Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Νικολακοπούλου Ζαχαρούλα ( Χαρά )

Η Χαρά Νικολακοπούλου, ερευνήτρια και διδάκτορας του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, γεννήθηκε στο Μουζάκι Μεσσηνίας.
Χαρά Νικολακοπούλου
Χαρά Νικολακοπούλου

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφία

Μεγάλωσε στη γενέτειρά της, όπου έως σήμερα κατοικεί η οικογένειά της και παρακολούθησε τα μαθήματα της βασικής εκπαιδεύσεως στο τότε, Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Σπούδασε [1] στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης [2] και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές, [Master of Science], στην Ανοσολογία, στο Imperial College του Λονδίνου, και κατόπιν με έρευνα κατά της λευχαιμίας, στο University College, [U.C.L.], του Λονδίνου. Πήρε το διδακτορικό της στο Queen Mary University σχετικά με τον καρκίνο του στόματος και του δέρματος, έχοντας λάβει υποτροφία από τον Ιατρικό Οργανισμό Ερευνας, [Medical Research Council], με επιβλέποντες καθηγητές τον Eric Kenneth Parkinson του Κέντρου Κλινικών και Διαγνωστικών Επιστημών στόματος του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής, και την Adina Michael-Titus.

Βράβευση

Με την οικογένεια της
Με την οικογένεια της
Πραγματοποίησε έρευνα για τα Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που περιέχονται κατά κόρον στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα, τα οποία εμποδίζουν επιλεκτικά την ανάπτυξη του καρκίνου πρώιμου και προχωρημένου σταδίου, προσδιόρισε έναν μοριακό δείκτη αυτής της διαδικασίας. Με την εργασία της «Η επίδραση των ΩΜΕΓΑ-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σε στοματικά και επιδερμικά calcinoma πλακωδών κυττάρων», [«The effect of OMEGA-3 polyunsaturated fatty acids on oral and epidermal squamous cell calcinoma»], που αποτελούσε τμήμα της διατριβής της, τιμήθηκε [3] με το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή, [Top New Investigator Award], και την παγκόσμια αναγνώριση για τη συμβολή της στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του στόματος και του δέρματος. Η διάκριση της απονεμήθηκε στις 29 Μαΐου 2012, κατά την διάρκεια του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων που πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά. Στις 12 Αυγούστου 2012, τιμήθηκε [4] σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο χώρο του Δημοτικού σχολείου από το οποίο αποφοίτησε, παρουσία της οικογενείας της, των δασκάλων της, παλαιών συμμαθητών και φίλων της, ενώ της απονεμήθηκαν τιμητική πλακέτα και έπαινος.

Δηλώσεις

Η ίδια δήλωσε μετά τη βράβευσή της, «Είναι μεγάλη τιμή που έχω λάβει αυτό το βραβείο για την έρευνά μου. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική ελπίδα στη χρήση των Ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του στόματος, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου». Ο καθηγητής Parkinson σχολίασε «Οι παρατηρήσεις της έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου, ιδίως του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Αξίζει πραγματικά αυτό το βραβείο»

ΠΗΓΗ   http://www.livepedia.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου