Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΡΩΣΙΑ: Αντί για Coca-Cola, Sibir-Cola

Αντί για Coca-Cola, Sibir-Cola
Η ιδέα να προστεθούν στα αναψυκτικά τονωτικά εκχυλίσματα φυτών κατέστησε αθάνατο το όνομα του φαρμακοποιού από την Ατλάντα, Τζον Πέμπερτον. Το ίδιο έχουν κάνει εδώ και πολύ καιρό οι ρώσοι παρασκευαστές των διάσημων αναψυκτικών, «Baikal» και «Sayan».

Ανατολικά των Ουραλίων ευδοκιμεί μια χλωρίδα, την οποία δεν μπορεί να συναντήσει κανείς πουθενά στον κόσμο. Ένα από τα «θαυματουργά» βότανα είναι το Leuzea carthamoides, το οποίο οι ειδικοί του σοβιετικού Ινστιτούτου βιομηχανίας τροφίμων αποφάσισαν να προσθέσουν σε συνηθισμένη λεμονάδα, πολύ ανθρακούχα, βασισμένη στο χυμό λεμονιού και στη ζάχαρη. Έτσι, τη δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε το «Sayan», το ανθρακούχο ποτό που έλαβε την ονομασία του από τα όρη της Ανατολικής Σιβηρίας, όπου η Leuzea συναντάται σε άγρια μορφή.
Στην ετικέτα του «Sayan» εικονίζεται ένα είδος ελαφιού της Σιβηρίας, το «Μαράλ», με φόντο το ορεινό τοπίο. Τις ωφέλιμες ιδιότητες της Leuzea ανακάλυψαν οι κυνηγοί της περιοχής, οι οποίοι παρατήρησαν ότι τα άρρωστα ζώα σκάβουν στις ρίζες και το τρώνε, προκειμένου να γίνουν καλά. Από εδώ προέρχεται και η λαϊκή ονομασία της Leuzea, «Ρίζα του Μαράλ». Είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό είναι αληθινός αυτός ο θρύλος, αλλά οι φαρμακοποιοί ανακάλυψαν στο φυτό πολλές ωφέλιμες αλκαλοειδείς ουσίες, μεταξύ αυτών και το Ekdisten, που η δράση του μοιάζει με τα αναβολικά στεροειδή, αλλά δεν διαθέτει τις βλαβερές παρενέργειες των τελευταίων. Το Ekdisten προτείνεται σε αθλητές που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την ορμονική ισορροπία τους. Το «Sayan» δε, μπορούν να το πιουν και παιδιά, καθώς η ποσότητα της Leuzea σε αυτό είναι μικρή, ακριβώς τόση, ώστε να προσδίδει στη γεύση του λεμονιού μια εξωτική αψιά νότα.
Αντί για Coca-Cola
Το άλλο -πολύ πιο γνωστό- γλυκό ρωσικό αναψυκτικό, έλκει και αυτό την ονομασία του από τη Σιβηρία. Λέγεται «Baikal», προς τιμήν της μεγαλύτερης λίμνης στον κόσμο με πόσιμο νερό. Τα βότανα που προσδίδουν σε αυτό το ποτό άρωμα κωνοφόρου δέντρου και μια ευχάριστη, ολίγον πικρή-στυφή γεύση, υπάρχουν και στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας αλλά και στην ίδια την Ευρώπη, ωστόσο και αυτή η ιστορία δεν μπορεί να μην έχει το θρύλο της. Το σκούρο καφέ «Baikal», το οποίο στην όψη δεν ξεχωρίζει από την Coca-Cola, λέγεται πως είχε φτιαχτεί ειδικά για να εκτοπίσει από τη διατροφή των σοβιετικών πολιτών το δυτικό αναψυκτικό, το σύμβολο της ηθικής σήψης του δυτικού τρόπου ζωής.
Ακόμη και έτσι να είναι όμως, σε αυτή την περίπτωση οι ιδεολόγοι του κομμουνισμού είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Ο συνδυασμός των γνωστών σε όλους λάβρας, σπόρων κορίανδρου, γλυκόριζας και μερικών άλλων συστατικών, που δίνουν στο «Baikal» το ιδιότυπο μίγμα του, κατέστη τόσο επιτυχημένος, ώστε καμία από τις επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείες δυτικών εταιριών, μεταξύ αυτών και της Coke που παράγει την Coca-Cola, δεν μπορούν να το εκτοπίσουν από τη σταθερή θέση που έχει καταλάβει στη ρωσική αγορά.
Στη Ρωσία είναι υπερήφανοι για το «Baikal», στον ίδιο βαθμό όπως και για τη ρωσική βότκα. Πρόκειται για ένα ποτό το οποίο πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσει κανείς. Να είστε όμως προσεκτικοί, επειδή δεν τηρούν όλα τα εργοστάσια που το παράγουν τα σοβιετικά πρότυπα. Τη συνταγή τηρούν επακριβώς μόνο μερικές εταιρίες, κατά κανόνα αυτές που βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις. Το πιθανότερο, είναι ότι ένα ποτήρι παγωμένου «Baikal» θα αποδειχθεί αυθεντικό και πραγματικά εύγεστο, στη Μόσχα ή στην Αγία Πετρούπολη. Και είναι σίγουρο ότι δεν θα σας απογοητεύσει

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου