Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ - Νέες δράσεις του Αθλητικού & Πολιτιστικού Οργανισμού


Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δομοκού
Δελτίο Τύπου

 

Δομοκός 22.5.2013
 

Δράσεις Πολιτισμού 2013: «Κάμπος, Οροπέδιο, Βουνό» ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ
Θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, θέατρο σκιών, αφιερώματα, διαλέξεις, εκθέσεις, ποίηση, πολιτιστικές συνεργασίες και ανταλλαγές, είναι οι βασικές δράσεις που θα αναπτυχθούν σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Δομοκού, στο άμεσο και προσεχές διάστημα. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι δύο Διαλέξεις και το «Μάθημα» για την διαχρονία της ελληνικής μουσικής, μετά μουσικής.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 και ώρα 7.00 μ. μ. στο Δημοτικό Θέατρο Δομοκού θα αναπτυχθούν τα εξής θέματα:
α) «Τι είναι οι Βλάχοι», από τον Ρωμανιστή και Βαλκανολόγο κ. Αχιλλέα Γ. Λαζάρου και β) «Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 – Μάχη του Δομοκού», από τον Ιστορικό Ερευνητή κ. Κώστα Γαλλή και από τον Πολιτικό Μηχανικό και Πρόεδρο του Συλλόγου Δομοκιτών Αθηνών κ. Χρήστο Κλ. Τσουτσουλόπουλο.
Για την εκδήλωση συνεργάζονται ο  Σύλλογος Δομοκιτών Αθηνών, ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (Ο.Δ.Ε.Γ. Αθηνών) και ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δομοκού.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα της «Πατριδογνωσίας», το ίδιο διάστημα, ο Λάκης Χαλκιάς θα μας ταξιδέψει με τον λόγο του και τα τραγούδια του απ’ τον Όμηρο ως το Βυζάντιο κι απ’ τα Δημοτικά και τα Μικρασιάτικα στο Ρεμπέτικο, το Λαϊκό και το Έντεχνο τραγούδι. Ο τραγουδιστής – ερευνητής – μελετητής Λάκης Χαλκιάς με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πιο σημαντικού μουσικού έργου που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία  χρόνια με θέμα την ελληνική μουσική και την διαχρονικότητά της με τον γενικό τίτλο: ¨ 2.500 Χρόνια Ελληνική Μουσική ¨ (Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα), έχει ετοιμάσει με τους συνεργάτες του, μια μουσική παρουσίαση της δουλειάς αυτής  που  απευθύνεται σε όλο το φάσμα των ηλικιών από δέκα ετών και άνω.
Η παρουσίαση αυτή, έχει σαν σκοπό να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους μας και εν γένει τον κόσμο στα ωραιότερα ιδεώδη της φυλής  μας, που  είναι και  το κοινό γνώρισμα του Ελληνισμού όπως: Η Γλώσσα μας, η Ιστορική μας πορεία, ο Πολιτισμός μας, η Μουσική μας, η Πολιτιστική μας Κληρονομιά, οι Παραδόσεις του λαού μας. Το έργο χωρίζεται σε -5- ενότητες: 1. Αρχαία Ελληνική Μουσική 2. Βυζαντινή Μουσική 3. Δημοτικό Τραγούδι 4. Μικρασιάτικο – Ρεμπέτικο 5. Λαϊκό & Νεώτερο (Έντεχνο) Τραγούδι.
Η δομή της παρουσίασης έχει ως εξής: Ο Λάκης Χαλκιάς μιλάει για  το έργο ¨2.500 Χρόνια Ελληνική Μουσική¨ για την εξέλιξη και την διαχρονικότητά της  (Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα). Στην συνέχεια γίνεται προβολή ενός βίντεο με αποσπάσματα του έργου, από την παρουσίασή του  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (διάρκειας 18΄ λεπτών), δίνοντας έτσι την πραγματική του διάσταση και τεκμηριώνοντας αυτά που ο καλλιτέχνης  προηγουμένως ανέλυσε με τον λόγο του.
Τέλος ο καλλιτέχνης με τους συνεργάτες του μουσικούς (ορχήστρα από -2- μουσικούς) κάνουν ένα μουσικό πρόγραμμα 40 λεπτών περίπου με τραγούδια από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής με ότι καλύτερο έχει να μας παρουσιάσει μέσα από αυτή.
 Επίσης ο κ. Χαλκιάς θα προσφέρει 40-50 αντίτυπα του βιβλίου του, από το έργο  «2.500 Χρόνια Ελληνική Μουσική», σε μαθητές του Δήμου Δομοκού.
Θα γίνουν τρεις παρουσιάσεις: 1. Ομβριακή: Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, ώρα 8.00 μ. μ. -  Δημοτικό Θέατρο Ομβριακής. 2. Νέο Μοναστήρι: Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, ώρα 11.00 π. μ. - Αίθουσα Δημαρχείου Νέου Μοναστηρίου. 3. Δομοκός: Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, ώρα 11.00 π. μ. - Δημοτικό Θέατρο Δομοκού. Η παρουσίαση διαρκεί 2 ώρες με είσοδο ελεύθερη.
Την οργάνωση και τον συντονισμό έχει ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δομοκού. Επίσης το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 στον Δομοκό θα εμφανιστούν οι “Κουκλουξσαξ”, που είναι ίσως η μοναδική αμιγής ορχήστρα σαξοφώνων στην Ελλάδα.
Οι “Κουκλουξσαξ” (19 άτομα), αποτελούν μια ανοιχτή κοινότητα “εραστών” του σαξοφώνου  κάθε ηλικίας, τεχνικού επιπέδου και αισθητικής. Με έδρα το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, - Θεσσαλονίκη -  οι Κουκλουξσαξ επιδιώκουν να μοιραστούν το αγαθό της τέχνης τους  με ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα με όσους –για διάφορους λόγους- δεν έχουν πρόσβαση στους συμβατικούς χώρους συναυλιών.  Συνεργασίες όπως αυτή με το Λουκιανό Κηλαϊδόνη, τoυς Club de Belugas αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  σηματοδοτούν την τετράχρονη δράση τους.
 
(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου