Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΚΡΗΤΗ ΧΑΝΙΑ - Μπουγάτσα Ιορδάνης. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μπουγάτσα Ιορδάνης, Χανιά, Κρήτη

Τη μπουγάτσα ένα είδος πίτας αλμυρής ή γλυκιάς, με καταγωγή από το Βυζάντιο, τη φέραν από την Κωνσταντινούπολη στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη οι μικρασιάτες πρόσφυγες. Από εκεί κατέκτησε όλη την Ελλάδα και για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα αγαπημένα εδέσματα των Ελλήνων – μαζί με την τυρόπιτα -, ως πρόχειρη τροφή του δρόμου (street food) και κολατσιό.
Η μπουγάτσα (pogaça=ζύμη στα τούρκικα), είναι πίτα από λεπτό φύλλο, με γέμιση συνήθως από κρέμα, τυρί, κυμά ή σπανάκι.
Παραδόξως πολύ πριν φτάσει στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, η Κρήτη έτρωγε μπουγάτσα, όταν ο πεθερός του Ιορδάνη στα Χανιά, φούρναρης στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε το 1924 από έναν Τουρκοκρητικό την επιχείρηση της μπουγάτσας. Ο Ιορδάνης Ακασιάδης στη συνέχεια ανέλαβε και έμεινε και το όνομα. Σήμερα η πιο φημισμένη μπουγάτσα της Κρήτης παρασκευάζεται από την τέταρτη γενιά απογόνων του Ιορδάνη.
Σε αντίθεση με την «ηρακλειώτικη» μπουγάτσα που γίνεται με κρέμα γλυκιά και τρώγεται με ζάχαρη και κανέλα, η χανιώτικη είναι ελαφρά υπόξινη γιατί φτιάχνεται από χανιώτικη μυζήθρα (χανιώτικο πηχτόγαλο), και τρώγεται πασπαλισμένη με ζάχαρη.
Τι κι αν στις μέρες μας δεκάδες ταχυφαγεία έχουν κατακλύσει τα Χανιά. Ντόπιοι και ξένοι, νέοι και παλιοί, έρχονται στον Ιορδάνη για να φάνε την ολόφρεσκια χανιώτικη μπουγάτσα, ένα γλυκό σύμβολο μιας εποχής, ένα γλυκό που ανασύρει γλυκές μνήμες!

Μπουγάτσα Ιορδάνης

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Σάββατο 6:00-14:30
Κυριακή 6:00-13:30
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου