Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες.... - Μέλισσα: Το σημαντικότερο, ίσως, έντομο στον κόσμο

Ευθύνονται τα φυτοφάρμακα, ή τα μικρόβια;
Ευθύνονται τα φυτοφάρμακα, ή τα μικρόβια;  

Η μυστηριώδης κατάρρευση στις αποικίες των μελισσών σε όλο τον κόσμο έχει μετατραπεί σε πραγματική κρίση. Στις ΗΠΑ, ο πληθυσμός των μελισσών έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών και ο αριθμός τους συνεχίζεται να μειώνεται, ενώ η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη και σε πολλές άλλες χώρες. Άσχημα νέα για τις καλλιέργειες που εξαρτώνται από τις μέλισσες. Γιατί, λοιπόν, οι αποικίες καταρρέουν; Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση;


Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης επιλέγουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Από την πλευρά της, η Ε.Ε έλαβε μέτρα ώστε να απαγορεύσει για δύο χρόνια μια ορισμένη κατηγορία φυτοφαρμάκων, ως μέτρο προφύλαξης, καθώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ορισμένα φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των μελισσών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την σχετική μελέτη.
Αντιθέτως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ρυθμιστικές αρχές κινούνται πιο αργά. Μια νέα έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας και της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, έδειξε ότι οι μέλισσες υποφέρουν και πεθαίνουν από παράσιτα, μύκητες, βακτήρια, αλλά και από ιούς. Επίσης, ένας από τους πιθανούς παράγοντες είναι και τα νεονικοτινοειδή, μια νέα γενιά εντομοκτόνων. Πάντως, η έκθεση υπογραμμίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.
  • Πηγή: Bangor Daily News   ////    http://www.ert.gr


  • Μέλισσα: Το σημαντικότερο, ίσως, έντομο στον κόσμο



    Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 84% από τα καλλιεργούμενα φυτά χρειάζονται τη μέλισσα για επικονίαση, ενώ το 80% της άγριας βλάστησης οφείλεται στις μέλισσες. Συνέπεια της απουσίας τους από το οικοσύστημα θα ήταν συνεπώς και η φτωχότερη διατροφή μας, αφού, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, χωρίς τις μέλισσες, που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στο 15-30% της παραγωγής τροφίμων, θα τρώγαμε μόνο καλαμπόκι, ρύζι και σιτάρι.
    Όπως επισημαίνει ο κ. Θρασυβούλου, οι εξελίξεις φαίνεται να είναι θετικές αναφορικά με το μέλλον της μέλισσας και της μελισσοκομίας στη χώρα μας. «Χάρη στους μελισσοκόμους οι πληθυσμοί της μέλισσας είναι περισσότεροι από πέρσι στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα τα μελίσσια (οι κυψέλες) αυξήθηκαν από 1.200.000 σε 1.560.000». Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέλλον των αγριομελισσών στη χώρα μας προβλέπεται μάλλον δυσοίωνο, δεδομένων των κινδύνων, που αυτές αντιμετωπίζουν από τις πυρκαγιές, τα δηλητήρια και τη μονοκαλλιέργεια. «Τα άγρια έντομα είναι εξίσου χρήσιμα και πρέπει να προστατευτούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Α. Θρασυβούλου.
    Επισημαίνοντας τις «γλυκές ευεργεσίες» του μελιού, ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπεύθυνος του εργαστηρίου μελισσοκομίας του πανεπιστημίου της συμπρωτεύουσας, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη στροφή του κόσμου στη μελισσοκομία, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά Όπως ο ίδιος εξηγεί, είναι και αυτή μια συνέπεια της κρίσης. Συγκεκριμένα, φέτος εκπαιδεύτηκαν 450 μελισσοκόμοι σε τριήμερα σεμινάρια του πανεπιστημίου, ενώ πέρσι οι εκπαιδευόμενοι ήταν μόλις 70.


    ΠΗΓΗ   http://www.ert.gr
     
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου