Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Κίνδυνος από ελλείψεις σε 147 φάρμακα

Σοβαρές ελλείψεις σε 147 φάρμακα καταγγέλλει για άλλη μία φορά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αθήνας (ΦΣΑ), τις οποίες αποδίδει στις λανθασμένες τιμές που έχουν δοθεί στα σκευάσματα.

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι λείπουν φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, όπως για τη νόσο Αλτσχάιμερ, την υπέρταση, την οστεοπόρωση, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δερματοπάθειες, καρδιοπάθειες, άσθμα, αλλά και αναλγητικά, αντιπυρετικά κ.ά. Ο ΦΣΑ ουσιαστικά καταγγέλλει τον ΕΟΦ για τις ελλείψεις που παρατηρούνται, με συνέπεια οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν αυτά που χρειάζονται.

«Οι ελλείψεις των φαρμάκων που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό ολοένα και αυξάνονται. Πλέον όλοι οι Ελληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι τα φάρμακα στην Ελλάδα βαίνουν συνεχώς προς εξαφάνιση. Ο μόνος που δεν το έχει καταλάβει είναι ο υπεύθυνος, που είναι ο ΕΟΦ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος και προσθέτει: «Αποτελεί έκπληξη η ανακοίνωση του ΕΟΦ που αναφέρει ότι, για να διαπιστωθεί έλλειψη ενός φαρμάκου, θα πρέπει αυτό να είναι βεβαιωμένα απουσιάζον από το 20% των φαρμακείων του νομού. Δηλαδή ότι το σκεύασμα που λείπει από την αγορά, στην Αττική των 3.500 φαρμακείων, θα πρέπει βεβαιωμένα και εγγράφως να λείπει από 700 φαρμακεία».

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι βασικό πρόβλημα είναι οι συνεχείς μειώσεις των τιμών, με τα τεράστια λάθη που ανά 15 ημέρες εμφανίζονται στα δελτία τιμών, με συνέπεια να έχουν προκαλέσει την πλήρη εξαφάνιση πολλών φαρμάκων.

Μεταξύ των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν υπάρχουν είναι: Humira Solut. INJ. 40MG , Mimpara, Emla Cream, Atrovent Aeros, Micardis, Imigran Tabl, Celebrex Caps, Exelon, Atarax, Viagra και Lipitor.


Ρίτα Μελά       http://www.dimokratianews.gr/
dy/>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου