Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πάσχα στην Κέρκυρα, εκδηλώσεις και έθιμα


Η Κέρκυρα μας προσκαλεί για ένα Πάσχα γεμάτο μουσική, μεθυστικά αρώματα και χρώματα



Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι πραγματικά μαγευτικό.
Άνοιξη, μυρωδιές, κατανυκτικές λειτουργίες, Επιτάφιοι με πολύχρωμα λουλούδια, Ανάσταση, παραδόσεις ήθη κι έθιμα ομορφαίνουν τις μέρες μας κι αυτό το υπέροχο ελληνικό φως που λούζει τα πάντα ζωντανεύει τη φύση.
Η Κέρκυρα μας προσκαλεί για ένα Πάσχα γεμάτο μουσική, μεθυστικά αρώματα και χρώματα.
Tο μυθικό νησί των Φαιάκων και τελευταίος σταθμός του Οδυσσέα στον πηγαιμό για την Ιθάκη, είναι το γνωστότερο από τα νησιά του Ιονίου αλλά και ένα από τα ωραιότερα νησιά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Μοναδικές παραλίες, σπουδαία μνημεία, μεγάλες πλατείες, καντούνια και κάστρα κι η αγάπη των Κερκυραίων για τη μουσική, κάνουν την Κέρκυρα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Το Πάσχα στο όμορφο νησί των Φαιάκων έχει μία μοναδικότητα. Μεγαλοπρεπείς θρησκευτικές τελετές, παραδοσιακά έθιμα και γιορτές ενώ το ιδιαίτερο στοιχείο του Κερκυραϊκού Πάσχα, η «κρητική μουσική» είναι μια ιδιότυπη αρμονική τετραφωνία προερχόμενη από την Κρήτη τον 17ο αι., που ξεχύνεται από ναούς και μοναστήρια κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι πραγματικά πανέμορφα. Τα έθιμα τις μέρες αυτές είναι μοναδικά και αξίζει να τα ζήσετε μέρα τη μέρα.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων με τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Ένα έθιμο που κρατά από το 1629 σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου που απάλλαξε το νησί από την επιδημία πανώλης.
Τη Μεγάλη Δευτέρα οι μυρωδιές της φογάτσας, του μαντολάτου και τις κολομπίνας πλημμυρίζουν τα καντούνια της πόλης, ενώ τη Μεγάλη Τρίτη πλήθος κόσμου συρρέει στις εκκλησίες του νησιού για το τροπάριο της Κασσιανής.
Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης οι πιστοί πηγαίνουν στους ναούς για την Ακολουθία του Μεγάλου Ευχελαίου και το βράδυ παρακολουθούν τη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών από τη Δημοτική χορωδία στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.
Την Μεγάλη Πέμπτη με την πρώτη καμπάνα της εκκλησίας οι Κερκυραίες βάφουν τα αυγά κόκκινα, σύμβολο ανανέωσης της ζωής και της φύσης. Το βράδυ γίνεται η Ακολουθία των Αγίων Παθών με την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων. Στο Duomo, την Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, οι πιστοί ανάβουν δώδεκα κεριά και σβήνουν από ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.
Την Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα κορυφώνεται με την περιφορά των Επιταφίων που συνοδεύονται από τις φιλαρμονικές της πόλης. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης και καθώς οι φιλαρμονικές παίζουν πένθιμα εμβατήρια, η μεγάλη χορωδία της Μητρόπολης ψάλλει το «Αι γενεαί πάσαι» και πλήθος πολιτών ακολουθεί με κατάνυξη την πομπή.
Το Μεγάλο Σάββατο, στις έξι το πρωί, το έθιμο του τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για το Ναό της Παναγίας των Ξένων. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα και στη συνέχεια ντόπιοι και επισκέπτες παίρνουν θέσεις στη μεγάλη πλατεία και στο Λιστόν για την πρώτη Ανάσταση. Στις 11.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και τότε οι «μπότηδες» τα τεράστια κανάτια γεμάτα νερό και στολισμένα με κόκκινες κορδέλες εκτοξεύονται από τα επίσης στολισμένα μπαλκόνια στα καντούνια της πόλης προκαλώντας θόρυβο αλλά και ενθουσιασμό σε ντόπιους και επισκέπτες.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνουν οι φιλαρμονικές που ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνα εμβατήρια.
Την ίδια στιγμή στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης την Πίνια αναβιώνει το παραδοσιακό Κορφιάτικο έθιμο της «Μαστέλας», σύμφωνα με το οποίο τοποθετούν ένα μισοβάρελο γεμάτο νερό στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες στη μέση του δρόμου, καλώντας τους περαστικούς να ρίξουν μέσα νομίσματα για το «καλό». Όταν οι καμπάνες της πρώτης Ανάστασης σημάνουν, ένας τολμηρός πρέπει να βουτήξει στο βαρέλι για να τα πιάσει.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην Άνω Πλατεία. Όλα τα σπίτια είναι ανοιχτά, όλοι κρατούν αναμμένα κεριά και λαμπάδες, ενώ με το πρώτο Χριστός Ανέστη, σειρά παίρνουν τα βεγγαλικά, τα πυροτεχνήματα και οι τυμπανοκρουσίες. Οι μπάντες τριγυρνούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος ακολουθεί τραγουδώντας.
Τα «τσιλίχουρδα» η τοπική μαγειρίτσα, τα κόκκινα αυγά, οι «φογάτσες», οι «κολομπίνες» και το κρασί έχουν ήδη πάρει τη θέση τους στο εορταστικό τραπέζι και όλο το νησί γιορτάζει την Ανάσταση.
Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στην Κέρκυρα με την περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως από όλες τις εκκλησίες σε μία ατμόσφαιρα εορταστική.

πηγη   http://www.ert.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου