Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Φάρμακο για τον καταρράκτη.


Για τους ηλικιωμένους που πάσχουν
 από καταρράκτη ή έχουν παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα η είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική.

Για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από την Αυστραλία, βρέθηκε ένα φάρμακο που προλαμβάνει, ακόμη και αποτρέπει, την εμφάνιση της ασθένειας! Σε όσους ήδη νοσούν μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξή της.

Το σκεύασμα επιδρά στην πρωτεΐνη του οφθαλμικού ιστού, η οποία ενεργοποιείται με τη γήρανση του ματιού και προκαλεί τη θόλωση στην όραση, που χαρακτηρίζει την ασθένεια. Οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και την αυστραλιανή εταιρία, οι οποίο το ανέπτυξαν, εξηγούν ότι προορίζεται για να χρησιμοποιείται προληπτικά.

«Οι οφθαλμίατροι μπορούν να δουν από πολύ νωρίς αν έχετε τα σημάδια του καταρράκτη, αρκετό καιρό προτού εκείνα επηρεάσουν την όραση» επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Χημείας Αντριου Αμπελ. «Εφαρμόζοντας το φάρμακο έγκαιρα, μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξή του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην αναπτυχθεί τελικά. Καθώς ξέρουμε ότι, αν έχουμε καταρράκτη στο ένα μάτι, το πιθανότερο θα παρουσιάσουμε και στο άλλο, μπορείτε να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε το σκεύασμα και στα δύο μάτια ταυτόχρονα, καθυστερώντας την εμφάνιση στο ένα και επιβραδύνοντας τον καταρράκτη στον οφθαλμό που έχει ήδη διαγνωστεί».

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές της χημικής ουσίας που περιέχει, οι οποίες, εφόσον επιβεβαιώσουν το θετικό αποτέλεσμα, θα ανοίξουν τον δρόμο και για την εμπορική χρήση της. Οπως λένε, πρόκειται να έχει τη μορφή σταγόνων ή κρέμας ματιών, την οποία ο ασθενής ή εκείνος που παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα θα βάζει κάθε βράδυ προτού πέσει για ύπνο.

Η ανακάλυψη αποτελεί πραγματική επανάσταση, αφού έως σήμερα ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του καταρράκτη είναι με το χειρουργικό νυστέρι. Με αυτό, ο χειρουργός οφθαλμίατρος αφαιρεί τον καταρράκτη, δηλαδή τον θολό φυσικό φακό του ματιού, αντικαθιστώντας τον με τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό. Το φάρμακο από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας αποτελεί στην ουσία την πρώτη μη επεμβατική θεραπεία της πάθησης.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου