Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ταξιδιωτικές προτάσεις - Μάνη

mani-386

Πανέµορφη και αγαπηµένη
Είναι ίσως η πιο ιδιόρρυθµη και σαγηνευτική περιοχή όχι µόνο της Πελοποννήσου αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Μια µοναδική σε οµορφιά γη που πρέπει να γνωρίσετε.

Πύργοι, βουνά, παραλίες, πέτρα και γη µε µοναδικό χρώµα. Αυτή είναι η Μάνη. Η αρχιτεκτονική της, τα χωριά τα φωλιασµένα µέσα σε βουνίσιους όγκους που φτάνουν µέχρι τη θάλασσα, η ελιά και η αρµύρα, όλα είναι εκεί για να σε µαγέψουν για πάντα.
Περιήγηση στην περιοχή
Λίγο πιο βόρεια από τη δυτική Μάνη είναι η πανέµορφη Καρδαµύλη και λίγο πιο κάτω η Στούπα, η Λαγκάδα και προς τους τεράστιους βράχους τα χωριά Αγία Σοφία, Προάστιο, Καστάνια, Εξωχώρι, Τσέρια, Μηλιά. Αφήνοντας τη Μεσσηνιακή Μάνη µπαίνεις στη λακωνική γη. Πρώτο το Γύθειο, µε το γραφικό λιµάνι, τα νεοκλασικά και τις χρυσές παραλίες. Ακολουθούν το Οίτυλο και η Αρεόπολη. Στην τελευταία θα εντυπωσιαστείς από τα καλντερίµια που οδηγούν στους πύργους. Και µετά γραµµή για τα Σπήλαια του ∆ιρού, το Λιµένι, το Γερολιµένα, τη Βάθεια, τον Κότρωνα. Χωριά πέτρινα µε µαγευτικές παραλίες. Πόρτο Κάγιο, Ακρωτήρι Ταίναρο, Λάγια, όλα µαγικά και ξεχωριστά.

Η γεύση του τόπου
Η Μάνη έχει κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα σε άλλες ελληνικές γωνιές. Έχει παραµείνει ατόφια στα ήθη και τις συνήθειες χρόνων και έχει τη δική της προσωπικότητα, το δικό της χαρακτήρα. Όπως βέβαια και τα δικά της ξεχωριστά προϊόντα. Καπνιστό σύγκλινο, λάδι εξαιρετικό, ελιές, θυµαρίσιο µέλι, αρωµατικά φυτά κάθε λογής, δίπλες και εκείνα τα υπέροχα λούπινα µε λαδολέµονο, µεζές για µερακλήδες. Γυρνώντας σε µονοπάτια, πόλεις, παραλίες και χωριά, ιδιαίτερα στα ορεινά, µην ξαφνιαστείς αν έρθεις αντιµέτωπος µε τα παραδοσιακά µοιρολόγια. Οι Μανιάτες έχουν µια απίστευτη «συγγένεια» µε τις παραδόσεις, την οικογενειακή τιµή και τους νεκρούς. Έχουν αυτή την ιδιαίτερη αντίληψη που έρχεται µέσα από τους αιώνες, µέσα από την περηφάνια τους ότι ποτέ δεν υποδουλώθηκαν σε ξένες δυνάµεις. Έζησαν πάντα ελεύθεροι. Μια ελευθερία που περνάει όχι µόνο στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες.

Που να µείνετε
• Olympia Zervea Studios & Apartments, Καρδαµύλη, τηλ.: 27210 21695.
• Pelagia Villa, Στούπα, τηλ.: 27210 77425.
• Το Παππούδικο, Οµαλές (Κριαλιάνικα), Αρεόπολη, τηλ.: 27330 51050.
• Manolou Resort, Καρδαµύλη, τηλ.: 22910 39584.
• Ακρολίθι, Καραβοστάσι Οιτύλου, τηλ.: 27330 54059.
• Belle Helene, Κόλπος Βαθύ, Γύθειο, τηλ.: 27330 93001-5.
• Elpida Rooms, Στούπα, τηλ.: 27210 77396.


Της Νέλλης Σπηλιοπούλου


πηγη   http://www.myworld.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου