Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Στα αζήτητα τα… Ολυμπιακά Ακίνητα!!!!


-Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004 άφησαν στην Ελλάδα μια τεράστια «κληρονομιά» και στους Έλληνες μια μεγάλη «προίκα». Επτά χρόνια μετά, η «προίκα» παραμένει δυστυχώς «κλειδωμένη» στο… μπαούλο της.
-Οι περισσότερες εγκαταστάσεις, από την παραλιακή ως τα πιο βόρεια σημεία του λεκανοπεδίου, παραμένουν εγκαταλελειμμένες και δεν θυμίζουν σε τίποτα τη σπουδαία χρονιά του 2004.

Αναμφισβήτητα, η διοργάνωση και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα μάς γέμισε όλους ενθουσιασμό, χαρά και μεγάλη περηφάνια, καθώς ήταν από τις λίγες φορές, που η χώρα απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Η Ελλάδα στάθηκε αξιοπρεπώς και με περίσσια ψυχή στο ύψος των περιστάσεων. Στο γεγονός αυτό δίχως άλλο συνέβαλαν και οι κατασκευές του καιρού εκείνου, τα λεγόμενα Ολυμπιακά Ακίνητα, που όχι μόνο ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των αγώνων, αλλά μεταμόρφωσαν το πρόσωπο της χώρας, η οποία ήταν πλέον εφάμιλλη με άλλεςsxinias«Ολυμπιακές» χώρες. 


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΟΙΝΙΑ

Σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Αθήνα συναντάμε τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχοινιά, σε ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς. Εκεί φιλοξενήθηκαν κατά το 2004 οι αγώνες κωπηλασίας και του Κανόε-Καγιάκ. Σήμερα, το κωπηλατοδρόμιο, ξεχασμένο από την κοινωνία, «λιμνάζει», καθώς χρησιμοποιείται σποραδικά πλέον για κάποιους αγώνες και για την προετοιμασία των εθνικών ομάδων κωπηλασίας ή του Κανόε-Καγιάκ. agios kosmas


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ 

Πρόκειται για τη μισή παραλία του Ελληνικού και ίσως και την πιο… προβληματική, αφού τα σχέδια για την αξιοποίηση του χώρου έχουν μείνει στα χαρτιά. Αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου με αίθουσες κινηματογράφου, εστιατόρια, χώρους πάρκινγκ, καθώς και άλλα σημαντικά έργα υποδομής, ο τεράστιος χώρος των 420 στρεμμάτων παραμένει, προς το παρόν, ένα olympiako kentro_galatsiou«άδειο κουφάρι».


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Το πάλαι ποτέ κλειστό γυμναστήριο επιτραπέζιας αντισφαίρισης και ρυθμικής γυμναστικής στο Γαλάτσι αποτέλεσε το «μήλον της έριδος» μεταξύ της κατασκευαστικής εταιρείας και των κατοίκων της περιοχής. Στα πλάνα της κατασκευαστικής του ομίλου Χαραγκιώνη, στην οποία παραχωρήθηκε το 50% της εγκατάστασης, ήταν η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Οι δημότες Γαλατσίου αντέδρασαν έντονα, καθώς ευελπιστούσαν στη δημιουργία αθλητικού κέντρου ανοιχτού προς τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή η επένδυση έχει «παγώσει» και οι αμοιβαίες υποχρεώσεις Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων και επενδυτή θα ξεκινήσουν, εάν και εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες άδειες.
badminton

ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ 

Το γήπεδο του μπάτμιντον στο Γουδί, αλλά και το πρώην Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο αποτελούν τις δύο από τις έξι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που έχουν μισθωθεί και αξιοποιούνται. Η εγκατάσταση στο μπάτμιντον άνοιξε την πόρτα της στο ευρύ κοινό, όχι για να προπονηθεί κανείς στο συγκεκριμένο άθλημα, αφού στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, αλλά για να λειτουργήσει ως μια μικρή κοιτίδα πολιτισμού, φιλοξενώντας θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ως χώρος πρασίνου. Παράλληλα, το γήπεδο στο Γουδί φιλοξενεί μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και θεάματα από όλον golden hallτον κόσμο. 


ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 

Αποτέλεσε το «σπίτι» εκατοντάδων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μετά την τελετή λήξης τη θέση του πήρε ένα σύγχρονο και μοντέρνο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, που αποτελείται από πολλά καταστήματα και χώρους διασκέδασης. Ωστόσο, ακόμα αναμένεται να ανοίξει από το Υπουργείο Πολιτισμού το Ολυμπιακό Μουσείο στο ίδιο κτίριο.


ΕΤΑ: «Είμαστε σε κατάσταση στασιμότητας»  

Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. τον Απρίλιο του 2011 συγχωνεύτηκε με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε., ενώ οlamprou νέος οργανισμός μετονομάστηκε σε Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) Α.Ε., αναλαμβάνοντας το σύνολο των στοιχείων και του ενεργητικού και παθητικού της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.  

Όπως τόνισε στην «ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑ, Δημήτρης Λάμπρου, τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξεως των 12.000.000 ευρώ, τις οποίες αποπλήρωσε ο νέος οργανισμός. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα και δυσκολίες στο να εκτελεστούν τα επενδυτικά σχέδια αξιοποίησης των ακινήτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις, οπότε είμαστε σε μια κατάσταση στασιμότητας», επεσήμανε αρχικά ο κ. Λάμπρου για να συνεχίσει λέγοντας ότι «εκείνα τα οποία έχουν αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής και αποδίδουν είναι το κτίριο του Golden Hall και το Tae Kwon Do, που βγαίνει σύντομα σε διαγωνισμό και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑ, αναφερόμενος μάλιστα στα ακίνητα που υπάρχουν προβλήματα, μας δήλωσε πως «για τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, το ακίνητο του Μπάντμιντον στο Γουδί, καθώς και το κωπηλατοδρόμιο υπάρχουν συμβάσεις και επενδυτικά σχέδια, τα οποία σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να είμαστε σε καθεστώς διαιτησίας με τους επενδυτές». 

Είναι φανερό πάντως και ταυτόχρονα λυπηρό ότι τα περισσότερα από τα αθλητικά συγκροτήματα, που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς του 2004,  έχουν «πετάξει» τη χρυσόσκονη από πάνω τους και βρίσκονται σε καθεστώς αχρήστευσης, αφού ρημάζουν στο πέρασμα του αδηφάγου χρόνου και της γραφειοκρατίας.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου