Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Προφυλάξτε το παιδί σας από…το σπίτι σας!!!!

baby proofing 2


Αν νομίζετε πως για τα ατυχήματα στο σπίτι φταίνε τα παιδιά σας, κάνετε λάθος, αφού οι ειδικοί τονίζουν ότι τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν λάβουμε τα μέτρα μας. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η διαρκής επιτήρηση, αφού λίγα λεπτά αρκούν για να προκληθεί ατύχημα σε ένα παιδί κάτω των 5 ετών.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: στα μικρότερα των 5 ετών παιδιά τα ατυχήματα στο σπίτι και στον περιβάλλοντα χώρο υπερβαίνουν το 60% του συνολικού αριθμού με το συχνότερο ατύχημα αυτό της πτώσης. Ακολουθεί η δηλητηρίαση με τα καθαριστικά να αφορούν στο 50% των μέσων δηλητηρίασης από είδη οικιακής χρήσης. Συχνή είναι, επίσης, η δηλητηρίαση από τον καπνό του τσιγάρου καθώς και τα εγκαύματα από αναπτήρα και σπίρτα. Τα εγκαύματα είναι τα πιο συχνά και σοβαρότερα ατυχήματα στο σπίτι σε παιδιά 2 - 5 ετών και σε αυτήν την ηλικία είναι 3 φορές περισσότερα απ’ ότι στις μεγαλύτερες. Το 80% των εγκαυμάτων συμβαίνει στην κουζίνα του σπιτιού. Η μάσηση τσιγάρου είναι επίσης από τα συχνότερα παιδικά ατυχήματα. Μάλιστα, η ποσότητα καπνού ενός και μόνο τσιγάρου θεωρείται θανατηφόρος δόση για ένα παιδί!

Μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια βήματα, για να προστατέψετε το παιδί σας από τα οικιακά ατυχήματα, αλλά και τις δικές σας καθημερινές συνήθειες.

1. Αρχικά, μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας μόνο στο σπίτι ή σε επικίνδυνα σημεία μέσα και έξω από αυτό χωρίς την παρουσία ενηλίκου.
2. Επίσης απομακρύνετε τα επικίνδυνα παιχνίδια από το σπίτι και μην αφήνετε ποτέ μικροαντικείμενα σε προσιτά για τα παιδιά σημεία. Εννοείται πως το ίδιο ισχύει για φάρμακα, απορρυπαντικά και τσιγάρα που ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε σε προσιτά σημεία.
3. Την ώρα του μπάνιου πρέπει να παραμένετε με το παιδί και ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε ένα χαλάκι που δεν γλιστράει στην μπανιέρα.  
4. Αδειάζετε πάντα τασάκια και ποτήρια με υπολείμματα ποτών.
5. Καλύψτε τις ηλεκτρικές πρίζες με τα ειδικά βύσματα και διατηρείτε σβησμένες τις εστίες της κουζίνας όταν δεν χρησιμοποιούνται.
6. Έπιπλα με αιχμηρές άκρες πρέπει να βρίσκονται σε θέση όπου δεν φθάνει το παιδί σας.
7. Εάν έχετε μωράκι, μην το αφήνετε – ακόμα και αν είναι σε κάθισμα ή ριλάξ – σε επιφάνεια με ύψος.
8. Εάν έχετε σκάλες φροντίστε να μην γλιστρούν.
9. Αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες στο σπίτι και τοποθετήστε τον σκουπιδοτενεκέ σε ασφαλές σημείο.
10. Αποθηκεύεστε εντομοκτόνα, παγίδες ή φαρμακευτικά δολώματα, αρώματα, κολόνιες, καλλυντικές ουσίες και τέτοιοι είδους προϊόντα σε σημεία όπου δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά.
11. Βάλτε σύρτες ή αν δεν μπορείτε κλειδώστε ντουλάπια και συρτάρια, όπου υπάρχουν αντικείμενα και είδη που μπορεί να βλάψουν το παιδί σας.
πηγη   http://www.iatros4u.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου