Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΝΗΣΟΣ ΣΙΚΙΝΟΣ - SIKINOS: Πέτρα, θυμάρι και ρακόμελο

Ενα νησί-φυσικό αγχολυτικό, μια κρυφή αγκαλιά στο Αιγαίο, με όμορφα τοπία, ιδιαίτερη «αύρα» και μια χούφτα απλούς και φιλόξενους ανθρώπους. Θα σας γοητεύσει με την πανέμορφη Χώρα της, θα σας ξυπνήσει τις αισθήσεις με μυρωδιές από θυμάρι και αγριοβότανα στα ορεινά μονοπάτια και θα σας φτιάξει το κέφι τις καλοκαιρινές φεγγαρόλουστες βραδιές με ρακόμελο στις γραφικές κυκλαδίτικες γωνιές της.

Από την εποχή των μύθων η Σίκινος εμφανίζεται ως καταφύγιο: πήρε το όνομά της από τον γιο μιας νύμφης Nαϊάδας και του βασιλιά της Λήμνου Θόα, που κατέφυγε στο νησί για να γλιτώσει από τις αγριεμένες γυναίκες της Λήμνου, που επαναστάτησαν και έσφαξαν όλους τους άνδρες του νησιού. Από τη σκοτεινή εποχή των μύθων και των ηρώων άλλαξαν πολλά στο Αιγαίο και τα μικρά νησάκια του κατοικήθηκαν, καλλιεργήθηκαν, κατακτήθηκαν και ελευθερώθηκαν. Η Σίκινος, με προίκα τα βράχια της και τα λίγα δέντρα, αναπτύχθηκε τουριστικά. Ομως, σε αντίθεση με αρκετές γειτόνισσές της, έμεινε αυθεντική. Τίποτε δεν έχει αλλάξει την αίσθηση θαλπωρής που προσφέρει στους επισκέπτες. Καταφύγιο ήταν παλιά, καταφύγιο παραμένει και σήμερα, για όσους όμως αναζητούν την ομορφιά στην απλότητα.
Λευκοί ασβεστωμένοι τοίχοι και σοκάκι και στα δεξιά η εκκλησία της Παντάνασσας, στο Κάστρο.
Λευκοί ασβεστωμένοι τοίχοι και σοκάκι και στα δεξιά η εκκλησία της Παντάνασσας, στο Κάστρο.
Οι περισσότεροι επισκέπτες παραξενεύονται στην αρχή με το παράξενο όνομα που διάλεξαν οι ντόπιοι για το λιμάνι τους, Αλοπρόνοια ή Ανω Πρόνοια, ωστόσο στη συνέχεια το βρίσκουν πολύ εύηχο, σχεδόν τραγουδιστό. Το πλοίο της γραμμής ρίχνει άγκυρα στη μικρή προβλήτα, δίπλα στο μικρό αλιευτικό καταφύγιο για καΐκια, βάρκες και ιδιωτικά σκάφη. Πίσω από το λιμάνι απλώνεται ο ομώνυμος οικισμός που έχει μικρά σπιτάκια, μερικά καφενεία και εστιατόρια και ελάχιστη άσφαλτο. Στην ουσία ο μόνος ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί στη Χώρα, που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 280 μέτρων. Τρεις παλιοί ανεμόμυλοι βρίσκονται στην άκρη του οικισμού.
Η Χώρα είναι μια ζωγραφιά, μια αυθεντική κυκλαδίτικη καλλιγραφία, που αποτελείται από δύο μικρές συνοικίες, το Κάστρο και το Χωριό. Το Κάστρο είναι ο παλιός οικισμός. Τα σπίτια του έχουν ηλικία εκατό και πλέον χρόνων, ωστόσο οι γέρικες πέτρες τους κάθε χρόνο βάφονται κάτασπρες με ασβέστη και οι αυλές τους μοσχοβολούν από καλοαναθρεμμένους βασιλικούς, γιασεμιά και γεράνια. Στην κορυφή του λόφου, σύρριζα με τον γκρεμό, ορθώνεται το Κάστρο, η κυρίως γειτονιά της Χώρας, που χτίστηκε πίσω από τα μεσαιωνικά τείχη. Μια βόλτα στα σοκάκια της θα αποκαλύψει τις ομορφιές του οικισμού που έχει ξαναζήσει με το μεράκι Ελλήνων και ξένων που έχουν αναπαλαιώσει τα παλαιά σπίτια που κάποτε κινδύνευαν να καταρρεύσουν. Ακριβώς στη μέση του οικισμού θα συναντήσετε την εκκλησία της Παντάνασσας, μια μεταβυζαντινή εκκλησία που ιδρύθηκε το 1787 και είναι η μητρόπολη του νησιού. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που, σύμφωνα με τον θρύλο, ήρθε μόνη της, χωρίς τη συνοδεία ανθρώπων, με μία βάρκα από την Κρήτη.
Στο Κάστρο υπάρχει και μια πολύ νεότερη, αλλά σημαντική, λόγω «ποιητικής αδείας», εκκλησία. Πρόκειται για την εκκλησία της Παναγίας της Παντοχαράς, αφιερωμένη στη μνήμη του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. «Παρθένω Σικινίω Οδυσσέας Ελύτης ανέθηκε», θα διαβάσετε στην επιγραφή επάνω από την είσοδό της. Θεμελιώθηκε το 2001 σε έκταση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σικίνου και η ανέγερση έγινε με δαπάνες και φροντίδα της σύζυγου του ποιητή, Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Θέα στο απέραντο γαλάζιο από το Κάστρο της Σικίνου
Θέα στο απέραντο γαλάζιο από το Κάστρο της Σικίνου
Μονοπάτια, θαλασσινές σπηλιές και παραλίες
Οι διακοπές στη Σίκινο θα σας προσφέρουν συγκινήσεις που έχουν να κάνουν με κολύμπι σε απάνεμες παραλίες, πεζοπορίες σε ορεινά μονοπάτια και τοποθεσίες με συναρπαστική θέα. Ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νησιού δεν είναι πάνω από δέκα χιλιόμετρα, από τα οποία τα τριάμισι είναι αυτά που συνδέουν το λιμάνι με τη Χώρα. Ευκαιρία να απολαύσετε τις ομορφιές του νησιού με τα πόδια και με εκδρομικά καΐκια. Δύο διαδρομές πεζοπορίας που μπορούν όλοι εύκολα να πραγματοποιήσουν είναι: α) Χώρα-Επισκοπή-Αγία Μαρίνα: Το Μονοπάτι ξεκινά από το Δημοτικό σχολείο της Χώρας και καταλήγει στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Επισκοπή. Η θέα σ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι εντυπωσιακή. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε για το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Σικίνου β) Χώρα-Παλαιόκαστρο: Η διαδρομή ξεκινά από τη Χώρα και καταλήγει στο βόρειο μέρος του νησιού, στην περιοχή Παλαιόκαστρο, όπου έχουν βρεθεί ερείπια αρχαίας ακρόπολης.
Σπηλιά στην παραλία του Αγιου Παντελεήμονα, στην οποία θα πάτε με σκάφος ή εκδρομικό καΐκι.
Σπηλιά στην παραλία του Αγιου Παντελεήμονα, στην οποία θα πάτε με σκάφος ή εκδρομικό καΐκι.



Η αρχαία πόλη της Σικίνου εντοπίζεται στα νότια και εκεί έχουν βρεθεί ερείπια κτισμάτων, τμήματα του τείχους και όστρακα αγγείων. Απέναντι από τα ερείπια της αρχαίας πόλης, ωστόσο, σε πολύ μικρή απόσταση από τις απόκρημνες ακτές και σε υψόμετρο 270 μ., βρίσκεται το μοναστηριακό συγκρότημα της Επισκοπής, που κερδίζει τις εντυπώσεις. Είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο, μείγμα από αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίου ναού του Απόλλωνα, βυζαντινών ναών και μεσαιωνικών κελιών.
Οσοι έχουν πιο περιπετειώδη διάθεση μπορούν να ανακαλύψουν τις θαλασσινές σπηλιές του νησιού, το Δρακόφρυδο, τις Δρακοντοσπηλιές και τη Μαύρη Σπηλιά, που είναι η μεγαλύτερη από όλες και βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλο τμήμα της δυτικής Σικίνου, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του και της σπάνιας χλωρίδας του, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και όσοι περπατήσουν στις περιοχές αυτές θα δουν να φυτρώνουν ανάμεσα στα βράχια πολλά βοτάνια και αρωματικά φυτά.
Σίκινος: Πέτρα, θυμάρι και ρακόμελο
Οι παραλίες στη Σίκινο, ακόμα και στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, προσφέρουν μοναδική αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας. Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Εχει οικογενειακή ατμόσφαιρα με άμμο, ρηχά νερά, αρμυρίκια και ομπρέλες. Στα ανατολικά βρίσκεται ο Αγιος Γεώργιος, μία εξίσου μεγάλη παραλία με εύκολη οδική πρόσβαση. Μέσω χωματόδρομων θα πάτε στις αμμουδιές Διαλισκάρι και Διαλισκαράκι. Στον Μάλτα, στα Σαντοριναίικα, στον Αγιο Παντελεήμονα, στον Αϊ-Γιάννη και στον Καρά θα πάτε με σκάφος ή εκδρομικό καΐκι. Η Μαύρη Σπηλιά, στις βόρειες ακτές, είναι από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Η ακτή Πουλάτη με τις βραχώδεις πλάκες, που προσεγγίζεται μόνο με τα πόδια, προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα. Μικρά εκδρομικά καΐκια ξεκινούν από την Αλοπρόνοια για τις περισσότερες παραλίες του νησιού, αλλά και για ολόκληρο τον γύρο του, όταν ο καιρός το επιτρέπει.
Επίσης με σκάφος ή φουσκωτό μπορείτε να επισκεφθείτε τις γειτονικές βραχονησίδες Καρδιώτισσα, Καλόγεροι και Αδέλφια, που έχουν χαρακτηρισθεί ως περιοχές ιδιαίτερου κάλλους και περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000.
H παραλία Σαντοριναίικα, στα νοτιοανατολικά του νησιού, στην οποία μπορείτε να πάτε μόνο διά θαλάσσης, με τουριστικό βαρκάκι ή με δικό σας σκάφος.
H παραλία Σαντοριναίικα, στα νοτιοανατολικά του νησιού, στην οποία μπορείτε να πάτε μόνο διά θαλάσσης, με τουριστικό βαρκάκι ή με δικό σας σκάφος.

Πολλές εκπλήξεις περιμένουν και τους επισκέπτες που αναζητούν τις παραδοσιακές γεύσεις: το νησί φημίζεται για το εξαιρετικό λάδι του, το θυμαρίσιο μέλι του, τα νόστιμα τυριά του, αλλά και για το ντόπιο κόκκινο κρασί του. Εξάλλου, στην αρχαιότητα η Σίκινος ήταν γνωστή και ως Οινόη εξαιτίας της εκτεταμένης αμπελοκαλλιέργειας.
Η κορυφαία σπεσιαλιτέ του νησιού είναι το γεμιστό αρνί στον φούρνο. Δοκιμάστε επίσης μαγειρευτά αμπελοφάσουλα, σαλάτα με ντόπια κάππαρη, και παστέλι ζυμωμένο με θυμαρίσιο μέλι. Στην πλατεία της Χώρας υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία και ουζερί που προσφέρονται για ξενύχτι με ρακόμελο και κρασί.
Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα, σε κορυφή λόφου. Η μονή αγναντεύει το πέλαγος και προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρο το νησί.
Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα, σε κορυφή λόφου. Η μονή αγναντεύει το πέλαγος και προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρο το νησί.
Στα αμπέλια του Μάναλη
Ολοι γνώριζαν ότι στα πολύ παλιά χρόνια η Σίκινος έβγαζε καλό κρασί, αλλά κανείς δεν αποτολμούσε να μπει σε φασαρίες για να αναβιώσει τις ξεχασμένες ποικιλίες. Κανείς εκτός από τον Γιώργο Μάναλη που είχε την ιδιοσυγκρασία που χρειαζόταν, λίγο πρακτικός άνθρωπος και λίγο οραματιστής. Και έτσι, από ψαράς, εργολάβος και πρόεδρος για 12 χρόνια της κοινότητας, έγινε οινοποιός. Ξεκίνησε από ένα αμπελάκι και σήμερα λειτουργεί έναν οικολογικό αμπελώνα 20 στρεμμάτων με παραγωγή 3.000 μπουκάλια τον χρόνο. Το οινοποιείο βρίσκεται σε μια πλαγιά στην απόκρημνη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, λίγο έξω από τη Χώρα, λειτουργεί με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια. Τα τρία έξοχα κρασιά του είναι το «Εν Λευκώ», το «Εν Θερμώ» και το «Λιοσάτο» με λιαστά σταφύλια. Εκτός από τις εγκαταστάσεις οινοποίησης όπου γίνεται ξενάγηση, έχει χώρους όπου φιλοξενούνται καλλιτεχνικές εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις. H θέα, στη... «γειτονιά των Κυκλάδων» όπως λέει ο ίδιος, από τη βεράντα του, όπου θα απολαύσετε το κρασί σας, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες στη Σίκινο κατέχουν τα μυστικά του παστελιού, που είναι μαλακό και σερβίρεται πάνω σε φύλλα μουριάς.
Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες στη Σίκινο κατέχουν τα μυστικά του παστελιού, που είναι μαλακό και σερβίρεται πάνω σε φύλλα μουριάς.
Το μοναστήρι της Χρυσοπηγής
Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής, που χτίστηκε το 1690, βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα, σε κορυφή λόφου. Με τα ψηλά της τείχη, η μονή αγναντεύει το πέλαγος και προσφέρει πανοραμική θέα. Οι μοναχές της Χρυσοπηγής έκρυψαν πολλάκις τους κατοίκους κατά τις πειρατικές επιδρομές και για τον λόγο αυτόν οι ντόπιοι θεωρούν τη Χρυσοπηγή σπίτι τους. Μπαίνοντας από τη μοναδική είσοδο θα αντικρίσετε την πλακόστρωτη αυλή και ακριβώς μπροστά του, στο μέσο του κτιριακού συγκροτήματος, το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Μπορείτε να φτάσετε στο μοναστήρι είτε με το αυτοκίνητο από τον δρόμο που περνάει από το ελικοδρόμιο, είτε από τα σκαλιά που ξεκινούν από το Κάστρο.

Σίκινος: Πέτρα, θυμάρι και ρακόμελο
Ανοίξτε πανιά
Η Σίκινος είναι ένα από τα πιο ελκυστικά νησιά για να επισκεφτείτε με σκάφος, καθώς αρκετές παραλίες δεν έχουν οδική πρόσβαση προσφέροντας μοναδική αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας. Το λιμανάκι της Αλοπρόνοιας είναι ασφαλές και από εδώ θα ανεφοδιαστείτε με καύσιμα και νερό (τηλ. 22860 51205). Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά μέρη στο νησί που είναι κατάλληλα για να δέσετε αρόδο. Ο όρμος του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα σημείο που συνηθίζουν να έρχονται σκάφη και να παραμένουν εδώ. Επίσης, καλό σημείο θεωρείται στην Πατήθρα, πολύ κοντά στην Αλοπρόνοια. Ξεκινώντας από το μικρό λιμανάκι της Αλοπρόνοιας, μπορείτε να πλεύσετε ΝΔ περνώντας το ακρωτήρι Κάτεργο και στη συνέχεια τα Τρία Πηγάδια. Επειτα από περίπου είκοσι λεπτά διαδρομή βρίσκεστε στον όμορφο όρμο του Αγίου Παντελεήμονα. Αν θέλετε να πλησιάσετε την ακτή, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι βράχοι συνεχίζουν για αρκετά μέτρα μέσα στη θάλασσα. Στη συνέχεια θα βρεθείτε στην περιοχή Σαντοριναίικα, περιοχή απ' όπου παλαιότερα η Σίκινος εφοδίαζε τη Σαντορίνη με καυσόξυλα και ασβέστη. Κινούμενοι σε βόρεια κατεύθυνση από τον όρμο της Αλοπρόνοιας θα βρεθείτε στον κάβο της Συκιάς και στη συνέχεια στην παραλία Διαλισκάρι, μια μικρή αμμουδιά ανάμεσα στα βράχια. Συνεχίζοντας θα φτάσετε στον όρμο του Αγίου Γεωργίου, ανοιχτά του οποίου βρίσκεται η βραχονησίδα Αβολάδα. Στο βορειότερο σημείο της ανατολικής πλευράς του νησιού θα συναντήσετε την παραλία Μάλτα, μια μικρή παραλία με αμμουδιά και βότσαλα, ιδανική για χαλάρωση και κολύμπι, στην οποία δεν υπάρχει πρόσβαση από τη στεριά.

Διαμονή
  • «Porto Sikinos», στην Αλοπρόνοια, (22860 51220, www.portosikinos.gr). Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του νησιού, χτισμένο στην πλαγιά του λόφου, σε 6 επίπεδα. Βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι.
  • «Καμάρες», στην Αλοπρόνοια (22860 51281, http://www.manalis-camares.gr). Βρίσκεται λίγο πάνω από το λιμάνι και έχει όμορφη θέα.
  • «Dina's Studios», στην Αλοπρόνοια, (22860 51242/238, 6936579122). Επιπλωμένα διαμερίσματα με προσωπική φροντίδα της ιδιοκτήτριας, της κυρίας Ντίνας.
  • «Sikinos Sunset», στο Κάστρο, (6937 948011, 6978 231858, www.sikinos-sunset.gr).
  • Πέντε αυτόνομες, επιπλωμένες κατοικίες A' κατηγορίας που έχουν απεριόριστη θέα και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Στο συγκρότημα υπάρχει η δυνατότητα μαθημάτων yoga.
Φαγητό
  • «Μελτέμι», στην Αλοπρόνοια, (22860 51098). Για ψάρι και τοπικές σπεσιαλιτέ.
  • «Ηλιο-βασίλεμα», στο Κάστρο (22860 51173).
  • Με θέα στη θάλασσα, μαγειρευτά και τοπικά γλυκά.
  • «Στου Σαμαρά», στο Κάστρο (22860 51237). Μοντέρνο ύφος και διακόσμηση. Για ελαφρύ φαγητό. Το βράδυ λειτουργεί ως μπαρ.
  • «Ανέ-μελο», στο Κάστρο, (22860 51216). Στον κεντρικό δρόμο του οικισμού. Ούζο και ρακή, ποικιλίες και γλυκά του κουταλιού.
Κείμενο: Νέλλη Καψή
Φωτογραφίες: Κλαίρη Μουσταφέλλου



ΠΗΓΗ   http://www.ethnos.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου