ΣΤΗΝ ΟΜΒΡΙΑΚΗ, μια κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας, ο καλλιεργητής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Γιώργος Ζαβός ασχολείται από το 1999 με τον συγκεκριμένο κλάδο και, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, προσπαθεί μόνος του να προωθήσει τα προϊόντα του.
Κύριο πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης των αγροτών τόσο για τεχνικά ζητήματα όσο και για τις δυνατότητες επέκτασης.
Η έλλειψη των απαραίτητων εφοδίων για την ανάπτυξη των καλλιεργειών αλλά και η μη επαρκής προώθηση και αξιοποίηση των προϊόντων από την εγχώρια βιομηχανία δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τον ίδιο και τους υπόλοιπους καλλιεργητές.
Ο ίδιος καλλιεργεί τσάι του βουνού, ρίγανη, λεβάντα, μελισσόχορτο, χαμομήλι και φασκόμηλο, τα οποία συσκευάζει μόνος του και τα προωθεί στην αγορά.
Σε μια καλή χρόνια, τα 50 στρέμματα που καλλιεργεί αποδίδουν μέχρι και 4 τόνους. Ολα τα προϊόντα του είναι βιολογικά και έχουν πιστοποίηση από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.
Κάθε αρχή και δύσκολη
Οπως επισημαίνει ο Γ. Ζαβός, το να ξεκινήσει κάποιος τις συγκεκριμένες βιολογικές καλλιέργειες είναι αρκετά δύσκολο, καθώς στην αρχή παράγει πολύ μικρές ποσότητες. Η δυσκολία, όμως, δεν εντοπίζεται μόνο στην αρχή αλλά και στην πορεία της καλλιέργειας, αφού δεν υπάρχει στην ουσία καμία υποστήριξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών αυτή καθαυτή δεν επιδοτείται. Επιδότηση υπάρχει μόνο σε περιπτώσεις σαν τη δική μου, δηλαδή μόνο για βιολογικά. Ομως, το υπουργείο μού χρωστά εδώ και δύο χρόνια τα χρήματα της επιδότησης, γι’ αυτό και είμαι υπέρ της άποψης να κάνω ό,τι μπορώ μόνος μου και να μη στηρίζομαι στην υποτιθέμενη κρατική βοήθεια», επισημαίνει ο ίδιος.
Αλλωστε, η χρηματική ενίσχυση που δίνεται αντιστοιχεί σε 33 ευρώ ανά στρέμμα, ποσό που είναι ίδιο με αυτό που δίνεται στους καλλιεργητές σιταριού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.
Οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι ακόμη ένα πρόβλημα που εντοπίζει ο Γ. Ζαβός. Οπως αναφέρει, οι έμποροι αλλά και οι φαρμακοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες καλλυντικών ζητούν πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να είναι ασύμφορη για τους περισσότερους παραγωγούς.
«Το συμβατικό τσάι του βουνού στην Ελλάδα οι έμποροι το αγοράζουν προς 2 ευρώ το κιλό. Το δικό μου βιολογικό τσάι εξάγεται στη Γερμανία, το συσκευάζω μόνος μου και πουλάω το κιλό προς 10 ευρώ.
Προσπαθώ να διοχετεύω τα προϊόντα μόνος μου στην αγορά, να μην υπάρχει κανένας μεσάζοντας», εξηγεί ο καλλιεργητής. Οσον αφορά την υπόλοιπη παραγωγή, τη ρίγανη την πουλά στις ταβέρνες, ενώ το μελισσόχορτο διοχετεύεται σε φαρμακεία όπου το αναμιγνύουν με άλλα βότανα για την παραγωγή σκευασμάτων. Ο ίδιος έχει και 3 στρέμματα λεβάντας, την οποία συσκευάζει σε σακουλάκια που χρησιμοποιούνται ως αρωματικά για ντουλάπες.
«Η συγκεκριμένη αγορά κινείται σε σχετικά καλά επίπεδα στην Ελλάδα. Ομως, πρέπει να κινούμαι μόνος μου, να βρίσκω τους αγοραστές και δεν περιμένω τίποτα από το υπουργείο», καταλήγει ο Γ. Ζαβός.
Εξαγωγές σε Νορβηγία και Καναδά
Εξαίρεση στον κανόνα, μιας και πολλοί από τους καλλιεργητές δεν ανήκουν σε κάποιον συνεταιρισμό, αποτελεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών Δυτικής Μακεδονίας. Αν και μετρά μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, η πορεία που έχει διανύσει μέχρι τώρα είναι σημαντική. Σήμερα αριθμεί 46 εταίρους και τα κύρια προϊόντα που παράγει είναι ροδέλαιο και λεβάντα.
Η περσινή απόδοση, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Θεόδωρος Κουκάκης, έφτασε τα 40 λίτρα ροδέλαιο και τα 500 λίτρα λεβάντα. Κατά κύριο λόγο, οι μεγαλύτερες ποσότητες εξήχθησαν στον Καναδά και τη Νορβηγία, σε φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες αρωμάτων. Συνολικά, έχει ενταγμένα 200 στρέμματα ροδώνων στον νομό Κοζάνης, 50 στρέμματα στον νομό Γρεβενών και 14 στρέμματα λεβάντας.
INFO
Η κυρίαρχη χώρα στην παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι η Ασία, ενώ οι μεγαλύτερες αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Κίνα, η Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία), η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά παράγονται στις 16 από τις 25 χώρες και συνολικά ευδοκιμούν 200 είδη. Στη χώρα µας ευδοκιμούν περισσότερα από 112 είδη, από τα οποία 68 χαρακτηρίζονται και μελισσοτροφικά. Τα κυριότερα καλλιεργούμενα είδη είναι το δίκταμο, ο κρόκος -που καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καλλιεργούμενη έκταση-, η μέντα, η ρίγανη, το τσάι του βουνού, ο μαραθόσπορος και ο γλυκάνισος.
Η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών κυμαίνεται από 16.000 έως 20.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή από 1.500 έως 1.800 τόνους - βρισκόμαστε, δηλαδή, στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης.
πηγη http://www.real.gr
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ(ΤΣΑΙ ΒΟΥΝΟΥ-ΡΙΓΑΝΗ-ΛΕΒΑΝΤΑ-ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ-ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ-ΑΓΡΙΑ ΜΕΝΤΑ-ΔΥΟΣΜΟΣ-Κ.Α. ΖΑΒΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΟΜΒΡΙΑΚΗ,Δ.ΔΟΜΟΚΟΥ. ΤΗΛ.2232031453-6974810122. Ε.ΜΑΙL zavosg.bio@gmail.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου