Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΠΥΛΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Πύλη Τρικάλων
(φωτ. Ντίνος Λαγός)
Φεύγουμε από τα Τρίκαλα και παίρνουμε το δρόμο για Πηγή, Λυγαριά, Παλαιομονάστηρο, Πύλη, Ελάτη και Περτούλι. Όσοι έρχονται από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη δεν είναι απαραίτητο να μπουν μέσα στα Τρίκαλα, αφού πλησιάζοντας στην πόλη είναι πολύ εύκολο να διακρίνεις τις τεράστιες πινακίδες που σε κατευθύνουν μέσω του περιφερειακού προς Πύλη, Ελάτη και Περτούλι. Αυτός ο "περιφερειακός" είναι ημιτελής. Δεν κυκλώνει την πόλη, με αποτέλεσμα όσοι επιστρέφουν από Πύλη, Ελάτη και Περτούλι και θέλουν να επισκεφθούν την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα να είναι υποχρεωμένοι να διασχίσουν τα Τρίκαλα. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα, π.χ. ακριβώς την ίδια ταλαιπωρία υφίστανται μέσα στη Λάρισα όσοι έρχονται από Τρίκαλα και θέλουν να κατευθυνθούν προς Κατερίνη και Θεσσαλονίκη (ή και το αντίστροφο). Και φυσικά υπάρχουν δεκάδες ακόμη παρόμοια παραδείγματα...

Η Πηγή, η Λυγαριά και το Παλαιομονάστηρο είναι τρία πεδινά χωριά χωρίς κανένα τουριστικό ενδιαφέρον. Πρώτα περνάμε μέσα από την Πηγή, η οποία απέχει 8 χλμ. από το κέντρο των Τρικάλων. Το χωριό αυτό μέχρι το 1955 λεγόταν Μεγάλη Πολιάνα. Έχει υψόμετρο 120 μ. και πληθυσμό περίπου 1.200 κατοίκων. Ακόμη 2 χλμ. και περνάμε μέσα από τη Λυγαριά. Το χωριό αυτό μέχρι και το 1926 λεγόταν Γορζί. Έχει υψόμετρο 140 μ. και πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων. Άλλα 4 χλμ. και μπαίνουμε στο Παλαιομονάστηρο. Το χωριό αυτό έως το 1926 λεγόταν Μπελέτσι. Έχει υψόμετρο 170 μ. και πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων. Μόλις μπούμε στο Παλαιομονάστηρο θα βρούμε μία σημαντική διχάλα (υπάρχουν πινακίδες): ο ένας δρόμος συνεχίζει ευθεία μπροστά μας και πάει για το Μουζάκι, τη Δρακότρυπα, την Ορεινή Αργιθέα και τη Λίμνη Πλαστήρα, ενώ ο άλλος δρόμος στρίβει ελαφρώς δεξιά και πάει για Πύλη, Ελάτη και Περτούλι. Από το Παλαιομονάστηρο μέχρι την Πύλη θέλουμε ακόμη 4 χλμ.

Πόρτα Παναγιά

Η Πύλη είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Ν. Τρικάλων. Έχει πληθυσμό 1.850 περίπου κατοίκων, έχει υψόμετρο 230 μ. και απέχει από τα Τρίκαλα 18 χλμ. Εδώ εδρεύει και ο Δήμος Πύλης. Παλαιότερα ο οικισμός λεγόταν Πόρτα, ακριβώς λόγω της θέσης που είναι χτισμένος, στην είσοδο του φαραγγιού που οδηγεί στα ορεινά χωριά της Πίνδου. Μέσα στο χωριό κυλάει ο ποταμός Πορταϊκός, ο οποίος στη συνέχεια χύνεται στον Πηνειό.

Μπορούμε να περάσουμε στην απέναντι πλευρά του ποταμού με δύο τρόπους: είτε με τα πόδια (χρησιμοποιώντας την κρεμαστή πεζογέφυρα που βλέπουμε στο πάνω μέρος αυτού του αφιερώματος) είτε με το όχημά μας (από τη γέφυρα Γκίκα που βρίσκεται λίγο πιο κάτω). Περνάμε λοιπόν με το Ι.Χ. (ή με τη μηχανή μας). Μόλις βγούμε απέναντι έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι να πάμε αριστερά για 1.500 μ. για να επισκεφθούμε την Πόρτα Παναγιά και η άλλη είναι να πάμε δεξιά για να επισκεφθούμε τη Μονή Δουσίκου. Πάμε πρώτα αριστερά.

Ο μαχαλάς με τα σπιτάκια που βλέπουμε εδώ λέγεται Πόρτα Παναγιά, όνομα που χρωστάει στην ομώνυμη εκκλησία, ένα πολύ σημαντικό βυζαντινό μνημείο. Η γειτονιά αυτή επί Βυζαντίου λεγόταν Μεγάλαι Πύλαι, ενώ αργότερα επί τουρκοκρατίας Πόρτα Παζάρ. Ο βυζαντινός ναός της Πόρτα Παναγιάς ιδρύθηκε το 1283 από το σεβαστοκράτορα της Ηπείρου Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα στη θέση αρχαίου ιερού της θεάς Αθηνάς και αποτελούσε το καθολικό της σταυροπηγιακής μονής της Ακαταμαχήτου Θεοτόκου. Διαθέτει χαρακτηριστικό μαρμάρινο τέμπλο με δύο ολόσωμες ψηφιδωτές εικόνες του Χριστού και της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας. Αντίθετα όμως απ' ό,τι συνηθίζεται στους ορθόδοξους ναούς, εδώ αριστερά της Ωραίας Πύλης βρίσκεται ο Χριστός και δεξιά η Παναγία.

Μονή Δουσίκου (Αγ. Βησσαρίωνα)

Πάμε τώρα και στη Μονή Δουσίκου. Μόλις 1 χλμ. από τη γέφυρα Γκίκα βρίσκεται το χωριό Άγ. Βησσαρίων, που παλαιότερα λεγόταν Δούσικο, όνομα που οφείλει σε ένα τοπικό είδος βελανιδιάς, το σλαβόφωνο Ντούσκο. Εδώ γεννήθηκε ο Άγιος Βησσαρίωνας, που ήταν Μητροπολίτης της Λάρισας και των Τρικάλων και σήμερα είναι πολιούχος της Πύλης, της Καλαμπάκας και των Τρικάλων. Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο του χωριού.

Λίγο πριν μπούμε στο χωριό θα προσέξουμε την πινακίδα που μας δείχνει αριστερά το δρόμο για το μοναστήρι. Θα ανηφορίσουμε για 5 χλμ. στις πλαγιές του Κόζιακα και θα φτάσουμε στα 750 μ. υψόμετρο. Η φρουριακής μορφής Μονή Αγίου Βησσαρίωνα ή Δουσίκου ιδρύθηκε το 1527 από τον Άγιο Βησσαρίωνα. Σύμφωνα με το θρύλο κάποτε διέθετε μέχρι και 365 κελιά! Διατηρεί το αθωνικό τυπικό, λειτουργεί με άνδρες μοναχούς και για τις γυναίκες ισχύει το άβατον. Διαθέτει ένα καθολικό, τρία παρεκκλήσια, ξενώνα με κελιά σε πέντε ορόφους, νερόμυλο και πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια κειμήλια. Σ' αυτά περιλαμβανόταν και ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο με την υπογραφή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, το οποίο όμως έχει πλέον μεταφερθεί στα Μετέωρα. Στο καθολικό της μονής φυλάσσονται η κάρα του Αγίου, το ραβδί του, τα άμφιά του και η διαθήκη του. Μεγάλο πανηγύρι στήνεται εδώ κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου.

Γεφύρι Πύλης (Αγ. Βησσαρίωνα)

Παίρνουμε τώρα το δρόμο για Ελάτη και Περτούλι. Ο δρόμος κινείται δίπλα στο ποτάμι. Αριστερά μας υψώνεται το βουνό Ίταμος και δεξιά μας ο Κόζιακας. Μπαίνουμε μέσα σε πυκνό πλατανόδασος. Μόλις 2 χλμ. από το κέντρο της Πύλης θα παρκάρουμε δεξιά στο άνετο parking για να επισκεφθούμε ένα από τα πιο επιβλητικά παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της ορεινής Ελλάδας. Χτίστηκε από τον Άγ. Βησσαρίωνα το 1514. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας. Έχει ύψος 13,50 μ., άνοιγμα τόξου 28,00 μ., πλάτος στη βάση 2,70 μ., πλάτος στην κορυφή 2,10 μ. και συνολικό μήκος 65,50 μ. Έχει συντηρηθεί πρόσφατα, διατηρείται σε άριστη κατάσταση και φυσικά μπορεί να το ανέβει ο καθένας (εννοείται ότι οι γυναίκες φορούν ένα ζευγάρι μποτάκια για πεζοπορία και όχι γόβες με 12 cm τακούνια, αλλιώς το πιθανότερο είναι να σκαλώσουν σε καμιά πέτρα και να κάνουν βουτιά στα... κρύα του λουτρού!). Στη βάση του υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή που γράφει ότι το ανήγειρε το 1514 ο Άγιος Βησσαρίων. Ο περιβάλλων χώρος είναι αρκετά περιποιημένος. Τοποθετήθηκαν παγκάκια, λουλούδια, γκαζόν, ρυάκια με τρεχούμενα νερά και ξύλινα καγκελάκια. Λειτουργούν καφέ μπαρ αναψυκτήριο και καναδυό κιόσκια με σουβενίρ, είδη λαϊκής τέχνης κλπ.

Cafe Bar Νερόμυλος

Λίγα μέτρα πιο πάνω περνάμε το Cafe Bar Νερόμυλος, που διαθέτει και ένα μικρό υπαίθριο μουσείο αλλά και ωραία θέα στο ποτάμι. Αμέσως μετά περνάμε πάνω από τη γέφυρα Κονδύλη και συνεχίζουμε στην απέναντι όχθη. Η γέφυρα αυτή κατασκευάστηκε το 1936. Μέχρι τότε όλος ο κόσμος του ορεινού όγκου του Νομού Τρικάλων, δηλαδή όσοι έμεναν στην Ελάτη, στο Περτούλι, στα χωριά του Ασπροποτάμου και στα υπόλοιπα χωριά της Πίνδου ήταν υποχρεωμένοι για να κατέβουν στα Τρίκαλα να περάσουν με τα μουλάρια πάνω από το γεφύρι της Πύλης. Βγαίνουμε τώρα σιγά σιγά από το φαράγγι του Πορταϊκού. Συμπληρώνοντας 2 χλμ. μετά τη γέφυρα Κονδύλη θα αφήσουμε τον κύριο δρόμο που ανεβαίνει για Ελάτη και θα στρίψουμε αριστερά (όπως δείχνουν οι πινακίδες για Στουρναρέικα και Άρτα) για να επισκεφθούμε το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς. Θα κάνουμε περίπου 5 χλμ. με κατεύθυνση την Άρτα και θα βρούμε ταμπελίτσα που μας δείχνει αριστερά προς γεφύρι Παλαιοκαρυάς. Κατηφορίζουμε για 400 μ. σε βατό χωματόδρομο (δίπλα στο ρέμα) και φτάνουμε ακριβώς μπροστά στο γεφύρι. Όλη η ομορφιά εδώ είναι ότι δίπλα στο γεφύρι, μόλις 10 μ. πριν, έχει κατασκευαστεί ένας μεγάλος τεχνητός καταρράκτης (για να σωθεί το γεφύρι, αλλιώς υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθεί από το νερό). Το θέαμα είναι εντυπωσιακό χειμώνα και άνοιξη όταν το ρέμα κατεβάζει πολύ νερό, ενώ καλοκαίρι και φθινόπωρο το νερό είναι λιγότερο. Χτίσθηκε το 1538 και έχει άνοιγμα τόξου 19 μ. Αμέσως μετά το γεφύρι έχει κατασκευαστεί και δεύτερος τεχνητός καταρράκτης, μικρότερος από τον πρώτο.

ΦΑΓΗΤΟ

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες στο εστιατόριο Πόρτα Παναγιά

Εστιατόριο Πόρτα Παναγιά. Στο ισόγειο του ομώνυμου ξενοδοχείου. Δοκιμάσαμε κολοκυθάκια γεμιστά, μακαρονάδα με κιμά, κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, χωριάτικη σαλάτα, φέτα ψητή και πολύ ωραίο μυρωδάτο τσίπουρο Τσιλιλή. Τιμές λογικές. Τηλ. 2434022691.

Ταβέρνα Χαγιάτι. Απέναντι από το Δημαρχείο. Τηλ. 2434022850.

Ταβέρνα Το Τζάκι. Τηλ. 2434022202.

Ουζερί Μάκης. Τηλ. 2434023322.

Ταβέρνα Δροσιά. Τηλ. 2434022790.

Ψησταριά Ακροποταμιά. Τηλ. 2434023043 & 6987666985.

Ταβέρνα Στροφιλιά. Τηλ. 2434023240 & 6973392838.

Ψησταριά Όλγα. Τηλ. 2434023110.

Ταβέρνα Αναβρυσούλα. Κοντά στη γέφυρα Κονδύλη. Τηλ. 2434071085.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Μπαμπανάρα

Ξενοδοχείο Πύλη. Αποτελείται από 18 δίκλινα, 3 τρίκλινα, 4 τετράκλινα και 2 δίχωρα διαμερίσματα με σαλονάκι. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV και μπαλκονάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τιμές: από 35 € έως 70 €, ανάλογα τα άτομα και την εποχή. Τηλ. 2434023510.

Ξενοδοχείο Μπαμπανάρα. Υπάρχουν δίκλινα και τρίκλινα σε 2 διαφορετικά κτήρια. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο και wi fi internet. Στο ισόγειο θα βρούμε καφέ μπαρ με τζάκι και τραπεζαρία για το πρωινό, επίσης με τζάκι. Τιμές: από 40 € έως 70 €. Το πρωινό είναι προαιρετικό και χρεώνεται extra 5 € το άτομο. Τηλ. 2434022325.

Ξενοδοχείο Αλέξανδρος. (Πρώην ξενοδοχείο Αφροδίτη). Διαθέτει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, mini bar, ADSL internet και μπαλκονάκι. Τηλ. 2434022935.

Ενοικ. Διαμερίσματα Πόρτα Παναγιά. Στον οικισμό Πόρτα Παναγιά, ακριβώς απέναντι από τον ομώνυμο ναό. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, AC, TV, ψυγείο, internet και μπαλκονάκι με θέα στο ποτάμι. Στο ισόγειο λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2434022691.
 
 
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου