Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ο κάμπος του Δομοκού αλλάζει πρόσωπο!!!!


Συνηθισμένοι στις αλλαγές είναι οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού και πρώτοι από όλους προσαρμόζονται οι γεωπόνοι και τα καταστήματα που δρα-στηριοποιούνται στον τομέα των γεωργικών εφοδίων. Νωπή είναι ακόμα η μνήμη των περισσότερων αγροτών από τα πέντε εργοστάσια ντοματοπολτού που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή κλείνοντας συμβάσεις και έδιναν ζωή στο οροπέδιο με χιλιάδες στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας.
Η μείωση των αποδόσεων και η μετατόπιση του κέντρου παραγωγής στο νομό Λάρισας οδήγησαν τους καλλιεργητές σε νέα μονοπάτια, χωρίς όμως ακόμα να έχουν καταλήξει σε κάποιο προϊόν τόσο μαζικό και αποδοτικό όσο η βιομηχανική ντομάτα.
Εξαίρεση αποτελεί, βέβαια, το βαμβάκι, που όμως δεν μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλη τη διαθέσιμη καλλιεργήσιμη έκταση.
Στα μεγαλύτερα υψόμετρα, για παράδειγμα, οι αγρότες αναζητούν λύσεις όπως τα φρούτα και γενικότερα η δενδροκομία, η οποία απαιτεί μεγάλη χρηματοδότηση της επένδυσης κατά την εγκατάσταση της εκμετάλλευσης.
Τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον Δομοκό, παρακολουθούν στενά οι τρεις γεωπόνοι που απαρτίζουν την εταιρεία εμπορίας γεωργικών εφοδίων Γεωπονική Ένωση Α.Ε.: Δημήτρης Κυρίτσης, Πάνος Περίσσιος και Δήμος Γκανίδης. Αρωγοί σε κάθε νέα αναζήτηση των καλλιεργητών, τηρούν πάντα μία πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στις νέες τάσεις και σε αυτή τη φάση στηρίζουν έμπρακτα τις σταθερές αξίες του παραγωγικού παζλ της περιοχής, με επενδύσεις και συμμετοχές στην αλυσίδα παραγωγής βάμβακος, σιτηρών και στη διαμεσολάβηση για συμβόλαια ηλίανθου για βιοντίζελ.
Από εφόδια μέχρι μελέτες για προγράμματα
Με εξασφαλισμένη ουσιαστικά τη «διάδοχη» κατάσταση λειτουργεί η Γεωπονική Ένωση που ιδρύθηκε το 1996 από τους τρεις γεωπόνους και τώρα στο διοικητικό της συμβούλιο συμμετέχουν και οι δύο γιοι, Γιάννης Γκανίδης και Πολύβιος Κυρίτσης. Οι εγκαταστάσεις της αποτελούνται από δύο καταστήματα, ένα κεντρικό στον Δομοκό, ακριβώς στην είσοδο της πόλης και ένα υποκατάστημα στο Νέο Μοναστήρι. Επίσης, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα από το κεντρικό κατάστημα υπάρχει η κεντρική αποθήκη των εφοδίων, που χρησιμεύει κυρίως για την προμήθεια των αγροτών με λιπάσματα.
«Προηγουμένως είχαμε ο καθένας δική μας επιχείρηση, αλλά αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στο επίπεδο της κοινής προμήθειας εφοδίων, με σκοπό να έχουμε μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη και ένταση κεφαλαίου, πράγμα που δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη δουλειά μας. Βασικό εργαλείο», μας εξηγεί ο κ. Κυρίτσης, «είναι η κοινή αποθήκη των καταστημάτων, που βρίσκεται σε μία έκταση 10 στρεμμάτων. Χτίστηκε το 1996, επειδή χρειαζόμαστε μεγάλους χώρους για τα λιπάσματα και τα αρδευτικά συστήματα».

ΔραστηριότητεςΗ Γεωπονική Ένωση ασχολείται με όλα όσα αφορούν τον αγρότη, τόσο υπηρεσίες όσο και προϊόντα, ενώ συμμετέχει και σε παραγωγικές δραστηριότητες, όπως είναι το εκκοκκιστήριο βάμβακος Πηλέας Agro και η σποροπαραγωγή για σκληρό σιτάρι.
Η βασική της δραστηριότητα είναι η πώληση γεωργικών εφοδίων, (φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σπόρων και λιπασμάτων), μηχανημάτων, ανταλλακτικών, πλαστικών, αρδευτικών και υδρευτικών συστημάτων και εργαλείων. Στην ερώτησή μας σχετικά με την έλλειψη τρακτέρ και άλλων γεωργικών μηχανημάτων έξω από το κατάστημα του Δομοκού, η απάντηση του κ. Κυρίτση ήταν η αναμενόμενη: «Η ζήτηση μηχανημάτων αυτή τη στιγμή είναι μηδαμινή.
Η αγορά είναι πολύ σφιχτή, γιατί όλοι περιμένουν τι θα γίνει με τα Σχέδια Βελτίωσης.
Όταν τελειώσουν οι αξιολογήσεις, τότε θα έχουν τη δυνατότητα οι αγρότες να υλοποιήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης και να αγοράσουν τα μηχανήματα που θέλουν, πιστεύω δηλαδή, μέσα στο καλοκαίρι».
Στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία συμπεριλαμβάνονται μελέτες για Σχέδια Βελτίωσης, για βιολογική γεωργία, νιτρορύπανση και όλα τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα. Επίσης, παρέχει τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη για ολοκληρωμένη διαχείριση και γενικότερα πιστοποίηση βαμβακιού, σιταριού και πιστοποίηση κάποιων προϊόντων που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στην περιοχή, όπως μήλα και καρύδια.

Προμηθευτές  γεωργικών εφοδίων
Η Γεωπονική Ένωση συνεργάζεται με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες εφοδίων, όπως Bayer, Syngenta, DuPont και άλλες. Στο χώρο των λιπασμάτων «επιλέγουμε ό,τι είναι καλύτερο στην αγορά και μία από τις καλύτερες εταιρείες ποιοτικά είναι η Yara. Το φάσμα των προϊόντων της έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες. Στην περιοχή μας καλύπτει τις ανάγκες λίπανσης για καλαμπόκι, σιτάρι, βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα».
Μετά τα ζαχαρότευτλα στους μηλεώνες ΦούτζιΚεντρικό ρόλο στις εαρινές σπορές της βόρειας Φθιώτιδας θα παίξει και φέτος το βαμβάκι, όπως μας πληροφορεί ο κ. Κυρίτσης, καθώς αναμένεται να αυξήσει τις εκτάσεις του. Η δεύτερη καλλιέργεια σε μέγεθος, που είναι τα σιτηρά, δείχνει ότι «έχει καθυστερήσει περίπου δύο μήνες. Η ανάπτυξη των φυτών επιβραδύνθηκε από την ξηρασία στην αρχή της περιόδου και από τις παρατεταμένες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Για τα καλαμπόκια υπάρχει το συνηθισμένο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών, χωρίς ιδιαίτερη διακύμανση, ενώ θα μειωθούν περαιτέρω τα στρέμματα της βιομηχανικής ντομάτας και των κηπευτικών (πιπεριές κ.ά.)». Ελπιδοφόρες, αλλά ακόμα μικρές σε έκταση είναι οι εκτάσειςπου ξεκίνησαν να φυτεύονται με αμπέλια για οινοποιήσιμο σταφύλι και με οπωροφόρα δέντρα, κυρίως μήλα. Ο κ. Κυρίτσης μας ενημερώνει ότι κυρίως έχουν γίνει εγκαταστάσεις μηλεώνων με ποικιλίες «Φούτζι» και «Γκαλά», με ικανοποιητικό εισόδημα και ποιότητα στους καρπούς.

Νέο ΜοναστήριΕνδιαφέρουσα ήταν και η συνάντηση με τον τρίτο γεωπόνο της Γεωπονικής Ένωσης, τον Δήμο Γκανίδη, πρώην δήμαρχο δήμου Θεσσαλιώτιδος, ο οποίος μας περίμενε στο κατάστημα του Νέου Μοναστηρίου, μαζί με τον γιο του, Γιάννη.
Το κατάστημα λειτουργεί αυτόνομα από το 1990 και μπήκε στο σχήμα της εταιρείας το 1996, αλλά παλιότερα ο κ. Γκανίδης ήταν υπάλληλος γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα και μας διηγείται: «Είχα διοριστεί αρχικά στην Αιτωλοακαρνανία, μετά ήρθα στο Δομοκό και μόλις γύρισα, είπα ότι δεν μου πάει αυτή η δουλειά. Τότε ήταν που έπρεπε η Ελλάδα να κάνει τη μεγάλη αλλαγή. Τότε είχα προβλέψει ότι θα αρχίσουν να μειώνονται οι μισθοί. Έκανα λάθος στην εκτίμησή μου, γιατί άργησε να σκάσει η βόμβα 20 χρόνια!»
Περισσότερος ηλίανθοςΠριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε η συμβολαιακή καλλιέργεια ηλίανθου
στην περιοχή του Δομοκού και η Γεωπονική Ένωση έχει αναλάβει να κλείνει τις συμφωνίες μεταξύ καλλιεργητών και βιομηχανιών βιοντίζελ. Πέρυσι καλλιεργήθηκαν 4.000 στρμ. και φέτος «υπάρχει η πρόθεση από τους παραγωγούς να διαθέσουν πάνω από 6.000 στρμ. Είναι, όμως, διστακτικοί μέχρι και την τελευταία στιγμή, γιατί δεν θεωρούν ικανοποιητική την τιμή των 35 λεπτών το κιλό που προσφέρουν οι βιομηχανίες.
Οι παραγωγοί προσδοκούν τα 40 λεπτά, προκειμένου να «ανοιχτούν» σε τόσο μεγάλο αριθμό στρεμμάτων», μας λέει ο κ. Κυρίτσης.

πηγη   http://www.agronews.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου