολδάτος, η σκηνοθέτις Νανά Νικολάου, ο εγγονός του Κωνσταντίνος Θεοφίλου, ο Γιάννης Μαραγκουδάκης, εξόριστος στην Ελ Ντάμπα μαζί με τον Φωτόπουλο, ενώ παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό υλικό από συνεντεύξεις του Μίμη Φωτόπουλου.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου