Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Αέρια θερμοκηπίου: Η Ελλάδα βελτιώνεται!!!!

Greenhouse_Emissions-chimneys

Η οικονομική ύφεση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 1,8% 
των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πέρυσι, στην Ελλάδα, σε σχέση με το 2009, ενώ στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 2,4%. Αυτά προκύπτουν από τις πρώτες εκτιμήσεις, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).
H EEA δημοσιοποίησε τρεις εκθέσεις, που δίνουν μιαπεριεκτική εικόνα της εξέλιξης, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο μέλλον, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Η πρώτη φέρει τον τίτλο «Κατά προσέγγιση απογραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ: πρώτες εκτιμήσεις για το 2010», η δεύτερη «Ιχνηλατώντας την πρόοδο προς τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο και της ΕΕ για το 2020» και η τρίτη «Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη: μια αναδρομική ανάλυση των τάσεων για την περίοδο 1990-2008».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΕΑ, οι εκπομπές μειώθηκαν στην Ελλάδα, το 2010, κατά 2,2 μεγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 2009, με αποτέλεσμα η χώρα να κατατάσσεται στην όγδοη θέση μεταξύ των δεκαπέντε της ΕΕ, που έχουν κοινή δέσμευση έναντι του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Επίσης, καταλαμβάνει την ενδέκατη θέση στην Ευρώπη των 27. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι στα τέλη του 2010, η Ελλάδα ήταν σε σταθερή τροχιά επίτευξης των στόχων. Η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε μεγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα καταγράφηκε στη Γερμανία (35,3 μεγατόνους) και τη Βρετανία(17,2 μεγατόνους).
Η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, καθηγήτρια Ζακλίν Μακγκλέιντ επισημαίνει ότι «παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα και οι προσπάθειες για περιορισμό της ρύπανσης των υδάτων από τη γεωργική δραστηριότητα οδήγησαν σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η εμπειρία αυτή δείχνει ότι μπορούμε να μειώσουμε περισσότερο τις εκπομπές, αν εξετάσουμε πιο συστηματικά τις κλιματικές επιπτώσεις διαφόρων πολιτικών».
Πηγές: ΑΠΕ, ΕΕΑ
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου