Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑΣ – ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ Λ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ Ο.Ε. - ΟΥΖΟ ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ

Εργοστάσιο

Χίος, ένας τόπος γεμάτος μνήμες και αρώματα!

Από αυτά τα αρώματα πρέπει να “μέθυσε” και ο Ιωάννης Σεραφείμ και δημιούργησε σχεδόν ενάμιση αιώνα πριν το πρώτο χιώτικο ούζο, το ούζο “Απαλαρίνα”. Το παρατσούκλι που έγινε φίρμα. Βλέπετε, το όνομα κρύβει πίσω του μια τρυφερή ιστορία. Απαλαρίνα “βάπτισαν” τον κυρ.Γιάννη λόγω της τοποθεσίας όπου έβοσκε την κατσίκα του. Φυσικά , ο πραγματικός λόγος που πήγαινε εκεί ήταν για να βλέπει την αγαπημένη του! Έτσι λοιπόν βρήκε στο παρατσούκλι του την καλύτερη λύση για να βαπτίσει το ούζο του.
ouzo
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους. Ήταν στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1863 όταν ο Ιωάννης Σεραφείμ, κάτοικος του γραφικού Νεοχωρίου, ξεκίνησε να καζανίζει ούζο χρησιμοποιώντας γλυκάνισο. Αυτό το ξεχωριστό, υπόγλυκο, αρωματικό φυτό από τα γύρω χωριά έγινε η βάση για την πρώτη ποτοποιία στο Αιγαίο. Από τότε οι απόγονοί του συνεχίζουν την ίδια παλαιά, μυστική συνταγή, αποστάζουν με τον ίδιο παλαιό παραδοσιακό τρόπο και χρησιμοποιούν τα ίδια παλαιά καζάνια για να φτιάξουν το γνωστό παραδοσιακό αλλά και συνάμα διαχρονικό ποτό της μακρόχρονης οικογενειακής τους ποτοποιίας. Της ποτοποιίας “Κληρονόμων Λεωνίδα Ι. Σεραφειμ”.
Ο πολυπράγμων, διορατικός ιδρυτής πέρα από το αποστακτήριο,είχε στήσει και μια ταβέρνα – ουζερί στην Χώρα της Χίου, στη οδό Αφών Ράλλη 3, εκεί που από την δεκαετία του 50 και μέχρι και σήμερα στεγάζεται το πρατήριο του ιστορικότερου χιώτικου ούζου. Εκεί λίγο αργότερα ο γιός του, Λεωνίδας Σεραφείμ, με τον οποίο μοιράζονταν την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι για δημιουργία, συνεχίζει και επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση. Φτιάχνει λοιπόν το περίφημο για τις χωνευτικές του ιδιότητες, ούζο μαστίχα, αλλά και άλλα ποτά όπως κονιάκανθόνεροροδόσταμο μα και τα περίφημα καιευωδιαστά λικέρ από τον μυροβόλο Κάμπο της Χίου, όπως μανταρίνιπεργαμόντοτριαντάφυλλοαμύγδαλο και το πιο διαδεδομένο, αυτό της μαστίχας.
Με τις γνώσεις που κληρονόμησαν από τον παππού τους και τον πατέρα τους, οι 4 γιοί του Λεωνίδα, ο Ιωάννης, ο Παντελής, ο Ανδρέας και ο Νικόλας, ιδρύουν το 1953 την ομόρυθμη επιχείρηση της οικογένειας. Τα προϊόντα της Απαλαρίνας γίνονται πλέον τρόπος ζωής και ξεπερνούν τα σύνορα της Χίου και αργότερα της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό οδήγησε την οικογένεια στην εξεύρεση νέων χώρων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
apalarina
Εργοστάσιο Ποτοποιίας
Έτσι το 1990 η τέταρτη γενιά μετ” εγκαθίσταται στις ιδιόκτητες πλέον εγκαταστάσεις τους, στο εργοστάσιο τους 1200 τ.μ. στο Κοντάρι της Χίου. Εκεί μεταφέρονται τα καζάνια του παππού Γιάννη χωρητικότητας 600 και 500 κιλών αντίστοιχα. Η γραμμή εμφιάλωσης εκσυγχρονίζεται και τα προϊόντα της Απαλαρίνας βρίσκονται στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ και τις κάβες του νησιού αλλά και όλης της Ελλάδας.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΤΟΠΟΙΪΑΣ – ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ Λ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ Ο.Ε.

Κοντάρι, 821 00 Χίος – Τηλ.: 22710 23927

Γενικός Αντιπρόσωπος ΚΟΝΔΩΡ ΑΕΕΕ

Παν. Τήνου (θέση Μαγούλα), Ασπρόπυργος – Τηλ.: 210 5696386 & 210 5695141-2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΣΤΟ  http://apalarina.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου