Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ντομάτες κατά του καρκίνου του προστάτη

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, βρίσκεται άφθονο στις ντομάτες και στα προϊόντα τομάτας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του προστάτη.




Στη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες κατανάλωναν περισσότερες μερίδες με βάση την τομάτα, όπως ψημένα φαγητά με ντομάτες, σάλτσες ή σαλάτες είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη από εκείνους που δεν κατανάλωναν ντομάτες. Επίσης διαπιστώθηκε πως τα οφέλη του λυκοπενίου βοηθούν περισσότερο σε περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου του προστάτη. 

Σε μια άλλη μελέτη των ερευνητών του καρκίνου του προστάτη, εξέτασαν τα επίπεδα στο αίμα του λυκοπενίου και διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη -ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου- μειώνεται με την αύξηση των επιπέδων στο αίμα λυκοπενίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες που καταναλώνουν 50 mg λυκοπένιο την ημέρα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα σχετίζεται με το χαμηλό επίπεδο PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο).  Τα υψηλά επίπεδα του PSA στο αίμα είναι συχνά ένα σημάδι για καρκίνο του προστάτη.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα αυτή μας δείχνει ότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν οι ντομάτες είναι σε επεξεργασία ή ακατέργαστες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λυκοπένιο συνδέεται με την κυψελοειδή δομή της τομάτας.


Πηγή: Υγείαonline.gr
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου