Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Τέλος εποχής για το διαστημικό λεωφορείο Discovery!!!!


Την τελευταία του πτήση πάνω σε ειδικά τροποποιημένο αεροσκάφος πραγματοποίησε την Τρίτη το παροπλισμένο πλέον διαστημικό λεωφορείο Discovery προς το Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος κοντά στην Ουάσινγκτον όπου θα εκτεθεί μόνιμα.
Το Discovery είχε τοποθετηθεί στην άτρακτο ενός Β-747 της NASA το οποίο απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Πριν προσγειωθεί στο διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου Ντάλες της Βιρτζίνια, που βρίσκεται κοντά στο παράρτημα του Μουσείου όπου θα εκτεθεί το λεωφορείο, πέταξε σε μικρό ύψος πάνω από το κέντρο της Ουάσινγκτον.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο τελετή για την επίσημη άφιξη του Discovery, του παλαιότερου από τα τρία διαστημικά λεωφορεία του στόλου.

Το Discovery είχε κάνει το τελευταίο ταξίδι του σε τροχιά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2011, για μια αποστολή 13 ημερών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και ήταν το πρώτο από τα τρία λεωφορεία που τέθηκε μετά από τρεις δεκαετίες εκτός λειτουργίας.

Εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου του 1984 και έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες ημέρες επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (συνολικά 352), διασχίζοντας 241 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Μετέφερε επίσης κατά τη διάρκεια 39 αποστολών 246 αστροναύτες, τον μεγαλύτερο αριθμό από τα άλλα λεωφορεία.

Τα δύο άλλα λεωφορεία, το Atlantis και το Endeavour, θα μετακινηθούν αντίστοιχα στο Μουσείο του Λος Άντζελες και στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα.

Το Enterprise, ένα πρωτότυπο που ποτέ δεν πέταξε στο διάστημα και βρισκόταν και αυτό στο Μουσείο Διαστήματος, όπου θα αντικατασταθεί από το Discovery, θα εκτεθεί στη συνέχεια σε ένα μουσείο στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται ότι το Challenger είχε καταστραφεί λίγο μετά την εκτόξευση του τον Ιανουάριο του 1986 και το Columbia είχε καταστραφεί κατά την επάνοδό του στη Γη τον Φεβρουάριο του 2003. Συνολικά δεκατρείς αστροναύτες έχασαν τη ζωή τους.

Το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2011 με την πτήση του Atlantis.

Στο εξής, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαρτώνται από τα ρωσικά διαστημόπλοιά Soyuz για να στείλουν τους αστροναύτες τους στον ISS μέχρι το 2015 όταν ένα νέο αμερικανικό διαστημόπλοιο θα αναλάβει και πάλι αποστολές.

Η NASA υπολογίζει στον ιδιωτικό τομέα και ενθαρρύνει περισσότερες εταιρείες να εισέλθουν στην κούρσα του διαστήματος. Το διαστημόπλοιο SpaceX θα κάνει την πρώτη ιδιωτική πτήση επίδειξης με φορτίο προς τον ISS στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ θα μεταφέρει και αστροναύτες στη συνέχεια. 


http://typos.com.cy   ///   http://www.lamiatimes.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου