Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ζαγοροχώρια: Best of εμπειρίες

Οι καμινάδες των τζακιών καπνίζουν, οι τριγύρω κορυφές είναι διακριτικά χιονισμένες, κίτρινα φύλλα σκεπάζουν το έδαφος, ενώ άφθονο νερό φουσκώνει τον Βοϊδομάτη και τον Αώο. Βρεθήκαμε για λίγες ημέρες στα Ζαγαροχώρια συλλέγοντας tips για να τα απολαύσετε σε μια από τις καλύτερες εποχές τους.

Μust διαδρομές και χωριά

Ακόμη κι αν έχεις γυρίσει την ορεινή Ελλάδα, η περιήγηση στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, που μαζί με την Αρίστη συμπληρώνουν το παζλ του Δυτικού Ζαγορίου, σου θυμίζει ότι τα Ζαγοροχώρια δεν είναι τυχαία ένας από τους αγαπημένους ορεινούς προορισμούς. παραμένουν τα πιο καλοσυντηρημένα χωριά μας, με φόντο τη φύση στα καλύτερά της. Πιο πολύβουο το πρώτο, πιο ήσυχο το δεύτερο, και ανάμεσά τους οι πανέμορφες Οβίρες Ρογκοβού, οι φυσικές πισίνες που σχηματίζονται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε παμπάλαιες αναβαθμίδες από σχιστόλιθο. Περνώντας ξανά από το στρατηγικό σημείο της Αρίστης, ο δρόμος οδηγεί προς το Κεντρικό Ζαγόρι. Εδώ οι πειρασμοί είναι πολλοί. Ξεχωρίζουν τα πανέμορφα γεφύρια, πρώτα το μονότοξο του Κόκκορη και ύστερα το τρίτοξο Καλογερικό, που οδηγούν στους Κήπους με το Λαογραφικό Μουσείο «Αγάπιος Τόλης», η αναπαράσταση ενός σαρακατσαναίικου οικισμού με τις χαρακτηριστικές καλύβες από κλαδιά και άχυρα στο Σκαμνέλι, η κρεμασμένη στο χείλος της χαράδρας Μονή Ρογκοβού στο Τσεπέλοβο και το Βοτανικό Μουσείο «Κώστας Λαζαρίδης» με τα 1.300 είδη φυτών της περιοχής στο Κουκούλι. 
 Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη  με την Alpine Zone
Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη με την Alpine Zone
Μην παραλείψετε επίσης να περπατήσετε το σύντομο μονοπάτι που από την πλατεία του χωριού Μονοδένδρι οδηγεί στο γαλήνιο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής του 1412. Πρόκειται πραγματικά για ένα σχεδόν αιωρούμενο μπαλκόνι πάνω από τη χαράδρα του Βίκου. Αν σας ανοίξει την όρεξη για ύψη, συνεχίστε με το αυτοκίνητο στην ανηφόρα από την επάνω έξοδο του χωριού. Μια σύντομη διαδρομή με πανοραμική θέα, που περνά μέσα από το μαγευτικό Πέτρινο Δάσος, όπου ψηλές λίθινες αναβαθμίδες κείτονται ανάμεσα στα δέντρα, θα σας φέρει στο τέρμα της ασφάλτου στη θέση Οξιά. Ύστερα από ελάχιστο περπάτημα θα βρεθείτε στο ένα από τα δύο καλύτερα σημεία για να παρατηρήσετε το μεγαλειώδες φαράγγι του Βίκου. Το άλλο καλύτερο βρίσκεται στη θέση Μπελόι και προϋποθέτει 20λεπτο περπάτημα από το χωριό Βραδέτο. Αν σας βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, μπορείτε επίσης να κατηφορίσετε τα πέτρινα σκαλοπάτια της Σκάλας Βραδέτου, που ένωνε παλιά το χωριό με το γειτονικό Καπέσοβο. 

 Αυτήν την εποχή τα μανιτάρια  έχουν την τιμητική τους
Αυτήν την εποχή τα μανιτάρια έχουν την τιμητική τους

Η χαρά του φυσιολάτρη

Η οργιαστική φύση του Ζαγορίου προσφέρεται για κάθε είδους δραστηριότητα, από rafting, canyoning και river trekking μέχρι ιππασία, mountain biking και jeeping. Αν πάντως είστε αρχάριοι στα extreme sports, τότε προτιμήστε το rafting στον ιδανικό για beginners Βοϊδομάτη. Κι εγώ, όντας πιο αρχάριος και από τους αρχάριους, αυτό επέλεξα και το διασκέδασα αφάνταστα έτσι όπως κωπηλατούσα για περίπου δύο ώρες εν μέσω τρανταχτών γέλιων στα παγωμένα νερά του ποταμού. Η απόλυτα πιστοποιημένη σε θέματα ασφαλείας Alpine Zone του Αχιλλέα Παπαευθυμίου, που γνωρίζει καλά την περιοχή, προσφέρει στους αναγνώστες του «α» την εμπειρία του rafting στον Βοϊδομάτη στην ειδική τιμή των € 20 ανά άτομο, ενώ αν μείνετε στο «Aristi» η ομάδα της Alpine θα σας παραλάβει από το ξενοδοχείο ( 6974659999 ). Σημειωτέον, τα Ζαγοροχώρια είναι γεμάτα πεζοπορικά μονοπάτια. Από τα πιο όμορφα και καλά σηματοδοτημένα είναι αυτό που ενώνει την τσιμεντένια γέφυρα του Βοϊδομάτη με το Γεφύρι της Κλειδωνιάς περνώντας από τη Μονή της Σπηλιώ­τισσας με την εξαιρετική θέα από το καμπαναριό αλλά κι εκείνο με το οποίο επικοινωνεί το χωριό Βίκος με το Μικρό ή το Μεγάλο Πάπιγκο. 

Τσουκνιδόπιτες και μανιτάρια

Στα «Ριζά» στην Ελάτη ο Σάκης και η Βάσω σερβίρουν τα περισσότερα πιάτα της τοπικής κουζίνας είτε κάτω από τον πλάτανο της κεντρικής πλατείας είτε στην όμορφη σάλα. Δοκιμάστε καροτοσαλάτα με γαλοτύρι, πίτες, γίγαντες με χόρτα, φασουλοταβά με μπαρμπουνοφάσουλα, αρνάκι με σπανάκι καθώς και κυνήγι ( 2653071550 ). Στέκι που αγαπάει τα μανιτάρια, είτε άγρια είτε δικής τους καλλιέργειας σε κορμούς δέντρων, είναι το «Κανέλα και Γαρίφαλο» στη Βίτσα. Ανάμεσα στα πιάτα ξεχωρίζουν τα δενδρομανίταρα σαγανάκι με αμύγδαλα, σπανάκι και μυρωδικά και ο κρασάτος κόκορας με πορτοκάλι, κόλιαντρο και κανθαρέλες. Το γεύμα ολοκληρώνεται με γλυκό του κουταλιού μανιτάρι ή λικέρ από –τι άλλο;– μανιτάρι ή εναλλακτικά με μια ιδιαίτερη πουτίγκα με λωτό και σος λεμόνι ( 2653071671 ). Ο «Χριστόφορος» στον Βίκο σερβίρει στη μικρή και ζεστή του αίθουσα παραδοσιακό ηπειρώτικο φαγητό με δικές του πρώτες ύλες. Θα βρείτε σούπες ( γίδα βραστή, κοτόσουπα ), μπλατσαριά ( ένα είδος χορτόπιτας στην οποία αντί για φύλλο, χρησιμοποιείται καλαμποκάλευρο ), τσουκνιδόπιτα ( με μικρή τσουκνίδα που τη μαζεύουν τον Μάιο και κατόπιν την αποξηραίνουν ), όπως και αγριογούρουνο κυνήγι, αρνάκι λεμονάτο, χοιρινό κρασάτο και μοσχαράκι κοκκινιστό. Θα σας συμβούλευα να κρατήσετε χώρο για το θρασκί, ένα πιάτο με κρέας της αρεσκείας σας, που σερβίρεται σε πυρίμαχη πλάκα ( 2653042170 ). 
 Στα Ζαγοροχώρια βρίσκονται  μερικά από τα πιο εμβληματικά μονοπάτια της Ελλάδας
Στα Ζαγοροχώρια βρίσκονται μερικά από τα πιο εμβληματικά μονοπάτια της Ελλάδας
Το «Dizaki» στα Άνω Πεδινά είναι ο καλόγουστος και ρομαντικός all day χώρος που δημιούργησαν δύο νέα παιδιά, ο Χρήστος και η Ηλέκτρα, επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγής τους. Περάστε σίγουρα για καφέ και φοβερό τιραμισού, ενώ αν πεινάσετε θα βρείτε παραδοσιακά πιάτα, όπως αγριογούρουνο κρασάτο, αρνάκι στη γάστρα και κάποια ζυμαρικά. Ξενυχτάει χαλαρά με γαλλικές και κουβανέζικες μουσικές, τζαζ και fados ( 2653071121 ). 
 Το πιο ιδιαίτερο νυχτερινό  στέκι είναι το «Dizaki»
Το πιο ιδιαίτερο νυχτερινό στέκι είναι το «Dizaki»

Ξενοδοχεία-προορισμοί

Τη βάση μας γι’ αυτό το ταξίδι αποτέλεσε το «Aristi Mountain Resort», μία από τις καλύτερες επιλογές δια­μονής στα Ζαγοροχώρια. Βρίσκεται απλωμένο σε πέντε παραδοσιακά σπιτάκια στην κορυφή της Αρίστης, με μοναδική θέα στο αντικρινό Πάπιγκο και στους εντυπωσιακούς Πύργους της Αστράκας. Μπαίνοντας στα ευρύχωρα δωμάτια με τα ξύλινα πατώματα, τους πέτρινους τοίχους, τα ποιοτικά έπιπλα και τα μεγάλα μπάνια, θα αισθανθείτε αμέσως οικεία, σαν κάποιος φίλος να σας δάνεισε τα κλειδιά για το εξοχικό στο βουνό. Αίσθηση που ενισχύεται από το ευγενικό και προσωποποιημένο σέρβις των ανθρώπων του ξενοδοχείου: ο πανταχού παρών hotel manager Δημήτρης Πετειναρέλης και τα δύο κορίτσια στην υποδοχή η Αλεξάνδρα και η Κατερίνα, θα φροντίσουν για οτιδήποτε χρειαστείτε. Το ξενοδοχείο είναι ιδανικό για χαλάρωση μετά τις βόλτες σας στην περιοχή. Είτε στους αναπαυτικούς καναπέδες δίπλα στο τζάκι του lobby είτε στο spa που έχει θέα στις απέναντι βουνοκορφές και περιλαμβάνει πισίνα με ενεργό οξυγόνο και σύστημα αντίθετης ροής, τζακούζι και σάουνα. Κατόπιν συνεννόησης παρέχονται συνεδρίες μασάζ αλλά και κάποιες πιο ιδιαίτερες υπηρεσίες, όπως πριβέ χρήση των εγκαταστάσεων του spa και δείπνο για δύο υπό το φως των κεριών πλάι στο τζακούζι.
 Ζεστή πολυτέλεια  στο «Aristi Mountain Resort»
Ζεστή πολυτέλεια στο «Aristi Mountain Resort»
Μία από τις πιο ξεχωριστές προτάσεις διαμονής στην περιοχή είναι ο πετρόχτιστος και ατμοσφαιρικός boutique ξενώνας «Κήποι Suites» στο ομώνυμο χωριό, που δίνει έμφαση στο μοντέρνο comfy design και στη γαστρονομία. Αυτήν την εποχή προσφέρει, ειδικά για τους αναγνώστες του «α», το deluxe double room από € 115 στα € 100 και την junior suite από € 130 στα € 115. Παράλληλα στις 15-16/12 διοργανώνουν διήμερο που περιλαμβάνει δοκιμή κρασιών του Κτήματος Καρυπίδη και δείπνο πέντε πιάτων το Σάββατο και πεζοπορία το πρωί της Κυρια­κής. ισχύουν ειδικά πακέτα διαμονής ( 2653071995 ). 
 Όμορφη θέα και προσωποποιημένη φροντίδα στο «Κήποι Suites»
Όμορφη θέα και προσωποποιημένη φροντίδα στο «Κήποι Suites»
Θυμίζοντας ξενώνα της γαλλικής εξοχής, το «Amaryllis Luxury Guest House» πάλι απλώνεται σε τρία πέτρινα αναπαλαιωμένα σπίτια στην κορυφή των Άνω Πεδινών. Τόσο στα δωμάτια με τις γήινες πατιναρισμένες αποχρώσεις, την εμφανή ξυλοδομή της στέγης, τα γαλλικά έπιπλα και τα κρεβάτια με σκαλιστό κεφαλάρι όσο και στο σαλόνι με το τζάκι και τις αναπαυτικές πολυθρόνες η υψηλή αισθητική και η ποιότητα είναι εμφανείς ( 2653071132, € 260 για δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό ). 
 Ρομαντική ατμόσφαιρα  στο «Αmaryllis Luxury  Guest House»
Ρομαντική ατμόσφαιρα στο «Αmaryllis Luxury Guest House»
Ακολουθώντας τα πρότυπα της English country style διακόσμησης, το «Gamila Rocks» στην Αρίστη διαθέτει έντεκα μεγάλα δωμάτια. Στη διάχυτη chic ατμόσφαιρα συμβάλλουν το ζεστό καθιστικό και το κελάρι-οινοθήκη με το μπιλιάρδο. Ειδικά για τα παιδιά υπάρχει ένα ξύλινο σπιτάκι γεμάτο παιχνίδια ( 2653041070, € 115 για δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό και lunch pack για εκδρομή ή χρήση της σάουνας )
 Το ξενοδοχείο «Gamila Rocks» αγναντεύει την Γκαμήλα
Το ξενοδοχείο «Gamila Rocks» αγναντεύει την Γκαμήλα
Το «Αυραγόνιον» στο Μεγάλο Πάπιγκο είναι ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία της περιοχής, καθώς στεγάζεται σε έξι παραδοσιακά σπίτια που αναπαλαιώθηκαν και συμπληρώθηκαν με καινούργια κτίσματα από ντόπιους τεχνίτες της πέτρας (2653041129, από € 85 ). Για κάτι πιο οικονομικό, τέλος τσεκάρετε τον «Ξενώνα του Νικόλα» στο Κουκούλι (2653071721, από € 40 με πρωινό – το τζάκι χρεώνεται € 10 ).

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή εδώ
Αναζητήστε περισσότερες προτάσεις διαμονής στα Ζαγοροχώρια εδώ
... και στο Πάπιγκο εδώ 

Αναζητήστε περισσότερες προτάσεις φαγητού εδώ στα Ζαγοροχώρια εδώ 
... και στο Πάπιγκο εδώ 

 Ο ξενώνας «Αυραγόνιον»
Ο ξενώνας «Αυραγόνιον»
Βαλσάμης Δουκάκης vdoukakis@athinorama.gr

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου