Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Προσυμπληρωμένες θα είναι οι δηλώσεις των συνταξιούχων από την νέα χρονιά

Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου προβλέπει επίσης:

Με την θεσπιζόμενη διάταξη για πρώτη φορά και από εδώ και στο εξής η ΗΔΙΚΑ ΑΕ µέχρι το τέλος Ιανουαρίου του επόμενου της καταβολής έτους υποχρεούται να µεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε µορφής σύνταξης ανά συνταξιούχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων µε τη σειρά της, σε εύλογο χρόνο από τη λήψη της πληροφορίας της παραγράφου 1 προβαίνει υποχρεωτικά στη προσυμπλήρωση της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης συνταξιούχων φορολογουμένων στη βάση των στοιχείων, που της διαβιβάστηκαν από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Με τη διάταξη αυτή δεν θα αποστέλλονται πλέον ετήσια εκκαθαριστικά των συντάξεων σε κανένα συνταξιούχο καθώς τα σχετικά ποσά θα εµφανίζονται προσυμπληρωµένα στην ηλεκτρονική δήλωση κάθε συνταξιούχου. Το όφελος από τη θεσπιζόμενη εφαρμογή είναι ιδιαίτερα µεγάλο για τα ασφαλιστικά ταµεία καθώς δηµιουργεί σημαντικές εξοικονομήσεις δαπανών λόγω της µη αποστολής εκατομμυρίων εκκαθαριστικών κάθε χρόνο. Έτσι εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, καταπολεμάται η γραφειοκρατία αλλά προκύπτει και ένα τεράστιο όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που έχει διαπιστωθεί (από πρόσφατες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις) σε συνταξιούχους λόγω της ανακριβούς δήλωσης των εσόδων από τις συντάξεις.



ΠΗΓΗ    http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/12922
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου