Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Στον Τειρεσία 700 φαρμακοποιοί - Τουλάχιστον 370 κατασχετήρια φαρμακείων

ston-teiresia-700-farmakopoioi-toylaxiston-370-katasxetiria-farmakeion Οι βαρύτερες των ποινών θα επιβληθούν στους φαρμακοποιούς, σε περίπτωση που έχει προκύψει λαθροχειρία ή απάτη και επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, για 200.000 συνταγές που εκτελέσθηκαν έναν μήνα νωρίτερα από την έκδοσή τους, σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θόδωρος Αμπατζόγλου.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι εκτιμά πως «αυτό που εμφανίζεται ως σκάνδαλο, πρέπει να είναι κάποιο τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Ο κ. Αμπατζόγλου μιλά για το πακέτο των αιτημάτων των φαρμακοποιών ενόψει των κινητοποιήσεων του κλάδου την ερχόμενη εβδομάδα και δίνει στοιχεία για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει κάποιοι συνάδερφοί του, «ως απάντηση σε όσους μιλούν με μύθους για υπερκέρδη φαρμακείων».

Τονίζει πως στο γραφείο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται 370 κατασχετήρια φαρμακείων και 700 περίπου φαρμακοποιοί έχουν μπει στον Τειρεσία. «Δεν μπορεί 10 εκατομμύρια Έλληνες και 12.000 φαρμακεία να είναι καθημερινά όμηροι μιας απίστευτης γραφειοκρατίας» υπογραμμίζει και παραθέτει το πακέτο των αιτημάτων του κλάδου: Εκτός από τη στήριξη της δημόσιας Υγείας και τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, να κυλήσουν οι πληρωμές, βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου Υγείας, να αποσυρθεί «η απαράδεχτη ρύθμιση», όπως την χαρακτηρίζει, των τελευταίων ημερών, με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία οι φαρμακοποιοί πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου την έκπτωση προς το Ταμείο.

Όπως μάλιστα επισημαίνει, «αυτό είναι ένα επιπλέον χαράτσι 5.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε φαρμακείο, την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι συνεπής στις πληρωμές του». Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τονίζει ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια ευρώ από το 2011, ποσό για το οποίο οι ίδιοι έχουν φορολογηθεί, ενώ για το 2012 ο Οργανισμός οφείλει τα «μισά χρήματα για τις συνταγές του Αυγούστου και τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο κλπ».

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρει ότι «η αρχική σύμβαση με τον Οργανισμό, που προέβλεπε 45 ημέρες πίστωση, με έναν νόμο πήγε στις 60 και στη συνέχεια στις 90 ημέρες». Δηλώνει πως τα προβλήματα που δημιουργούν οι απεργίες και η αναστολή χορήγησης φάρμακων στα εκατομμύρια ασφαλισμένων δεν αφήνουν αδιάφορους τους φαρμακοποιούς, σημειώνοντας πως «πάντα πρέπει να μπαίνει ο πολίτης μπροστά, αυτό είναι το μείζον πρόβλημα, πλην όμως υπάρχει και αδυναμία αγοράς φάρμακων, διότι πέραν των συσσωρευμένων χρεών, οι πολυεθνικές εταιρείες ζητούν πλέον αγορές τοις μετρητοίς» και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει, ώστε και οι εταιρείες να προσαρμοστούν σε μια δίμηνη πίστωση και αυτό να εφαρμοστεί και στον ΕΟΠΥΥ.

Μέσα στην εβδομάδα, ο ΠΦΣ αναμένεται να ζητήσει συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθώς και με τα κόμματα.


Πηγή: ΑΠΕ   ///   http://newpost.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου