Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Παραδοσιακός ξενώνας «Το Πατρικό» - Ένα αρχοντικό στην «κοιλάδα του παλατιού»



Στο κέντρο του Ελατοχωρίου βρίσκεται ένα καταφύγιο απόδρασης από την καθημερινότητα, που έχει σαν πρωταρχικό στόχο τη χαλάρωση και την αναψυχή των επισκεπτών του.

Το Πατρικό βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων στο νέο Ελατοχώρι Πιερίας. Φτιαγμένος από πέτρα και ξύλο σε παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική ο ξενώνας προωθεί την ιδέα της εναρμόνισης με τη φύση και την αναβίωση του παραδοσιακού σχεδιασμού.
Απέχει μόλις 25 χλμ. από την έδρα του νομού, την Κατερίνη, και προσκαλεί κάθε ταξιδιώτη να γνωρίσει τη μακεδονική φιλοξενία υποκύπτοντας σε μια μοναδική ευκαιρία για φυγή από την καθημερινότητα.
Με δώδεκα δωμάτια- σουίτες ο ξενώνας, τον οποίο εμπνεύστηκαν οι ιδιοκτήτες του με τη νοσταλγική διάθεση των παιδικών τους χρόνων, λειτουργεί από το 2005. Η μουσική του Ορφέα, οι τέχνες των Μουσών, τα χρώματα και αρώματα που χάρισε απλόχερα η φύση στην πιερική γη, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε έναν κόσμο μαγευτικό, αγναντεύοντας τον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη, από τον πιερικό κάμπο μέχρι το θαλάσσιο ορίζοντα και απολαμβάνοντας τις χαρές της απόδρασης σε όλη της την ένταση.
Μακεδονική αρχιτεκτονικήΜε το ύφος της παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής να διατηρείται ανέπαφο και ξεχωριστή διακόσμηση σε καθένα από τα δωμάτια του ξενώνα, διαμορφώνεται ένας χώρος υψηλής αισθητικής ο οποίος διατηρεί τη ζεστή φιλική ατμόσφαιρα που επιθυμούν οι ιδιοκτήτες του. Τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, η τοπική πέτρα στους εσωτερικούς τοίχους, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες στα μπάνια και τα τζάκια χαρίζουν μια μοναδική αισθητική.
Η «κοιλάδα του παλατιού»
Η πατρίδα του ξενώνα είναι ο νέος οικισμός Ελατοχωρίου. Το χωριό είναι τοποθετημένο στους ανατολικούς πρόποδες των Πιέριων Ορέων και απέχει 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης. Μάλιστα στον ορεινό όγκο των Πιερίων σύμφωνα με τη μυθολογία κατοικούσαν οι Μούσες, ενώ η περιοχή του Ελατοχωρίου ονομαζόταν «Κοιλάδα του Παλατιού».
Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς. Τον παραδοσιακό οικισμό, παλιό Ελατοχώρι και τον σημερινό οικισμό. Ο παραδοσιακός οικισμός καταστράφηκε όταν όλο το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 27 Ιανουαρίου του 1944. Γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα μαρτυρικό χωριό. Ο παλιός οικισμός, ονομαζόταν Σκουτέρνα, ονομασία που αποδίδεται στα σκουτιά, δηλαδή τα υφάσματα. Το 1928 όμως το χωριό μετονομάστηκε σε Ελατούσα και τον επόμενο χρόνο στη σύγχρονή του ονομασία, που αποδόθηκε από τα έλατα που συνθέτουν το τοπίο στην περιοχή.
Δίπλα από τον παραδοσιακό οικισμό βρίσκεται ο σημερινός οικισμός του Ελατοχωρίου, στο οποίο κατοικούν περίπου 650 κάτοικοι. Ο νέος και πολύ περισσότερο ο παλιός οικισμός έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα ορεινά θέρετρα της Πιερίας, με μόνιμους παραθεριστές.
Οδοιπορικό στο Ελατοχώρι
Το Ελατοχώρι βρίσκεται ανάμεσα στους Νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Κοζάνης και πολύ κοντά σε τρία αστικά κέντρα τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και τη Λάρισα.
Η ιδιαίτερη αυτή θέση τον καθιστά ένα εναλλακτικό ορεινό προορισμό, και οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τα ορεινά χωριά της Πιερίας, την πόλη της Κατερίνης, το Μουσείο του Δίου, τον Όλυμπο, τις παραλίες, το Λιτόχωρο με το φημισμένο φαράγγι του Ενιπέα και το εκκλησάκι του Άϊ-Γιάννη, το γραφικό χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα, το χωριό Λόκοβη, τη Βέροια, το Βελβεντό, το Μουσείο της Βεργίνας, την Παναγία Σουμελά ακόμα και τη Θεσσαλονίκη.
Ο φυσικός πλούτος της περιοχής καθιστά την πεζοπορία απαραίτητη. Διαδρομές όπως η Νικόλα Πηγάδι - Καταρράκτης Σωτήρη Ρέμα, Κεραμίδα-Νερόμυλος, Λουρά και «Πλυσκό-Γκορτσόλακα».
Στο Ελατοχώρι μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το Λαογραφικό και Πολιτιστικό Όμιλο Ελατοχωρίου, το Αρχαίο Λουτρό, το αρχαίο λατομείο (Σεντούκια) , τον καταράκτη Σωτήρη ρέμα, το κρυσφήγετο-σπηλιά του λήσταρχου Γιαγκούλα, το μονοπάτι Ε4 και το Αϊνέρι, όπου κατά παράδοση ασκήτεψε ο Άγιος Αντώνιος σε μια σπηλιά όπου λέγεται πως το νερό που πηγάζει έχει ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Επίσης, στον παλιό οικισμό Ελατοχωρίου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από ένα σημαντικό ποσό που προοριζόταν ως λύτρα στους κλέφτες από τους Τούρκους και κατέληξε στα χέρια των Ελλήνων.
Παραδοσιακές λιχουδιέςΕπισκέπτες της περιοχής που δοκίμασαν την παραδοσιακή κουζίνα προτείνουν εστιατόρια όπως το «Οι γεύσεις του βουνού», το «Πέτρινο» και το «Ανώι». Όπως και να έχει πάντως τη λάμψη της τοπικής κουζίνας κλέβει ένα γλυκό, ο Ναπολέων. Το γλυκό αυτό είναι κατεξοχήν για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, και λέγεται πως κάποια Ιταλίδα νύφη ήρθε στο χωριό και του έδωσε το συγκεκριμένο όνομα.

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου