Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Με λογισμικό Firefox OS: Φθηνά «έξυπνα» κινητά από την Mozilla


Στην αντεπίθεση περνά το Ίδρυμα Mozilla –γνωστό για το πρόγραμμα πλοήγησης Firefox- καθώς εισέρχεται και στην κινητή τηλεφωνία. Η εταιρεία παρουσίασε δύο χαμηλού κόστους «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), που θα «τρέχουν» το νέο της «ανοιχτό» λειτουργικό σύστημα Firefox OS ειδικά για κινητά.

Η Μozilla κάλεσε όποιον δημιουργό λογισμικού θέλει να δοκιμάσει το λειτουργικό σύστημά τη, που ανταγωνίζεται το Google Αndroid και το Apple OS, ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες εφαρμογές (apps). Το νέο Firefox OS χρησιμοποιεί ανοιχτή αρχιτεκτονική λογισμικού, όπως και το ομώνυμο πρόγραμμα πλοήγησης στο Ίντερνετ.

Τα δύο νέα τηλέφωνα προέρχονται από τη μικρή εταιρία GeeksPhone με έδρα την Ισπανία, σε συνεργασία με τη μεγάλη ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefonica. Είναι οι πρώτες συσκευές από μια σειρά φθηνών «έξυπνων» κινητών που η Mozilla σκοπεύει να κυκλοφορήσει διεθνώς. Τα δύο πρώτα μοντέλα της GeeksPhone θα ονομάζονται Keon και Peak, και θα έχουν οθόνες των 3,5 και των 4,3 ιντσών αντίστοιχα, ενώ θα βασίζονται στους επεξεργαστές Snapdragon της Qualcomm.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mozilla Στόρμι Πίτερς, το νέο λειτουργικό σύστημα Firefox OS αποτελεί μια προσπάθεια «να κρατηθεί το Διαδίκτυο ανοιχτό», «ώστε να διασφαλίσουμε ότι η δύναμη του Web είναι διαθέσιμη σε όλους, ακόμα και στα κινητά»». «Αν είστε δημιουργός λογισμικού, που ενδιαφέρεται για τις τεχνολογίες του Παγκόσμιου Ιστού και τα κινητά, τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσετε το Firefox OS μας» πρόσθεσε.

Η Πίτερς τόνισε πως η «ανοιχτή πλατφόρμα» του Firefox OS εγγυάται ότι οι δημιουργοί λογισμικού δεν θα «κλειδωθούν» σε ένα ελεγχόμενο «οικοσύστημα» αλλά θα μπορούν να διανέμουν τις εφαρμογές τους (apps) μέσω της ιστοσελίδας "Firefox Marketplace" ή όποιου άλλου ηλεκτρονικού καταστήματος βασίζεται στην ανοιχτή τεχνολογία της Mozilla.

Η Mozilla έχει ως στρατηγικό στόχο να προσφέρει μια προσιτή εναλλακτική λύση στον χώρο των smartphones, προσφέροντας «έξυπνα» κινητά που θα είναι φθηνότερα από το iPhone, αλλά δεν θα υστερούν.
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου