Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Στενεύουν τα περιθώρια για την Alapis.... Ανησυχία για 1.400 εργαζόμενους

ALAPIS

Παρέμβαση στις εξελίξεις που επηρεάζουν το μέλλον 1.400 εργαζομένων στην εταιρεία Alapis, κάνει η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών – Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων – Κλάδων (ΠΟΙΕ).
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Δυστυχώς δεν πέρασαν ούτε 72 ώρες από τότε που καταγγείλαμε τη φαρμακευτική εταιρεία Alapis ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να προετοιμαστεί, προκειμένου να αιτηθεί την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Μόλις τον προηγούμενο χρόνο η εταιρεία άντλησε από το επενδυτικό κοινό περίπου 750 εκατ. ευρώ ως αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Σήμερα, είναι πρόκληση να ζητά την υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα με προσχηματική τη διαδικασία εξυγίανσης, προκειμένου να κερδίσει και πάλι χρόνο και να στείλει στον Καιάδα της ανεργίας περίπου 1.400 εργαζόμενους».

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση, η ΠΟΙΕ αναφέρει: «Καλέσαμε τα αρμόδια Υπουργεία να πάρουν θέση.  Καλέσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρέμβουν.  Μέχρι σήμερα, «άκρα του τάφου σιωπή».
Η Ομοσπονδία κάλεσε την εκλεγμένη επιτροπή εργαζομένων και σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 25/10/2011 στα γραφεία μας, αποφασίστηκε να δώσουμε τον αγώνα και της επιβίωσης της εταιρείας και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Ανεξαρτήτως από όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να παρέμβει η ίδια η Πολιτεία και να σταματήσει αυτός ο κατήφορος:  πτωχευμένες επιχειρήσεις – ζάμπλουτοι μέτοχοι.
Επιτέλους, τέλος στην κοροϊδία και την ανοχή.  Ο λαός δεν θα χαριστεί σε κανένα».
Πηγές: ert.gr, ΠΟΙΕ
Στενεύουν τα περιθώρια για την Alapis


Πρόκειται από τις περιπτώσεις που οι αριθμοί τα λένε όλα: στο αποκορύφωμα των προσδοκιών για το επόμενο επιχειρηματικό “θαύμα” –μετά τη Νεοχημική– του Λ. Λαυρεντιάδη, η κεφαλαιοποίηση της Alapis άγγιζε το 1,3 δισ. ευρώ, με υποσχέσεις για τεράστιες υπεραξίες έπειτα από εξαγορές-ορόσημο, όπως αυτή της Γερολυμάτος, που πραγματοποιούσε. Χθες, ημέρα κατά την οποία αποφασίστηκε ηαναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου για λόγους “προστασίας των επενδυτών”, έπειτα από την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, η αποτίμηση της είχε διαμορφωθεί στα μόλις 3,8 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσοίωνη κατάληξη για μετόχους, προμηθευτές πιστωτές και τους 1.400 εργαζόμενους της εισηγμένης, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως τα προηγούμενα τρία χρόνια στα ταμεία της εταιρείας είχαν εισρεύσει 1,25 δισ. ευρώ μέσω αυξήσεων κεφαλαίου. Πρόκειται για τεράστια χρηματικά ποσά που κάθε άλλο(ν) παρά την ίδια την εταιρεία –η οποία είναι αποτέλεσμα συγχώνευσης των Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Elpharma– βοήθησαν να αναδειχθεί σε “ηγέτη της βιομηχανίας γενόσημων φαρμάκων”, όπως διατείνονταν η ιδιοκτησία της, ωθώντας χιλιάδες μικρομετόχους να αποκτήσουν μετοχές της και να συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίων που πραγματοποιούσε, προσδοκώντας στην επανάληψη των τεράστιων υπεραξιών που προσέφερε η Νεοχημική, το πρώτο δημιούργημα του επιχειρηματία. Λ. Λαυρεντιάδη.

Ωστόσο, οι εποχές είχαν αλλάξει. Οι υπερτιμημένες εξαγορές που σε καμία περίπτωση δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, η χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε την ελληνική οικονομία και οι ριζικές αλλαγές στην αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα λειτούργησαν συνδυαστικά εις βάρος της εταιρείας η οποία τώρα καλείται να αναζητήσει την τύχη της μέσω του άρθρου 99.

Θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσε το σοβαρό haircut που υπέστη η Alapis, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου, στις απαιτήσεις που είχε έναντι του Δημοσίου για την τριετία 2007-2009. συγχρόνως, η εταιρεία έπειτα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής κλήθηκε να πουλήσει τα προϊόντα της σε χαμηλότερες τιμές. Ως αποτέλεσμα, μεταβλήθηκαν οι πολιτικές αποθεματοποίησης (destocking) και των παραγγελιών από φαρμακαποθήκες και φαρμακεία με επακόλουθο την επιστροφή προϊόντων και την μετέπειτα επαναγορά τους σε νέες, χαμηλότερες τιμές. Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο Απρίλιο ο τότε διευθύνων σύμβουλος Στέλιος Κυμπαρίδης είχε αναφέρει κατά τη γενική συνέλευση της εταιρείας πως «η στρατηγική της Alapis δεν είχε καθοριστεί με μείωση τιμών κατά 30%».

Την ίδια στιγμή η εταιρεία εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να προχωρήσει σε προβλέψεις 840 εκατ. ευρώ, διαγράφοντας υπεραξία εξαγορών (goodwill) και άυλων στοιχείων, µε αποτέλεσµα να κλείσει το 2010 µε ζηµιές-ρεκόρ ύψους 931,4 εκατ. ευρώ, ενώ υπό την πίεση της έλλειψης ρευστότητας είχε προηγηθεί η πώληση οκτώ θυγατρικών αντί 144,7 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση, όμως, έδειχνε από τότε μη αναστρέψιμη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν πρώην και νυν μέτοχοι. Η εταιρεία το πρώτο εξάµηνο του 2011 είχε σύνολο των υποχρεώσεων 1,15 δισ. ευρώ, αρνητικές ροές 38 εκατ. ευρώ, πτώση τζίρου 20% (στα 340 εκατ. ευρώ) και ζηµιές ύψους 167 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, υπάρχουν δανειακές συμβάσεις της Alapis ύψους 735 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν είναι εντός των συμφωνηθέντων ορίων και ορισμένες τράπεζες –καθώς και προμηθευτές– έχουν ήδη αποστείλει εξώδικα στην εταιρεία.

Τώρα οι μεγαλύτεροι πιστωτές, η Royal Bank of Scotland (RBS), η Εμπορική και η Εθνική καθώς και άλλοι στους οποίους η εταιρεία οφείλει χρήματα, θα κληθούν να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα που φέρνει η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 99. Με δεδομένο, πάντως, ότι η εταιρεία βρισκόταν εδώ και μήνες σε ανοικτή κόντρα με τον μεγαλύτερο πιστωτή της, την RBS, εξαιτίας πρακτικών που αφορούν σε ζητήματα εκχώρησης απαιτήσεων (ακολούθησε και η Εμπορική κινώντας διαδικασίες απευθείας είσπραξης από πελάτες), η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον... Όπως προβλέπεται βάσει των αλλαγών στις διατάξεις του άρθρου 99, πρέπει να συμφωνήσει το 50% των πιστωτών που κατέχουν το 40% των εμπράγματων εξασφαλίσεων για το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί σε έξι μήνες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι βασικοί μέτοχοι, ο Λαυρ. Λαυρεντιάδης με 6,2%, η Fortis Obam με 12,9%, η Santander Investment Services με 6,04% και η Latemar Capital με 15,2% παρακολουθούν τις εξελίξεις από απόσταση.
 
Τα αίτια
Στην αγορά ήδη ακούγονται πολλά για τα αίτια της σημερινής κατάστασης όχι μόνον της Alapis, αλλά και των υπόλοιπων εταιρειών του Λ. Λαυρεντιάδη. Ωστόσο εάν κανείς επιδιώξει να εξετάσει βαθύτερα τα πράγματα, ίσως σταθεί σε δύο γεγονότα. Πρώτον, το deal με τη Carlyle για τη Νεοχημική που τόσο δυσαρέστησε τον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό με τις τεράστιες πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις (σ.σ στις αρχές του 2010 ο Λαυρεντιάδης μέσω του Lamda Partners ξαναγόρασε τη Νεοχημική έναντι 84 εκατ. ευρώ, για να την ξαναπουλήσει στο βρετανικό fund Consilia). Δεύτερον, η είσοδος του  επιχειρηματία στον τραπεζικό χώρο (προπαραμονή της πρωτοχρονιάς του 2009 εξαγοράζει το 31,1% της Proton Bank έναντι 70,6 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς), η οποία προκάλεσε ερωτήματα και για κάποιους άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Λίγο αργότερα η Δικαιοσύνη ξεκίνησε να διερευνά τις δαιδαλώδεις ροές χρήματος μεταξύ των εταιρειών του Λ. Λαυρεντιάδη, μετά την παρέμβαση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και την έρευνα που ξεκίνησε στην Proton Bank, συμφερόντων του ιδίου.  Παρά την επιστροφή των 51 εκατ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί, όπως αποδείχθηκε, από την τράπεζα σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία, οι εκκρεμότητες με την Εισαγγελία δείχνουν ναπαραμένουν ανοικτές, αφήνοντας περιθώρια για νέα επεισόδια στην υπόθεση...


Πηγή:www.capital.gr


dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου