Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ποια είναι τα 10 καλύτερα στέκια της Αθήνας για τσίπουρο και ρακή;

Η αλήθεια είναι ότι το αγιορείτικης προέλευσης τσίπουρο δεν είναι δυσεύρετο στα μέρη μας. Ούτε φυσικά, στα δεκάδες στέκια που μας περιμένουν καθημερινά για να μας «φιλέψουν» μεζεδάκια μετά παραδοσιακής ελληνικής αλκοόλης.
Ωστόσο -και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αναζητήσετε τσίπουρο πρώτης ποιότητας και σε μαγαζιά που δεν εξειδικεύουν τόσο τον χαρακτήρα τους (παραδοσιακά καφενεία, μεζεδοπωλεία κλπ.)- ο ενδεικτικός «κατάλογος» που ακολουθεί αφορά στέκια όπου το τσίπουρο και η ρακή (και το ρακόμελο φυσικά!) βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Και μια... υποσημείωση: για τις διαφορές τσίπουρου και ρακής, έχουν ειπωθεί κατά καιρούς πολλά. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα, ενώ και τα δύο είναι προϊόν ζύμωσης των στέμφυλων (της μάζας που απομένει μετά τη συμπίεση των σταφυλιών), η ρακή και η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης, ενώ το τσίπουρο υφίσταται και δεύτερη. Στη δεύτερη απόσταξη μάλιστα, προστίθενται ενίοτε και γλυκάνισος, μάραθος, γαρύφαλλο, μαστίχα ή και μοσχοκάρυδο.
Ποια είναι τα 10 καλύτερα στέκια της Αθήνας για τσίπουρο και ρακή;
ΠοτηΡάκι
Πρόκειται για ρακάδικο, το οποίο δεν περιορίζει το κοινό του ηλικιακά, αφού το αγαπούν και οι «παραδοσιακοί» και η νεολαία. Στην αισθητική του, κυρίαρχο ρόλο παίζει το ξύλο, που δίνει έναν τόνο οικείο στην έτσι κι αλλιώς παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Παράλληλα, το κρητικό άρωμα «πλανάται» στον αέρα.
Στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού υπάρχει άνετος κήπος, ο οποίος προσφέρεται για τις καλοκαιρινές μέρες. Το μουσικό ύφος «διχάζεται» μεταξύ έντεχνου λαϊκού και κρητικών ήχων, ενώ τα Σάββατα (και όχι μόνο) θα απολαύσετε κι εξαιρετικά live.
Χειροποίητο ρακόμελο και αυθεντική κρητική ρακή οδηγούν την «κούρσα» της οινοποσίας. Το μενού είναι γεμάτο λαχταριστά μεζεδάκια, από μανιτάρια portobello με πράσο, μέχρι ελιές τηγανιτές σε κουρκούτι κόκκινης μπύρας με αριάνι και ντομάτα, ενώ στα κυρίως πιάτα «παίζει μπάλα» ο περιβόητος «Ψηλορείτης», ο οποίος αποτελείται από κότσι αρνιού με ανθότυρο και στακοβούτυρο σε φύλλο κρούστας, με σάλτσα δυόσμου...
Πληροφορίες: Λεωφόρος Αμαρουσίου και Γ. Αργύρη 66, Λυκόβρυση, 210 2836006, http://bitly.com/SeKqKH , 15€ το άτομο.
 
Εις Υγείαν
Με πράσινο... τριγύρω, σε έναν ήσυχο δρόμο του Βύρωνα, το «Εις Υγείαν» μπορεί να αποτελέσει εγκυκλοπαιδικό παράδειγμα για όσους ψάχνουν στέκια τα οποία να συνδυάζουν το τσίπουρο και τα μεζεδάκια με τη χαλάρωση και τη ραστώνη.
Στα χέρια ιδιοκτητών-επαγγελματιών μαγείρων, οι οποίοι σας περιποιούνται αυτοπροσώπως, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καλοπεράσετε! Αυθεντική τσικουδιά σε αφθονία και επειδή το στομάχι μας είναι ευαίσθητο και πρέπει να κρατάμε «ισορροπίες», δοκιμάστε την ξακουστή σαλάτα «Εις Υγείαν», την δικής τους παραγωγής τυροκαυτερή, αλλά και τον (χαρακτηριστικό τσιπουρομεζέ) γαύρο μαρινάτο. Θετικά σχόλια έχει αποσπάσει επίσης και η ποσότητα των μεζέδων ανά παραγγελία, η οποία αν μη τι άλλο δείχνει σεβασμό στον πελάτη.
Η μουσική κινείται σε λαϊκούς, ρεμπέτικους, αλλά και έντεχνους τόνους, ενώ τους χειμερινούς μήνες, κάθε Σάββατο υπάρχει και live.
Πληροφορίες: Λυδίας 24, Βύρωνας, 210 7646836, https://www.facebook.com/eisugeian , 10-12€ το άτομο.

Οι Πότες
Η Καισαριανή είναι από τις ελάχιστες συνοικίες που «μυρίζουν» ακόμη δεκαετία του '40 (με την καλή έννοια). Η φυσιογνωμία που έχουν «Οι Πότες», χωρίς να είναι επιτηδευμένα ρετρό, έχει κάτι από ταξίδι στο χρόνο, κάτι στο οποίο συμβάλλει τόσο η ξύλινη επένδυση, όσο και οι ταπετσαρίες που απεικονίζουν πέτρινους τοίχους... Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες παλιών Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και το λαϊκο-ρεμπέτικο ρεπερτόριο λειτουργούν επίσης, σαν χρονομηχανή...
Στο μενού «συναγωνίζονται» για χάρη σας ποικιλίες κρεατικών, φιλετάκια κοτόπουλου με πικάντικη σος, πολίτικοι μεζέδες, καθώς και πολλές άλλες προτάσεις που δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Το τσίπουρο, η ρακή και το ρακόμελο βρίσκονται φυσικά, στον πυρήνα της φυσιογνωμίας του καισαριανιώτικου αυτού στεκιού, γι' αυτό φροντίστε να μην έχετε, μετά τη διασκέδασή σας, εμπλοκή με οδήγηση και άλλα παρόμοια σπορ...
Πληροφορίες: Εθνικής Αντιστάσεως 27, Καισαριανή, 6980 823221, https://www.facebook.com/oipotessthnkaisarianh , 10-12€ το άτομο.

Το Ελαϊκόν
Μπορεί κανείς να συνδυάζει καλούς μεζέδες, τσίπουρο και ρακή που να τιμούν το όνομά τους και τιμές προσιτές σε καιρούς κρίσης; Το «Ελαϊκόν» προσπαθεί να σας αποδείξει ότι γίνεται! Οι κρουνοί της ρακής ρέουν ασταμάτητα, γεγονός που επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό επί το θετικότερο το κλίμα. Έντεχνα, λαϊκά και κρητικά είναι το καλύτερο δυνατό «χαλί» για κέφι, τσιπουράκι και μεζέδες.
Η κάβα του «Ελαϊκόν» «πατάει» επάνω σε μικρούς παραγωγούς που το προμηθεύουν μεταξύ άλλων με τσίπουρα από την Καβάλα και τον Τύρναβο, και φυσικά με κρητική ρακή. Το στέκι - «μάνα» στο Γουδί, έχει και δύο παιδάκια: το «Ελαϊκόν» στο Βύρωνα, στην πλατεία Αγ. Λαζάρου και το ομώνυμο μαγαζί στο Νέο Ηράκλειο, στην πλατεία Μανδηλαρά.
Πληροφορίες: Κονίτσης 2, Γουδί, 210 7750024, http://www.elaikon.gr , 10-15€.

Τσιπουρομαχίες
Η επωνυμία του μαγαζιού δεν παραπέμπει φυσικά, σε «πόλεμο» με καραφάκια, αλλά σε «υγιή» ανταγωνισμό για τα πρωτεία στους αγώνες τσιπουροποσίας! Εκπροσωπεί επάξια τα δυτικά προάστια, με κουζίνα σπιτική και αρκούντως παραδοσιακή, με τους μεζέδες να είναι σχεδόν πάντα της ώρας. Δυνατό σημείο η ποικιλία της κάβας του, για όσους είναι «δύσκολοι» ή απλώς εκλεκτικοί στις τσιπουρο-επιλογές τους (και όχι μόνο).
Πιτάκια Καισαρείας με παστουρμά και γραβιέρα, τακοσαλάτα με φέτα και κάπαρη, σπιτική ταραμοσαλάτα, τυριά τα οποία ξεκινούν από Μαστέλο Χίου και καταλήγουν στη φορμαέλα Αράχωβας, μεθυσμένη χοιρινή τηγανιά, λουκάνικο χωριάτικο σχάρας, παστό κρέας σπιτικό χτυπημένο με αυγά (καγιανά), κι αυτά θα είναι μόνο η ...αρχή. Στα συν και οι φιλικότατες για το μέσο «κρισιακό» βαλάντιο τιμές.
Πληροφορίες: Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 112, Περιστέρι (Μπουρνάζι), 215 5103330, 9-11€ το άτομο.

Μπιέλα
Μοντέρνα και παραδοσιακή ταυτόχρονα, με «έδρα» τον Βοτανικό. Σε κόκκινο φόντο, ρακή, μεζέδες και μουσική θα στήσουν για σας ένα σκηνικό χαλάρωσης ή και «παρεΐστικης» έκστασης, ανάλογα με τη «φάση» που είστε.
Η κουζίνα είναι ενσωματωμένη στον κυρίως χώρο, κάτι που διευκολύνει την παρακολούθηση όλου του concept προετοιμασίας των πιάτων τα οποία θα καταλήξουν στο τραπέζι σας.
Στα ατού του είναι και η καθημερινή λειτουργία, η οποία όμως, περιορίζεται την Δευτέρα έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή έως τις 7 μ.μ.
Πληροφορίες: Κορυτσάς 14, Βοτανικός, 210 3456110, http://bitly.com/SgMMJb , 8-10€.

Μη Σε Μέλει
Κι εδώ το ρέτρο έχει την (σχετική) τιμητική του, μαζί με την ποικιλία σε ποτά και μεζέδες. Το «Μη σε Μέλει» στο Μοσχάτο σας συμβουλεύει, από την ίδια την επωνυμία του, να μην «κόπτεστε» για την ποιότητα του τσίπουρου με το οποίο ετοιμάζεστε να έλθετε σε «κοινωνία».
Κι αυτό γιατί η κάβα του, αρκούντως ενημερωμένη, φροντίζει να διαλύει κάθε αμφιβολία για το πώς θα εξελιχθεί η βραδιά (αρκεί κι εσείς να μην το παρακάνετε!). Μεζέδες και μαγειρευτά ακολουθούν σε κοντινή «απόσταση» για να μην «μπατάρει» η βάρκα της κατανάλωσης φαγητού και ποτού.
Συχνές είναι οι βραδιές με ζωντανή μουσική (το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι), με έμφαση στους λαϊκορεμπέτικους ήχους. Κι εδώ το πορτοφόλι δεν θα αναστενάξει. Οι προσφορές δε για τις παρέες από 4 άτομα και άνω βοηθούν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Και ένα τιπ: δοκιμάστε το σαγανάκι με μέλι!
Πληροφορίες: Σωκράτους 32, Μοσχάτο, 210 9416196, 11-15€ το άτομο.

Στο Καπάκι
Εδώ η προσοχή μας επικεντρώνεται στο ρακόμελο. Πρόκειται για έναν χώρο σχετικά μικρό, ο οποίος ωστόσο αποπνέει ζεστασιά. Η μυρωδιά του ρακόμελου παντρεύεται με τα μπλε χρώματα των τοίχων και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τώρα που χειμωνιάζει.
Επειδή όμως... ξεροσφύρι δε λέει, οι μανιάτικοι μεζέδες συναντούν στη διαδρομή κάποια μικρασιατικά «δάνεια», όπως το μπουγιουρντί. Και για το τέλος σπιτικά γλυκά, για να κλείσετε τη βραδιά σας με την πλέον ευχάριστη γεύση.
Πληροφορίες: Τριφυλλίας 37-39, Αμπελόκηποι, 210 6914061, http://bitly.com/Sq4cUJ , 10-15€ το άτομο.

Σκνίπα
Μία από τις πλέον λαϊκές και μερακλήδικες συνοικίες του επινείου της πρωτεύουσας, το Πέραμα, δε θα μπορούσε να μην έχει το ρακομελάδικο του! Ο χώρος του αποπνέει μία θετικά παλιομοδίτικη αίσθηση, η οποία θυμίζει Πειραιά του «παλιού καλού καιρού» (για τους νοσταλγικούς).
Το ρακόμελό του δε θα σας αφήσει παραπονεμένους, το ίδιο και οι μεζέδες του. Επίσης, οι οικείοι ήχοι του ρεμπέτικου «ταξιδεύουν» τους θαμώνες.
Πληροφορίες: Λεωφόρος Ειρήνης και Ηλέκτρας 1, Πέραμα, 210 4410972, http://bitly.com/SgURO4 , 12-15€.
 
Ρακόμελο
Το Ρακόμελο στην Ηλιούπολη είναι παιδί των τελευταίων ετών και βρήκε τη στέγη του σε μία παλιά πέτρινη μονοκατοικία της δεκαετίας του ‘20, τον Δεκέμβρη του 2006. Η χωρητικότητα του είναι 50-60 ατόμων και η «ειδικότητά» του είναι τα παραδοσιακά αποστάγματα και η ελληνική κουζίνα με βάση το ρακόμελο, την παγκόσμια ποιοτική μουσική και φυσικά τις τέχνες.
Δεν πρόκειται για ένα απλό και συνηθισμένο ρακομελάδικο, αλλά αντίθετα στον χώρο του διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις εικαστικών και όχι μόνο, ενώ την Κυριακή φιλοξενούνται και funky, jazz, ethnic και παραδοσιακά μουσικά σχήματα.
Πληροφορίες: Διστόμου 9Α, Ηλιούπολη, 210 9702025, http://www.torakomelo.gr , 15€.

πηγή: clickatlife.gr   ///   http://www.athensmagazine.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου