Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πιερία | Εγκαταλειμμένος υγροβιότοπος ΠΑΠΑΠΟΥΛΙΟΥ μεταμορφώθηκε σε πάρκο






O υγροβιότοπος του Παπαπουλίου στους Νέους Πόρους Πιερίας παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης. «Φιλοξενούσε» σκουπίδια και παράνομες καλλιέργειες, ενώ μόνοι του επισκέπτες ήταν παράνομοι κυνηγοί που σκότωναν σπάνια ενδημικά πουλιά.
Ωστόσο, με πρωτοβουλία ντόπιων η περιοχή μεταμορφώθηκε στο πρώτο ιχθυοτροφικό - οικοτουριστικό πάρκο της Ελλάδας και βαπτίστηκε «Τηθύς» από το όνομα μιας εκ των Τιτανίδων, η οποία ήταν η αρχαία μεγάλη εσωτερική θάλασσα της Γης και απομεινάρι της είναι η σημερινή Μεσόγειος.
Στόχος είναι το πάρκο να βοηθήσει τον μαθητή και τον επισκέπτη να κατανοήσει ποια είναι η χρησιμότητα ενός υγρότοπου, και για το λόγο αυτό έχει σχεδιαστεί περιπατητική διαδρομή 1000 μέτρων, όπου πινακίδες θα παρέχουν χρηστικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τι φυτά ευδοκιμούν στην περιοχή και γιατί. Παράλληλα, στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία μουσείου με διαδραστικά «παιχνίδια» για την εξέλιξη της ζωής, αλλά και ενυδρείου. Σε μια επόμενη φάση, προβλέπεται περιήγηση με άλογα και βάρκα για να έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να δει από κοντά την σπάνια ορνιθοπανίδα.
Οι χωματερές αποκαταστάθηκαν πλήρως και δημιουργήθηκαν λίμνες και εγκαταστάθηκαν είδη της πανίδας του Ολύμπου, όπως ελάφια και άγρια αιγοπρόβατα. Στο υδάτινο τμήμα του πάρκου ασκείται εκτροφή υδρόβιων οργανισμών, κυρίως ψαριών και καρκινοειδών.
Η συλλογή των εκτρεφόμενων ειδών πραγματοποιείται μέσω παραδοσιακών ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων και εργαλείων. Πρόθεση δε των υπευθύνων είναι η πιστοποίηση των αλιευμάτων ως βιολογικά προϊόντα. Ο υγροβιότοπος καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων με λεκάνη απορροής 16 km2, δημιουργήθηκε από τη ροή τού ποταμού «Παπαπούλι» και από την επίδραση της παλίρροιας της θάλασσας, σχηματίζοντας ένα δίκτυο υδάτινων θυλάκων στη χερσαία έκταση, στους οποίους διαβιεί πληθώρα ειδών ιχθυοπανίδας και ορνιθοπανίδας.
Η συνεχής ανάμειξη ποσοτήτων γλυκού και θαλασσινού νερού σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές εκεί συνθήκες καθιστούν τον υγροβιότοπο ένα τροφικά πλούσιο οικοσύστημα. Το πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει το Μάιο.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου