Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Βανδάλισαν τάφους ηρώων του '40 στην Ηπειρο

Δεν φτάνει που τα οστά χιλιάδων ηρώων του πολέμου του 1940 – 41 παραμένουν μέχρι σήμερα άταφα, διάσπαρτα στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, τώρα κάποιοι βάνδαλοι τα βάζουν ακόμα και με τα μνημεία που συμβολίζουν την θυσία όσων στρατιωτών έπεσαν για την πατρίδα εκείνη την εποχή!
Βανδάλισαν τάφους ηρώων του '40 στην ΗπειροΑυτό ακριβώς συνέβη στο περίφημο ύψωμα 731, 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας, όπου ο ελληνικός στρατός έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας αποκρούοντας τις Ιταλικές επιθέσεις. Άγνωστοι λοιπόν κατέστρεψαν εκ βάθρων προ ημερών το λιτό μνημείο που υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο ως υπενθύμιση της θυσίας 586 Ελλήνων και αρκετών χιλιάδων Ιταλών στρατιωτών. Εικάζεται ότι υπαίτιοι για τη βεβήλωση είναι Αλβανοί εθνικιστές.
Κινητοποίηση Σούρλα
Οι εικόνες του κατεστραμμένου μνημείου κινητοποίησαν άμεσα τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Γεώργιο Σούρλα, ο οποίος είναι και επίτιμος πρόεδρος της «Ενώσεως Παιδιών Πεσόντων κατά το Έπος του 1940-41» κι έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για την περισυλλογή των οστών των πεσόντων του Πολέμου.Ο κ. Σούρλας, μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης πρώην στρατιωτικό και βουλευτή Άρη Μπουλούκο, απηύθυνε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για την αποκατάσταση του Μνημείου πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών στο Ύψωμα 731, ακόμα και με χρήματα της Ένωσης.
«Να το ανεγείρουμε ξανά…»
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή των δύο ανδρών, «ορισμένα μνημεία συμβολίζουν ηρωισμούς και θυσίες για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ταυτόχρονα εκπέμπουν μήνυμα να μην επαναληφθούν τα ίδια τραγικά γεγονότα από άφρονες ηγέτες.
Ένα τέτοιο μνημείο λιτό και απέριττο που στήθηκε στο ηρωικό ύψωμα 731, το γκρέμισαν άφρονες και ανιστόρητοι. Προφανώς δε σεβάστηκαν το αίμα που χύθηκε στο ύψωμα αυτό, από 4.000 Ιταλούς και 586 Έλληνες, ούτε μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι οι ιστορίες που γράφονται με αίμα δεν γκρεμίζονται με την κατεδάφιση των μνημείων. Εμείς τα παιδιά των πεσόντων κατά το έπος του 1940- 41, ζητάμε να μας επιτρέψετε, με δική μας δαπάνη, να ανεγείρουμε το μνημείο στο ύψωμα 731».
Για τους άταφους ήρωες
Οι κ.κ. Σούρλας και Μπουλούκος δεν παραλείπουν να κάνουν αναφορά και στους στρατιώτες του 40 – 41 που παραμένουν ακόμη άταφοι στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Ζητούν λοιπόν απ’ τον Αλβανό πρωθυπουργό το αυτονόητο: «Να επισπευσθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στη Σύμβαση για τους άταφους μαχητές που κυρώθηκε από τα δύο Κοινοβούλια το 2010, για να μπορέσουμε να βρούμε τα οστά των πατεράδων μας και να μας δοθεί η δυνατότητα να επιτελέσουμε μετά από χρόνια το ιερό μας καθήκον».
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


ΠΗΓΗ   http://www.synpeka.gr/

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου