Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Χωρίς βίζα στη Ρωσία για 72 ώρες

Χωρίς βίζα στη Ρωσία για 72 ώρες
Χαλαρώνουν οι κανόνες εισόδου στη Ρωσία για τους ξένους τουρίστες. Πρώτο βήμα αποτελεί το μέτρο για είσοδο στη χώρα και παραμονή για 72 ώρες, χωρίς βίζα
Στο εγγύς μέλλον η ρωσική κυβέρνηση πιθανότατα θα εγκρίνει νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει στους ξένους που ταξιδεύουν με τρένο, να εισέρχονται στο έδαφος της Ρωσίας χωρίς βίζα. Το μέτρο αυτό θα ισχύει μόνο για διάστημα τριών ημερών. 
Απαντες θεωρούν ότι η Ρωσία μόνο κέρδος θα έχει από αυτό το μέτρο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα και την αύξηση των εσόδων από τέλη. Το σχετικό νομοσχέδιο ετοίμασε το υπουργείο Συγκοινωνιών από κοινού με τα υπουργεία Οικονομικής Ανάπτυξης, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εξωτερικών, καθώς και με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλλοδαπών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού. 
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τουριστών στη Ρωσία αυξήθηκε μετά τη θέσπιση του καθεστώτος εισόδου άνευ θεωρήσεως για 72 ώρες, όσον αφορά τα ξένα κρουαζιερόπλοια και άλλα τουριστικά πλοία. Γι’ αυτό το λόγο, πέρυσι στο τέλος του έτους, σχεδιαζόταν η επέκταση του συστήματος αυτού και για τα πληρώματα των σκαφών αναψυχής. «Η Ρωσική Υπηρεσία Τουρισμού τασσόταν πάντα υπέρ της χαλάρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων, επειδή αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, φέρνοντας έσοδα στην οικονομία μας», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Τουρισμού, Ιρίνα Στσεγκολκόβα. Ταυτόχρονα, η απλοποίηση της εισόδου των αλλοδαπών που ταξιδεύουν με τρένα πρόκειται να συμβάλλει στην ανάπτυξη των περισσότερο ελκυστικών από τουριστική άποψη περιοχών της Ρωσίας. 
Το νέο μέτρο
Επίσης, στη ρωσική Βουλή έχει ήδη περάσει από προκαταρκτική εξέταση παρόμοιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η παραμονή 72 ωρών χωρίς βίζα θα επιτραπεί στους τουρίστες που διέρχονται (τράνζιτ) από τα μεγάλα ρωσικά αεροδρόμια. Το σχέδιο περιλαμβάνει και κάποιους περιορισμούς. Επομένως, πολλοί θα είναι εκείνοι που δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του συστήματος χωρίς βίζα. Στον κατάλογο των χωρών, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να εισέρχονται στη Ρωσία χωρίς θεώρηση για 72 ώρες, περιλαμβάνονται τόσο ευρωπαϊκές, όσο και άλλες χώρες. Μεταξύ των άλλων, είναι: Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Φιλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Σουηδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα και Σιγκαπούρη. 
Η είσοδος στη Ρωσία χωρίς βίζα θα επιτρέπεται μόνο από 11 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων τρία της Μόσχας (Ντομοντέντοβο, Σερεμέτεβο, Βνούκοβο), το Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, το «Καζάν» του Καζάν, το «Κολτσόβο» του Αικατερινμπούργκ, το «Άντλερ-Σότσι» του Σότσι, το «Χαμπάροβσκ-Νόβι» του Χαμπάροβσκ, το «Τολματσιόβο» του Νοβοσιμπίρσκ, το «Κνέβιτσι» του Βλαντιβοστόκ και το «Χραμπρόβο» του Καλινινγκράντ. Σημειωτέον, το δικαίωμα αυτό θα έχουν μόνο οι ξένοι επιβάτες που θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των ρωσικών αερομεταφορέων. Η κυβέρνηση επιδιώκει κατ’ αυτό τον τρόπο να υποστηρίξει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες. 
«Απελευθέρωση» 
Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει καταλήξει στους περιορισμούς που θα τεθούν για τους ξένους τουρίστες των τρένων, οι οποίοι θα θελήσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος εισόδου χωρίς βίζα στη Ρωσία για διάστημα τριών ημερών. Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Τουρισμού, Αλεξάντρ Ραντκόφ, λέγει πάντως, ότι «για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουρισμού στη Ρωσία, το δικαίωμα της εισόδου άνευ θεωρήσεως για 72 ώρες θα μπορούσε να επεκταθεί και σε όλους τους πολίτες που διαθέτουν εισιτήριο επιστροφής στην πατρίδα τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο θα βοηθήσει να μειωθούν τα πακέτα με τα δικαιολογητικά για την έκδοση θεωρήσεων, όπως και οι ουρές στις προξενικές αρχές. Ένα άλλο θετικό είναι ότι θα αυξηθούν οι εισπράξεις τελών. 
Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για θέματα συγκοινωνιών, Αλεξάντρ Σταροβόιτοφ, η Ρωσία, δεδομένου του μεγάλου εύρους της επικράτειάς της, των συνόρων, των υδάτινων οδών και του σιδηροδρομικού δικτύου, χάνει τεράστια ποσά λόγω των περιορισμών στον τομέα της βίζας. Μετά την «απελευθέρωση» των περιορισμών, είναι βέβαιον ότι ο αριθμός των τουριστών που θα μετακινείται μέσω της Ρωσίας, θα αυξηθεί. 
Πηγές: Ροσσίσκαγια Γκαζέτα, Kommersant, Fontanka.ru   ///   http://rbth.gr/

dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου